Repressionen sänkte ett av NMR:s aktivaste nästen

Imorgon den 25 augusti 2021 inleds rättegången mot tre aktivister från Nordiska motståndsrörelsen vid Kristianstad tingsrätt. De tre aktivisterna är bland de 7-8 kärnaktivister i det som tidigare var Nordiska motståndsrörelsens aktivaste näste Näste 3 (Skåne, Blekinge). De tre nazisterna är åtalade för grov skadegörelse med hatbrottsmotiv efter att ha vandaliserat ett minnesmärke för det romska livet i Skåne. Åtalet är ovanligt för det är sällan som polisen lyckas framgångsrikt utreda aktioner Nordiska motståndsrörelsen gör på nätter och i aktionsnamn (ibland använder de sig av Autonoma nationalsocialister).

Nazister åtalade för vandalisering av romska minnesmärke

I vintras kom hovrättsdomen mot större delen av de ledande aktivisterna i nästet efter de attackerat vänsterungdomar i Lund sommaren 2019. Under 2021 har aktivisterna avtjänat sin straff. De gjorde det medvetet att de delade upp sig och avtjänade inte samtidigt. Den sista av de tre som dömdes till fängelse avtjänar sitt straff nu och kommer att släppas i november.

NMR-kampgrupp åtalad för stort antal våldsbrott

Medan nästet aktivitetsnivå har sakta sjunkit sen rekord- och valåret 2018 har den i princip helt stannat av 2021. Under valåret var Näste 3 en av de främsta att dela valpropaganda. Toppen kom i augusti 2018 med 102 kamprapporter enbart den månaden. Men under slutet av 2019 tappade nästet flera av de mest aktiva medlemmarna medan nyrekryteringen stoppade. I slutet av sommaren 2020 dog all aktivism i nästet i samband med att en tidigare aktivist deltog i flera intervjuer och poddar med antifascister. Senare på hösten 2020 byttes nästeschefen och in steg en av de få kärnaktivisterna som inte dömdes i rättegången sommaren 2020. Den nya nästeschefen är även gift med Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindbergs syster. Den nya nästeschefen gick ut i en intervju och sa att de tidigare satsat på utåtriktad aktivism med ett stort antal offentliga flygbladsutdelningar och att de främst skulle satsa på intern aktivism. Den tidigare nästeschefen flyttade tidigare i sommar från Skåne till Dalarna.

2021 har nästan ingen basaktivism skett i nästet och under hela 2021 har nästet rapporterat 23 aktiviteter, främst repellering som står för runt hälften.

Medan de två mer hårdföra aktivisterna har de nekat att delta i personutredningen hos frivården har den äldre av de tre har deltagit. Trots hans uppenbara medlemskap i Nordiska motståndsrörelsen har frivården ansett att aktivisten är lämplig att genomföra en föreskrift om samhällstjänst.

Riskbedömning:
Frivården har av utredningen inte identifierat några riskfaktorer, utöver att T förnekar brotten i tidigare dom och även nu anser sig vara oskyldig, som kan antas vara riskhöjande avseende återfall i brott.

Enligt uppgift utreds den äldre aktivisten för flera fall av hets mot folkgrupp. Nästa vecka den 2 september ska en av de andra aktivisterna upp i rätten i Falu tingsrätt för hets mot folkgrupp.

Om två veckor kommer domen mot de tre åtalade aktivisterna. Polisen grep nazisterna redan på natten med filmmaterial som visar när de utför skadegörelsen. Vi kan anta att det kommer bli en fällande dom och åklagaren har redan uppgett att han ämnar begära fängelsestraff för alla tre. För ett näste där i princip all aktivism har upphört kommer det vara förödande att tre av kärnaktivisterna döms till fängelsestraff.