Ledande nazist i Luleå åtalad för våldsamt motstånd

I somras arrangerades Black lives mattersdemonstrationer i flera städer i Sverige. Tusentals människor trotsade pandemirestriktionerna och gick ut på gatorna för protestera mot rasism inom både amerikansk och svensk polis. På några platser dök det även upp organiserade nazister som ville störa, provocera eller dokumentera BLM-deltagarna. I Göteborg dök en grupp nazister från Nordiska motståndsrörelsen upp men stoppades snabbt av funktionärer och en nazist anhölls misstänkt för förberedelse till grov misshandel.

I Umeå dök flera nazister ifrån Nordiska motståndsrörelsen upp i syfte att fotografera och kartlägga BLM-demonstranterna i manifestationen den 6 juni 2020. Nu har en ledande nazist i Näste 6 (Norrbotten, Västerbotten) åtalats för våldsamt motstånd. Fallet rubricerades initialt som våld mot tjänsteman.

Den åtalade nazisten har en ledande position i Nordiska motståndsrörelsen och han var en av två personer som stod på organisationens valsedel för Boden i valet 2018. Nazisten skenskrev sig i Boden för kunna ställa upp i valet och efter att misslyckats komma in i kommunfullmäktige folkbokförde han åter sig i Luleå. Bara elva personer kryssade hans namn i kommunfullmäktigevalet 2018. Han är sedan ett par år tillbaka fast medarbetare i Nordiska motståndsrörelsens aktivistpodd Mer Än Ord.

Den åtalade nazisten anklagas för att ha slagit en polis i ansiktet som höll fast honom. Den antirasistiska demonstrationen höll på att avslutas och upplösas när det uppstod bråk mellan de få nazister som dykt upp och deltagare från demonstationen. När polisen närmade sig såg de en person som sprang ut från klungan som slogs och de ropade åt honom att stanna, vilket han vägrade och fick brottas ner av polisen. I tumultet fick en polisen ett slag i pannan och började blöda, innan de lyckats få handklovar på nazisten.

I samband med bråket greps även en annan yngre nazist misstänkt för misshandel. Nazisten var tidigare var aktiv i Nordiska motståndsrörelsen men inget åtal har väckts mot honom.

Den åtalade mannen är sen tidigare dömd för hets mot folkgrupp och brott mot ordningslagen.

Rättegången hålls den 24 februari 2021. Vi kommer uppdatera med information på vår twitterkonto när domen faller.