Clowner och nazister som coronaförnekarnas sköldar

Det är en ny rörelse som håller på ta form genom en rad gatumanifestationer hösten 2020 och våren 2021. Det är en rörelse med ett ben i den konspirationsmiljö som kretsat kring forumet Vaken.se och en rad nyandliga konspirationssajter (WakeUp Globe, Newsvoice, antivaccin- och 5G-motståndsforum, entreprenörer inom alternativmedicin) – och ett annat ben i den så kallade “Sverigevänliga alternativmedian” och den mylla av torgmötesprotester mot “globalisering och migration” som växte fram ur Folkets demonstration (2015-2017). Samlande för dem båda är föreställningen om en dold maktelit globalister försöker aktivt genomföra en samhällsförvandling just nu för att införa en global totalitär socialism med olika krisfrågor som svepskäl (klimatförändringarna, migrationsutjämning, pandemiåtgärder, fattigdomsbekämpning). Viktiga influenser för protestvågen är från den tyska querdenken-rörelsen, brittiska lockdownprotesterna och amerikanska Qanon-Trumpkulten – tre rörelser av masskaraktär som briserat parallellt och kommit att smälta samman med den högerpopulistiska vågen. Miljön kring Vaken.se har bildat organisationen Frihet Sverige, en del av en rad internationella samarbetsprojekt där fadern/läkaren Mikael Nordfors och dottern/entreprenören Maneka Helleberg är centrala personerna. Det var dessa som organiserade Tusenmannamarschen den 6 mars på Medborgarplatsen, efter att i ett halvår organiserat större och mindre protester i olika delar av Stockholm (Kungsträdgården, Mariatorget, Odenplan).

Den 20 mars organiserades av de grupperingar som tidigare sprungit ur Folkets demonstration och främst samlats på Mynttorget mot olika frågor (FN:s global compact, pandemilagen). 6 mars var välorganiserat och centraliserat, med demonstrationsfunktionärer och inbjudna talare, kulturbetonat och kreativt – medan 20 mars var kaotiskt, “ledarlöst”, en samling mikrointitiativ, med en större närvaro av en våldshöger. Den centraliserade protesten kring Frihet Sverige med sina karismatiska ledarpersoner bemöttes av intern ryktesspridning och baktalning, medan den ledarlösa protesten snabbt kom att utnyttjas av nazister för sina syften. Den båda manifestationsdagarna har därför gett upphov till en livlig intern debatt som kommer avgöra vilken väg denna rörelse kommer ta under våren – och om den ens kan enas. Debatten har främst förts på det sociala mediet Telegram.

Nazister och clowner som sköldar

Direkt efter demonstrationen den 20 mars utbröt en diskussion i Telegrankanalen för Stockholmsmanifestationen. Vilka var egentligen alla de där svartklädda och maskerade som strök runt i gäng i demonstrationen? Vad hade de i en demonstration som utgav sig för att vara mot masker, våld och hat, men för kärlek, sanning och frihet. De nyandliga deltagarna i manifestationen spekulerade öppet i kanalen. Var det poliser eller provokatörer?

Tills Nordiska motståndsrörelsen själva trädde in i diskussionen. Tobias Lindberg som ledde gruppen NMR:are som deltagit i manifestationen förklarade att de deltog maskerad för att skydda sig från att “bli fotade och kartlagda av polisen, SÄPO och Expo”.
– Det som borde skrämma folk är polismakten som är maskerade med skyddsmaker, har drönare i luften och fotar alla deltagare med teleobjektivkamror, inte att några få av manifestationens deltagare hade täckt över sina ansikter, skriver Tobias Lindberg.

Svaret lugnar inte de nyandliga “sanningssökarna”, att det var maskerade nazister deltog. Men arrangören “Annie” vänder på diskussionen och menar att polisen försökte ta de äldre i demonstrationen för att skrämma bort vanligt folk från att delta.
– Dålig stil av dem att ta äldre bara för att de hade plakat med sig eller i ett fall bara en svensk flagga. Deras plan är alltså att skrämma folk att stanna hemma. Så det bara blir de mest ‘extrema’ kvar till slut, som vågar delta. Överallt tvingas nu MSM (mainstreammedia) rapportera att hela folket var representerade. Det vill de ju så klart slippa. Vi ska framstå som extremister och nazister… Arga unga män och fanastiska foliehattar. Detta är ett problem för oss, skriver hon under nicket Stockholmare.

Men även de så kallade “Sverigevännerna” i demonstrationen var skeptiska till “vakenfolkets” och hippiesarnas kreativa bidrag till manifestationen, för att göra den fredligare, avväpnande och gladare: att ha clowner, sånger och dans i tåget.
– Gott folk, jag har en fråga som ni ska ta och reflektera ordentligt över. Hur tror ni att människor i hemmen framför tell-a-vision ser på protesterna när det springer runt clowner och fjantar sig? Det är ju ändå gycklare och liemän som får uppmärksamheten av reportrarna? Kan det vara så att dessa människors syfte var att förlöjliga och misskreditera, skriver användaren Stefan.

