Nazister åtalade för vandalisering av romska minnesmärke

Måndagen den 15 februari åtalades tre ledande nazister aktiva i Nordiska motståndsrörelsens Näste 3 (Skåne och Blekinge) för grov skadegörelse efter att ha vandaliserat två romska minnesmärken i Bromölla och Kivik. Polisen grep de tre nazisterna i deras bil när de var på väg från Bromölla och hittade delar av de två minnesmärkena i bilen. Polisen uppger att de stoppade bilen i en rutinkontroll och efter att ha fått träff i spaningsregistret bestämde de sig för att genomföra en husrannsakan. Vid husrannsakan i bilen hittade de 36 skyltar från minnesmärkena, utöver bräckjärn, hammare, knivar och ett stor mängd propaganda för Nordiska motståndsrörelsen. I framsätet hittades en kamera som nazisterna hade använts för att dokumentera sin aktion. På bilderna och filmerna kan man tydligt se ansiktena på personerna som utförde skadegörelsen och de tre männen anhölls.

Det var 2018 som fem stycken romska minnesplatser invigdes på fem platser som tidigare haft stor betydelse för romer i Sverige. De fem platserna i Skåne uppfördes av regionmuseet i Kristianstad och berättar om den förföljelse som det romska folket fått utstå i Sverige. Minnesmärkena har tidigare varit utsatta för skadegörelse men inte i denna omfattning.

Efter att de släpptes har en av de misstänkta gått ut i Nordiska motståndsrörelsens aktivistpodd Mer Än Ord och berättat att de anser att ett romskt minnesmärke inte ska stå på svensk jord.

De tre männen åtalas nu för grov skadegörelse med hatbrottsmotiv. Alla tre männen är sen tidigare dömda för olika brott som försök till misshandel, hets mot folkgrupp, brott mot knivlagen.

De tre männen tillhör den inre kärnan av Näste 3.

 

Den 45-åriga mannen har längst historia inom den svenska extremhögern. På 1990-talet var han med och grundande Trelleborg NS som senare gick upp i Nationalsocialistisk front. I slutet av 1990-talet hoppade han av naziströrelsen och engagerade sig i avhopparjouren Exit och åkte landet runt och föreläste. Så sent som 2009 försökte han starta ett antinazistiskt nätverk. Under 2015 dök han upp i Sverigedemokraterna och senare var med och startade Soldiers of Odin Trelleborg. Efter hans bakgrund avslöjats valde han att söka medlemskap i Nordiska motståndsrörelsen. Sedan något år tillbaka är han ansvarig för medlemsgruppen i Näste 3. De håller på att starta upp en tevesatsning med honom som värd. Han är sedan tidigare dömd för flera våldsdåd på 1990-talet och för hets mot folkgrupp 2019.

Den 32-åriga mannen har varit medlem i Nordiska motståndsrörelsen sedan tidigt 2017. Han är numera är ansvarig utgivare för Nordiska motståndsrörelsens nättidning Nordfront. Under 2020 dömdes han till tre månaders fängelse för misshandel och ofredande efter NMR:s offentliga flygbladsutdelning i Lund juni 2019. Han dömdes för hets mot folkgrupp yttrandefrihetsbrott i höstas som ansvarig utgivare för Nordfront. Han är även åtalad för ytterligare 18 fall av hets mot folkgrupp yttrandefrihetsbrott. Justitiekanslern har även inlett ytterligare en förundersökning om 175 fall av hets mot folkgrupp mot mannen. Mannen är fortfarande ansvarig utgivare för Nordfront. Tidigare har mönstret hos Nordiska motståndsrörelsen varit att en ansvarig utgivare blir åtalad vid två tillfällen och sen byter de till en ny.

Den 26-åriga mannen blev medlem i Nordiska motståndsrörelsen i januari 2016. Han har varit ansvarig för videoproduktion i Näste 3. Mannens position i NMR har degraderas ett tag från aktivist till vanlig medlem, för att sedan åter återfå statusen aktivist igen. Han dömdes till dagsböter för en misshandel efter NMR:s offentliga flygbladsutdelning i Lund juni 2019.

Näste 3 har tidigare varit ett av NMR:s aktivaste nästen och deltagit på aktioner och demonstrationer över hela landet. Men hösten 2019 hoppade flera av de mest aktiva medlemmarna av och under 2020 har medlemstappet för nästet fortsatt. I april 2020 åtalades de sex mest aktiva medlemmarna (och en numera avhoppad medlem) i nästet för ett stort antal våldsbrott efter en offentlig flygbladsutdelning i Lund juni 2019. I juni dömdes fem av medlemmarna och tre fick fängelsestraff mellan 3-6 månader. Nu väntar troligtvis ytterligare fängelsestraff för deras medlemmar vilket innebär att fem personer av de tio-tolv mest aktiva medlemmarna i nästet ska avtjäna tid i fängelse.