Coronaförnekare, huliganer och nazister gick samman

Demonstrationen mot coronarestriktioner den 20 mars fick en märklig sammansättning av besökare; där fanns den bild organisatörerna ville ge utåt med glada pensionärer, barnfamiljer, nyandliga hippiesar med hemmagjorda skyltar med kärleksbudskap, Vaken-konspiracister, äldre damer i dyra jackor med plakat om 5G och speedade clowner. Precis som på Frihet Sveriges demonstration på Medborgarplatsen den 6 mars. Men den 20 mars var det betydligt mer högerextrema organisationer, förstärkta av fotbollshuliganer, som deltog. De strök runt maskerade och taggade på fight i en demonstration med kärleksbudskap och antimaskparoller.

Stockholm

Organiseringen i Stockholm var kaotisk, ingen organisatör ville träda fram öppet av rädsla för att gripas av polisen och ges böter – som i Malmö.

Iniativtagaren för demonstrationen gick under pseudonymen “Annie” och är ägaren till Telegramkanalen “World Wide Demonstration Sweden – Stockholm”. Hon har organiserat en rad torgmöten i Stockholm under olika tillfälliga organisationsnamn som Stockholmare för ett suveränt Sverige, Keep Sweden Free, Aktionsgrupp mot Pandemilagen och så vidare (se artikel här). I kanalen använder hon nicket “Stockholmare” och är den som skriver alla direktiv inför demonstrationen. I manifestationen rörde hon sig mycket själv, eller med Nordiska motståndsrörelsen (NMR), som hon har god kontakt med.

Organisatören “Annie” aka “Stockholmare” på Telegram.

Manifestationen var mycket kaotisk i Stockholm, eftersom polisen delat av Norrmalmstorg med sina piketbussar. Några demonstranter rörde sig mellan Karl XII-statyn i Kungsträdgården och Norrmalmstorg inför samlingen skulle komma igång. På torget var det stor förvirring, och när en clown tog sig förbi poliserna och gick in på Biblioteksgatan blev det startskottet för en flera timmar lång spontandemonstration med flera hundra personer som vinglade fram på gator i Östermalm och Vasastan, för att avslutas på Odenplan. Däremellan han demonstranterna ställa upp kring Linnéstatyn med fanor och plakat.

 

Redan vid samlingen i Norrmalmstorg slöt flera högerextrema grupper upp och backades upp av fotbollshuliganer, främst djurgårdare.

Fotbollshuliganer från Djurgården.

Jonas Lundström, aka “Jonas Vrede” fd Info14 och vitmaktbandet Tors Vrede”

NMR med Anders Jonsson i spetsen

NMR

White Boys

White Boys / Nordisk styrka med Gustav Behr.

Fd Nordisk ungdom

 

Flera av extremhögerns alternativmedier var på plats för att bevaka manfestationen. Däremot lös konspiracistmedierna (Nya Dagbladet, Newsvoice) som skötte huvuddelen av täckningen den 6 mars med sin frånvaro.

Jesper Johansson, Nya tider/Exakt24, intervjuar antisemiten Jüri Lina.

Victor Mosten (Palaestra media) och Sanna Hill (Exakt24/Nya tider)

Lennart Matikainen (Swebbtv)

Åsa Vesterberg (Granskning Sverige / Exakt24)

Roger Sahlström (Riks tv)

 

Malmö

I början av manifestationen när folk hade samlats.

I Malmö, till skillnad från de andra städerna, stod en person öppet som arrangör. Arrangören Johannes Frennesson hade ett par dagar innan manifestationen fått reda på av Länsstyrelsen att om manifestationen genomfördes skulle de ålägga honom vite om 50 000 kronor. Redan på lördagseftermiddagen meddelade Länsstyrelsen att de kommer skicka in det.

Ungefär 150-200 personer deltog på Gustav Adolfstorg där arrangören höll ett tal i ett ljudsystem. Redan 13:15 beslutade polisen att upplösa manifestationen och efter ett tag drevs deltagarna på gågatan mot Triangeln. Små grupper samlades på flera ställen och strax efter 15-tiden beslöt polisen att omhänderta en grupp som samlats vid statyn på Möllevångstorget.

NMR-aktivist med sin flickvän

Bland deltagarna syntes en aktivist från NMR och hans flickvän men till största del bestod deltagarna av icke-organiserade personer.

En svensk som bor i Danmark med en Men In Black-tröja.

En svensk som bor i Danmark deltog i en Men In Black-tröja. Vi rekommenderar läsning hos våra vänner Redox om Men In Black.

Göteborg

I Göteborg så samlades ungefär 100 personer på Gustav Adolfstorg vid 13-tiden. De anonyma arrangörerna hade planerat att det skulle vara en tyst sittande manifestation via deras Telegram-grupp. Folket samlades vid statyn på torget men polisen valde att upplösa det rätt omgående och vissa av deltagarna gick vidare och satte sig på krogen istället.

I vimlet syntes någon enstaka aktivist från NMR men även högerextrema Alternativ för Sverige-politikern Christian Petersson syntes intervjua polisen och trakassera en frilansfotograf. Pettersson filmade för högerextrema publikationen Exakt24.

Artikeln är en sampublicering med Aktuellt fokus.