Användaren “Surreal” undrar varför demonstranterna ska offra sig och utsätta sig för repression för att de “sovande massorna”.
– Egenligen ska vi verkligen offra oss för slöfockar som inte orkar ta till sig information rörande deras egna hälsa. Låt dem ta sprutorna, det är väl lika bra det kan jag tänka. En del av dem tycker ju dessutom att det är bra om vi blir färre, när jag försöker förklara vad som pågår. Det är lite som när ladan brinner och djuren springer in i den för de känner sig trygga där, skriver Surreal från Carl Norbergs rörelse De Fria.

Här trädde organisatören Annie in med sin lösning. Hur ska man undvika så att “gamla och barnfamiljer” blir “lätta offer”?
– Lösningen är att andra OFFRAR sig! Drar till sig polisens uppmärksamhet, skriver Annie.
Den tid som polisen lade på att jaga clowner och nazister “gjorde att en gammal människa (eller kvinna) skonades”.
– Vi behöver er extremister nu… nästa gång. Att ni tar den smällen. Stick ut! Så en pensionär eller kvinna slipper polispiketen. […] Nästa gång behövs det tio clowner… tio modiga män som vågar sticka ut och agera lockbyte för att skydda pensionärer och kvinnor, fortsätter Annie.

Clownerna och NMR fyllde samma funktion för demonstrationen. De är demonstrationens sköldar, skydd och polisdistraktion. Därför menar Annie får inte deltagarna klaga över om “enskilda med ‘extrema’ åsikter vill stötta vår gemensamma kamp”. Extremisterna är de “modiga män” som demonstrationen inte klarar sig utan, menar hon. Demonstrationerna har inte råd att undvara nazisterna.

“Annie” aka “Stockholmare” med NMR på Mynttorget

Hon fortsätter med en anspelning till NMR:s användning av fanatism som en positiv egenskap.
– Finns det extremister med goda hjärtan och mod så hoppas vi på dessa. […] De flesta som kallas för extremister är de facto inte extrema utan idealister och ja… fanatiker möjligtvis. Idealism och fanatism är enbart av godo. Det behöver vi mer av, skriver Annie.

Då menar 20 marsarrangören att en bred demonstration blir möjlig. Med nazister och clowner som skydd kan inslaget av kreativa hippies, barnfamiljer med kärleksbudskap och sjungande äldre damer med hemmaskrivna plakat mot 5G locka massorna och har “en otrolig potential att växa”.

– Polisen lär inte heller sätta in extrema resurser för att hindra folk från att gå på trottoaren och sjunga. Som Hare Krisha. Fast svenska folket för frihet!

Mikropartiet Frihetspartiet invänder att dessa flummigare inslag kanske kanske inte bara är positiva, utan kommer irritera vanliga människor.

– Varför skulle någon bli irriterad? Blir inte alla glada av att se och höra Hare Krishna sjunga och dansa sig fram? Blir nån verkligen irriterad över folk som visar livsglädje och gemenskap?, försvarar Annie sin demonstrationsplan.

Men hennes egna roll i demonstrationen då? Varför döljer hon sig bakom pseudonym och tog inte initiativet på gatan att inleda manifestationen på Norrmalmstorg? Varför lät hon clownen ta sig igenom polisavspärrningen på Norrmalmstorg och starta demonstrationen, istället för att själv ha gått i täten? Svaret är att arrangörerna måste skyddas från att bötfällas likt 6 mars i Stockholm och 20 mars i Malmö.

– Arrangörsfritt är nyckeln till framgång, skriver Annie. Ohållbart att en arrangör ska åka på vite om och om igen eller att alla som är modiga nog att arrangera åker på vite. Vi måste vara rädda om dem som faktiskt lyckas styra upp protester. För utan fortsatta protester är det ajöss med all frihet för gott. Stockholm visar vägen. Om alla samarbetar kan vi skydda “arrangören”.

Demonstrationerna måste fungera efter en princip av ledarlöst motstånd.
– En protest behöver inte en ledare. Bara en paroll. Vet folk var de ska vara och vad de ska göra och varför… det räcker så, skriver Annie.

Ledarlöst på Norrmalmstorg 20 mars.

Hon menar att den väg den andra arrangörsgruppen, Frihet Sverige, som organiserade Tusenmannamarschen på Medborgarplatsen 6 mars med Filip Sjöström som frontfigur, har valt en ohållbar väg.
– Filip startade något bra! Stockholm visade igår (20 mars) att det går att få till protester utan “arrangörer”. Det är enda vägen framåt. Filip lär väl åtalas för brott mot ordningslagen också… dvs ännu mer böter. Nästa gång kanske fängelse. Om han tar på sig ansvar för fler protester, skriver Annie.

Nordiska motståndsrörelsen fortsätter dock vara en konfliktfråga i gruppen. Det är svårt att hävda att protesterna “brunsmetas” för att tystas, om NMR faktiskt är en sån synlig och närvarande komponent inom protesten som alla kan se. Samma sak med NMR:s antisemitism. Återigen försöker demonstrationsarrangörerna vända det till en fördel: att de som vill diskutera judarnas roll kan ta de diskussionerna i NMR:s Telegramchattar istället, för att inte skrämma bort folk från anti-lockdownkanalerna.

