Åtal mot Nordiska motståndsrörelsens ledning för hets mot folkgrupp

Imorgon den 16 mars börjar rättegången vid Falun tingsrätt angående hets mot folkgrupp mot tio personer är aktiva i eller tidigare varit aktiva i Nordiska motståndsrörelsen. Åtalet handlar om att en större grupp människor gjorde en så kallad Hitler-hälsning på ett internt NMR-möte efter organisationens 1 maj demonstration i Falun 2017.

Bild från polisens förundersökning.

Med på mötet var ett tv-team från norsk TV som dokumenterade organisationen. När de sände deras dokumentär i december 2017 innehöll dokumentären delar från det interna mötet där NMRs ledare Simon Lindberg  syns heila till publiken som svarar med att heila tillbaka. Efter dokumentären hade sänts polisanmäldes de åtalade för hets mot folkgrupp av Juridikfronten.

Bland de åtalade finns NMRs ledare Simon Lindberg men även en nästeschef och flera ledande medlemmar i NMR. Bland de åtalade finns även minst två personer som har lämnat organisationen och gått med i Nordisk styrka.

Simon Lindberg är sen tidigare dömd för hets mot folkgrupp efter skrikit Hell Seger på organisationens demonstration i Stockholm i november 2016. Han dömdes då till 60 dagsböter å 50 kr, totalt 3000kr.

Flera av de åtalade är även tidigare dömda för hets mot folkgrupp. Vi följer upp domen på vårt twitterkonto.