Fyra rättegångar samtidigt mot NMR och Nordisk styrka

Idag inleds inte mindre än fyra rättegångar kopplade till nazister aktiva i Nordiska motståndsrörelsen eller tidigare aktiv i NMR och numera aktiva i Nordisk styrka.

Den första rättegången är mot tre män tidigare aktiva i Nordiska motståndsrörelsens näste 8 (Södermanlands, Västmanlands, Örebros och Östergötlands län) som vi tidigare har rapporterat om här.

Den andra stora rättegången är riktad främst mot de tidigare ledande medlemmarna i Nordiska motståndsrörelsens Näste 1 (Stockholm och Uppsala län) men även NMR-aktivister från resten av landet. Åtalet som omfattar inte mindre än 19 åtalspunkter väcktes hösten 2019. I det åtalet är den tidigare nästeschefen för Näste 1, numera i riksledningen för Nordisk styrka, åtalad för flera brott varav förberedelse till grovt vapenbrott, vapenbrott, penningtvättsbrott, misshandel, våldsamt motstånd och anstiftan till misshandel. Flera av brotten har högt straffvärde och mannen är sen tidigare dömd för våldsamt upplopp och våldsamt motstånd. Brotten har lagts på hög under en längre tid och rättsväsendet har haft svårt att lagföra honom. En av åtalspunkterna rör en misstänkt misshandel på 1 maj i Falun 2017 som Falu tingsrätt har försökt delge honom misstanke men vid flera tillfällen har den åtalade inte dykt upp på den utsatta rättegången.

Förutom den tidigare nästeschefen är en annan tidigare ledande aktivist i Näste 1 åtalad för förberedelse till grovt vapenbrott, vapenbrott, penningtvättsbrott tillsammans med sin flickvän som även är åtalad för samma brott. De tre personerna bodde i samma lägenhet i Södertälje där delar till ett rörvapen som kunde skjuta hagelpatroner, ett stort antal pepparsprayburkar och en större summa pengar hittades.

Flera aktivister tidigare aktiva i NMR åtalades även för misshandel efter kastat så kallade bangers mot amerikanska ambassaden i april 2018. Förutom detta är det flera hets mot folkgrupp som begåtts både på nätet och i Almedalen 2018. Rättegången kommer pågå under fyra dagar.

Den tredje rättegången som inleds den 4 maj är det stora hets mot folkgrupp-åtalet mot den ledande aktivist i NMR:s Näste 1 som har suttit häktad sedan början på april. Mannen åtalas för 123 fall av hets mot folkgrupp och tre fall av grovt förtal. Mannen dömdes så sent som i januari till sex månaders fängelse för 21 fall av hets mot folkgrupp och tre fall av ofredande mot tre kända kvinnor.

Den fjärde rättegången som inleds vid Malmö tingsrätt är ett åtal för brott mot knivlagen mot Nordiska motståndsrörelsens ansvarig utgivare för websajten Nordfront. Mannen blev stoppad natten den 20 april med både en kniv i bilen och flera hakkorsfanor. Åklagaren har rekommenderat att målet kan genomföras utan rättegång men mannen har krävt att få en offentlig försvarare och att rättegången genomförs. Mannen är bland de aktivister i Nordiska motståndsrörelsens Näste 3 (Skåne, Blekinge) som åtalades för ett stort antal våldsbrott efter en offentlig flygbladsutdelning i Lund sommaren 2019 som vi rapporterat om här.

Rättsväsendet har haft svårt att få åtalade från Nordiska motståndsrörelsen och Nordisk styrka att dyka upp på rättegångar och det är sannolikt så att någon av de fyra rättegångarna kommer skjutas upp av just denna anledningen.

Vi kommer rapportera om när domarna de faller på vår twitter.