Anders Jonsson från NMR i Stockholm som vid upprepade tillfällen ger sig in i diskussionerna blir tillslut blockad av arrangörsgruppen.
– Skrev nyss till Annie som är en av flera admin där att de kan dra åt helvete! Hon skrev att många i demorörelsen inte gillar att vi är med och demonstrerar. Och det är anledningen till att jag är bannad. Annie vill inte det. Men det finns andra demokrater som inte vill ha nationalsocialister med, skriver Jonsson i Nordfronts chattgrupp på Telegram.

Öppna upp Sverige

Frihet Sverige har bara deltagit i diskussionen genom en rad uttalanden för att bemöta den baktalningskampanjer de bemötts av inom den egna rörelsen. Konspirationsteorierna har ätit sina egna. Frihet Sverige anklagades för att vara grifters, satanister, använda sig av frimurarsymbolik och vara kopplade till den djupa staten. I sina uttalanden anklagar Frihet Sverige de “falska påståenden och desinformation” som cirkulerar om arrangörerna av Tusenmannamarschen för ett “uppenbart försök till att skapa splittring bland alla de vakna människorna i frihetsrörelsen” inför organisationens nästa demonstration, som är kallad till 1 maj.
– Vi lever i en tid av informationsöverflöd där ett psykologiskt krig pågår. I dessa tider är det viktigare än någonsin att kunna koppla upp sig till sin intution, samt att lära sig följa hjärtats språk. När man fastnar i huvudet är det lätt att gå vilse. Det är precis vad dem vill att vi ska göra, skriver entreprenören Max Winter från Frihet Sverige.
Han varnar “tangentbordskrigare och internettroll”, “som jobbar för en verklig dold agenda”.
– När vi vunnit den slutgiltiga segern över dem som vill härska och söndra oss över oss, så kommer ni få stå till svars.

Han förklarar att nästa marsch, den 1 maj, kommer det bli inte en “tusenmannamarsch”, utan “en FEMtusenmannamarsch som kommer att gå till historien”.

Max Winter på Tusenmannamarschen

Mikael Cromsjö, grundaren av konspirationsforumet Vaken samt Frihet Sverige ger i ett annat uttalande en bild av hur en intern maktkamp har uppstått.

– Flera projekt som styrs av kontrollerad opposition växer fram och drar åt sig de människor som önskar bli del av frihetsrörelsen. Den falska oppositionen har i avsikt att förhindra en naturlig organisation och förvirra och destabilisera. De driver på oviktiga, felaktiga och extrema ideer med syfte att styra opposition i riktningar som ytterligare spär på de etablerade nidbilderna, passiviserar medlemarna och disillisionerar dem, skriver Cromsjö.

Dessa personer menar Cromsjö riktar in sig på rörelsens offentliga talespersoner samlade i Frihet Sverige.

– Problemet med en rörelse som drivs av ett fåtal kända ansikten är att dessa personer blir måltala för smutskastning och utpressning. Det är samtidigt svårt att få ett utbrett stöd för en sådan centraliserad rörelse då alla inte ser att dessa personer representerar rörelsen. Det skapar en akilleshäl där rörelsen blir sårbar och kan manipuleras, skriver han.

Den nya rörelsen kan komma runt det genom att decentraliseras och välja roterande representanter, menar Cromsjö och ser det som uppgiften inför 1 maj att få tillstånd en sån process.

Men arrangörsgruppen bakom Frihets Sverige verkar inte vilja släppa på sin representation, utan snarare utnyttja den för att skapa en “folkrörelse”. Nästa manifestation 1 maj kommer att hållas under namnet Öppna upp Sverige förklarar Filip Sjöström i ett uttalande som publicerades i Nya Dagbladet, Vaken.se och Newsvoice samtidigt. Kampanjen ska syfta till att skapa “en folkrörelse för Frihet och Sanning”.
– Vi kommer ha en stor manifestation den första maj i Stockholm liknande Tusenmannamarschen men med betydligt fler människor. Vi kommer också uppmana alla caféägare, restaurangägare, barägare, nattklubbsägare och andra som drabbas av det stängda samhället att den första maj öppna upp sina verksamheter, helt utan restriktioner, så att vi kan visa Sverige och världen att det går att leva fullt ut i frihet, säger Sjöström i uttalandet.

Frågan är om första majplaneringen från Frihet Sverige kommer att lyckas involvera de nationella grupperingar som höll i 20 mars, eller om dessa kommer att hållas utanför. Den vägen kommer bli konfliktfylld, eftersom rörelsens karismatiska entreprenörsfigurer, som Maneka Helleberg och Filip Sjöström då kommer tvingas dela scen med Nordiska motståndsrörelsen och alternativmedians frontfigurer. Allt bäddar för en vår av maktkamp mellan “Sverigevännerna” och den konspiracistiska miljön om överhanden i att försöka bygga en “enande” gemensam rörelse kring motståndet mot coronarestriktionerna.