Ökat högerextremt våld mot flyktingar i grekiska läger

Det har varit ett ökat spänt läge på de grekiska öarna Lesbos, Samos och Chios senaste veckorna, redan innan Turkiet öppnade sina gränser mot EU. Nu har högerextremister sökt sig till öarna, organiserar sig i små grupper och attackerar flyktingar, hjälppersonal och journalister.

På söndagmorgonen och måndagmorgonen anlände över 1 000 migranter till Lesbos, där flyktingförvaret Moria ligger. Polisen har skickat 500 man från fastlandet, men de har inte ingripit mot de mobbar som ger sig på flyktingar. Läkare utan gränser varnar för att situationen är ohållbar, när hjälppersonal hotas. Barnkliniken på Moriaförvaret och den psykosociala kliniken för överlevare på Mytilini har stängts efter utsats för våldsamma angrepp.

Tyska journalisten Michael Trammer, som filmade en mobb som angrep en båt med anländande flyktingar, slogs ner och fick sin kamera kastad i vattnet. Fotografen Julian Busch och journalisten Franziska Grillmeier angreps med stenkastning i sin bil. Även der Spiegels journalist Giorgos Christides fick sin bil angripen. Det har fått tyska Reportrar utan gränser att kräva att medias bevakning av flyktingsituationen måste få ökat skydd.

De högerextrema mobbarna har förstört hjälparbetares bilar och upprättat egna vägspärrar på ön, där enbart grekiska medborgare släpps igenom. Natten mellan 1 och 2 mars genomfördes en brandattack mot ett FN-läger för afghaner.

Läs mer:
The Guardian: ‘We left fearing for our lives’: doctors set upon by mob in Lesbos
Journalisten: Fler journalister attackerade och misshandlade på Lesbos.
Kurier.at (tyska).
Il manifesto (italienska).