Extremhögern tar över covidförnekarnas demonstration

Efter Frihet Sveriges antilockdownmarsch på Medborgarplatsen den 6 mars vill nu fler grupperingar genomföra marscher på den globala aktionsdagen 20 mars. Bakom 20 mars står tyska Querdenken-rörelsen, Freie Bürger Kassel, men har fått uppbackning av amerikanska Qanon- och antivaxx-miljön; aktionsdagen blir den första då den konspiracistmiljön försöker samlas samtidigt globalt till manifestationer, efter Trump lämnat presidentposten. Parollen är #WewillALLbethere, en variant på Qanons ”WhereWeGoOneWeGoAll” (WWG1WGA)

I Stockholm har det utbrutit en maktkamp om vilka som ska arrangera demonstrationen. Frihet Sverige har förklarat att de visserligen uppmanar folk att delta i protesterna den 20 mars men inte själva kommer att arrangera, utan satsar på 1 maj. I samband med detta uttalande från Frihet Sverige gick en av grundarna – Maneka Helleberg – ut med en video på sin Facebook där hon ondgjorde sig över rygghuggen från andra antilockdownaktivister som kallade henne och hennes grupp för ”kontrollerad opposition”, utsända av ”djupa staten”, på grund av hennes internationella kontaktnät.

Angreppen blir lättare förstå när man ser vilken gruppering som döljer sig bakom 20 marsmanifestationen i Stockholm: extremhögerns frontorganisation Stockholmare för ett suveränt Sverige.

Vintern 2018 började Stockholmare för ett suveränt Sverige (SfsS) genomföra manifestationer på Mynttorget mot FN:s migrationsavtal Global Compact. En annan gruppering, Mynttorgsaktivisterna, hade redan torgmöten i perioder. Båda grupperingarna turades om att köra manifestationer. Dessutom började Katerina Janoch hålla manifestationer på samma plats, vilket skapade en flytande gräns mellan samlingarna. Skillnaden var att Mynttorgsaktivisterna drevs av ”Ulle” och var knuten till organisationen Nordisk ungdom. Medan Stockholmare för ett suveränt Sverige drevs av ”Annie” och samarbetade närmare Nordiska motståndsrörelsen samt det så kallade Nätverket. Nätverket är den gamla partiorganisatören Tor Paulssons nätverk som verkar genom frontorganisationer och infiltration i andra alternativmedier och partier. Nätverket driver projektet Education4Future och arrangerade i höstas Alternativa bokmässanSveahuset. Mynttorgsaktivisterna satsade mer på kända talare, medan SfsS tillställningar hade mer karaktären av speakers corner; på deras dagar talade Falun Gong, högerkristna sekter, mikropartiet Populisterna, konspiracisterna Cui Bono och Nordiska motståndsrörelsen. Nordisk ungdom och Nordiska motståndsrörelsen drog inte jämnt, NMR kritiserade Mynttorgsaktivisterna för att  ha ”judinnan” Katerina Janouch som huvudtalare, Nordisk ungdom kritiserade SffS för att låta NMR tala, en organisation som hotat andra nationella. De hade sedan gammalt en konflikt med Tor Paulssons nätverk, som försök ta över Nordisk ungdom. Konflikterna blev för mycket för Nordisk ungdom som lade ner hösten 2019. Stockholmare för ett suveränt Sverige fortsatte med manifestationer och dyka upp på andras demonstrationer mot 5G-sändare, mot ”kriminalisering av runor”, för Swexit och deltog på torgmöten på temat “samhällskontraktet är brutet”.

”Annie” själv är ljusskygg och talar aldrig själv på sina manifestationer. Hon arrangerar, filmar och poddar. I hennes podd har Nordiska motståndsrörelsen fått förklara sin verksamhet, 55-årige NMR-aktivisten Anders Jonsson från Sundbyberg återkommer i hennes rapportering. 2020 med coronapandemin startade ”Annie” och Stockholmare för ett suveränt Sverige en ny demonstrationsfront: Keep Sweden Free och Aktionsgruppen Stoppa pandemilagen. Konceptet var det samma, återkommande torgmöten på helgerna dit alla som ville tala var välkomna, men nu riktat mot pandemiåtgärderna istället för migrationsöverenskommelsen. Återkommande i “Annies” aktiviteter är ett swishnummer ställt på Ingela Jonsson. När Maneka Helleberg höll sin manifestation den 31 oktober i Kungsträdgården mot coronarestriktioner var Annie där och filmade, och fortsatte Frihet Sveriges torgmöten runt omkring i stan.

Maneka Helleberg och hennes Frihet Sverige, ett parti startat av hennes far – den kontroversielle alternativläkaren Mikael Nordfors, har en annan bakgrund än Stockholmare för ett suveränt Sverige, de kommer snarare från den så kallade ”Sanningsrörelsen” kring forumet Vaken.se än från ”Sverigevännerna”. Den konspirativa synen på globalister som har en plan att införa ett totalitärt styre förenar dessa två miljöer. Men det finns också mycket som skiljer dem åt, bland annat är migration ingen bärande fråga för ”Sanningsrörelsen” och nyandligheten inte central för ”Sverigevännerna”.

Efter 6 mars fanns ett öppet läge för en ny demonstration, speciellt med utannonserandet av det globala aktionsdagen 20 mars. De som tog upp stafettpinnen var SfsS/Keep Sweden Free. Annie startade Telegramgruppen World Wide Demonstration Sweden, som all planering sker igenom. Gruppen ägs av hennes konto ”Stockholmaren”, med stöd av administratörerna ”Daniel” (som också är administratör på ”Nordfronts fristående chattgrupp”), ”High Priestess” och ”Arne Weisse”. Toppskiktet i NMR lades till i gruppen och de länkar som delas är antingen till NMR:s sajt Nordfront eller “Sanningsrörelsens” Vaken.se. Gruppen har i skrivande stund över 800 medlemmar. Annie skriver i den att demonstrationen kommer att hållas från Norrmalmstorg till Kungsträdgården. ”Vi kommer inte att utannonsera eventuella talare i förväg tills på lördag. Detta pga vi inte vill polisen ska skjutsa iväg dem till andra sidan staden”, skriver Annie på Telegram.

 

Men Annies arrangörsgrupp, som manar till samling på Norrmalmstorg, är inte den enda som går ut på lördag. En annan manifestation hålls samtidigt på Sergels torg och Mynttorget, för att sammanstråla i Kungsträdgården med de andra. Den arrangeras av Erik-Stefan Sagelind. Sagelind, som är från Piteå, har tidigare varit engagerad i Stoppa Tiggeriet, mot EU-migranterna, och föreläst i frågan för Sverigedemokraterna. På sin Facebooksida följer han Vakenrörelsens sidor och Tor Paulssons nätverk (Education4Future och Blågula korset). Det är ingen konflikt mellan dessa arrangörer, utan ett sätt att komma runt att polisen stoppar extremhögerns samlingar.