NMR-kampgrupp åtalad för stort antal våldsbrott

Igår åtalades sju personer aktiva i Nordiska motståndsrörelsen efter det uppstått bråk i samband med en offentlig flygbladsutdelning i Lund. Lund är en av de skånska städer extremhögern inte haft framgång i. Som stor universitetsstad med ung befolkning och har den till exempel betydligt lägre andel SD-röster än resten av Skåne. I juni 2019 samlades medlemmar i Nordiska motståndsrörelsens regionala organisation Näste 3 (Skåne och Blekinge) vid två olika tillfällen för att dela flygblad i de centrala delarna av staden. Vid båda tillfällena uppstod det bråk och nu har åtal väckts mot sju personer.

Den 1 juni 2019 tågade nazisterna in på Stortorget med 10 personer och delade flygblad. Samtidigt höll Vänsterpartiet ett bokbord, vilket de har varje lördag, vilket direkt drog till sig uppmärksamhet från nazisterna. NRM gick dit och välte bokbordet och hotade vänsterpartisterna. Polisen valde att bara avvisa de tre nazister som gett sig på bokbordet. En antifascistisk uppmaning på Twitter varnade om att nazister från Nordiska motståndsrörelsen stod på Stortorget och uppmanade aktivister att samlas och gå ut på stan. Efter stått och delat flygblad ett tag på Stortorget valde NMR att dra sig bort mot Centralstationen via Lilla fiskaregatan för att möta upp de nazister som hade avvisats. De blev då följda av en lös grupp antifascister som skanderade slagord. När NMR kom ner till Bantorget vände nazisterna om och började ge sig på de som ropat slagord. Flera personer blev slagna och sparkade samtidigt av NMR, andra slog tillbaka. I det läget ingrep polisen, som hade eskorterat nazisterna, och grep fem personer från Nordiska motståndsrörelsen på plats.

NMR aktivist stoppar fingrarna i ögonen på en ordningsvakt som ingrep.

Det andra tillfället är från 29 juni 2019. Nordiska motståndsrörelsen hade efter incidenten ovan lovat att de skulle återkomma till Lund. Denna gången mobiliserade de nazister från flera nästen, både svenska och danska. Däremot deltog färre från det skånska nästet jämfört med den första flygbladsutdelningen, bara sex medlemmar därifrån dök upp denna gång. Även detta tillfälle blev det konfrontationer med motdemonstranter. Polisen öppnade flera förundersökningar för våldsamt upplopp och misshandel men de lades ner under hösten och polisen fokuserade åtalet på det första konfrontationstillfället.

Den 22 april åtalades sju personer vid Lunds tingsrätt. Från början var nio personer av de tio som deltog misstänkta för brott men misstankarna lades ner mot två personer på grund av att polisen inte kunnat identifiera målsägande. Brotten som de sju personerna åtalas för är ett stort antal misshandelfall, försök till våld mot tjänsteman, försök till misshandel och brott mot knivlagen. Åtta målsägande har blivit utsatta för misshandel eller försök till misshandel. Flera av de ledande personerna i Näste 3 är åtalade i målet. Nästeschefen i Näste 3 är åtalad för två fall av misshandel och ett fall av våldsamt motstånd. Nästeschefen blev så sent som hösten 2019 dömd till villkorlig dom och dagsböter för våldsamt motstånd och hets mot folkgrupp. I februari 2020 dömdes han för ännu en hets mot folkgrupp. Den ansvariga utgivaren för NMR:s webbsida Nordfront är även åtalad och åtalas för tre fall av misshandel. En aktivist i NMR som varit aktiv ungefär två år är åtalad för fyra fall av misshandel och försök till våld mot tjänsteman. Flera andra aktivister är åtalade för flera misshandel. En yngre aktivist är åtalad för försök till misshandel.

NMR aktivist filmar med Go-Pro när han slår ett knytnävsslag i ansiktet.

Förundersökningen är noggrant gjord från polisens sida med ett stort bildmaterial som visar varje enskild misshandel från flera olika vinklar. I vissa av fallen så har bilderna hämtats från en av NMR-aktivisternas egna bärbara Go-Pro-kamera, som NMR använt för att dokumentera sin aktion.

Efter den andra händelsen så har flera medlemmar i Näste 3 lämnat Nordiska motståndsrörelsen och offentliga flygbladsutdelningar förekommer allt mer sällan och färre personer deltar. Tidigare år var de oftast runt 10 personer på de offentliga flygbladsutdelningarna men sedan andra halvan av 2019 är de oftast 3-4 personer. I februari 2019 så införde NMR ett nytt medlemssystem där de delade upp medlemmarna i två grupper: medlemsgruppen och kampgruppen. Syftet var att hitta nya möjligheter för personer att bli aktiva utan att tvingas vara med på offentliga aktioner. I kampgruppen är det ett krav att du deltar på offentliga flygbladsutdelningar, kampsportsträning och interna aktiviteter medan de som går med i medlemsgruppen förväntas enbart delta på de interna arrangemangen. De sju som nu åtalas är alla medlemmar, eller tidigare medlemmar, av kampgruppen i Näste 3. Det återstår att se vilken påverkan åtalet har på det sydliga nästet.

Ännu är inget rättegångsdatum satt för målet.