Nordisk styrka – ett år senare

I början av augusti 2019 avslöjade tidningen Expo att det skett en splittring inom Nordiska motståndsrörelsen (NMR) och att ett stort antal aktivister lämnat för att starta en ny organisation kring sin tidigare ledare Klas Lund. Ett par veckor senare meddelade den nyskapade organisationen Nordisk styrka (NS) att de bildades den 4 augusti vid Anundshög utanför Västerås. Skåningen Simon Lindberg, som tidigare var nästesledare för Näste 3 (Skåne och Blekinge), hade tagit över som ledare för NMR 2015 som en lösning på konflikter inom organisationen efter intern kritik mot Klas Lunds ledarskap. Konflikterna mellan kretsen närmast Lund och de som stöttade Lindbergs nya ledning fick dock till sist organisationen att spricka.

Kritiken från utbrytarna mot NMR utvecklades i Nordisk styrkas podd, som blev det första projektet för den nya organisationen. Podden NS Radio gjordes till en början av Emil Hagberg, Oscar Bergström, Niklas Yngwe och Haakon Forwald, alla tidigare ledande aktivister i NMR. De tog tidigt upp flera av skälen som låg bakom utbrytningen från NMR, och organisatören Emil Hagberg riktade hård kritik mot NMR:s kärntaktiker; att de återkommande flygbladsutdelningarna och demonstrationerna var verkningslösa och mest ett slöseri med tid.

NMR:s aktivister svarade med att kritisera Nordisk styrka och menade att de personerna som lämnade var passiva och mest varit en belastning för organisationen. Ändå märktes en tydlig nedgång i NMR:s aktivitetsnivå efter splittringen, antalet redovisade kamprapporter över aktiviteter runt om i landet rasade från att ha ökat varje år fram till splittringen. Huvuddelen av kamprapporterna består nu av enskilda aktivisters klistermärksuppsättningar och flygbladsutdelningar till brevlådor i närliggande kvarter, istället för mer utåtriktade aktiviteter.

NMR:s ledare Simon Lindberg förklarade själv sin syn splittringen i en podd; de som lämnade ville att Klas Lund skulle ta över för hela nordiska organisationen av NMR medan Simon Lindberg skulle fortsätta som ledare för den svenska grenen. Ledningen i NMR målade upp det som att splittringen snarare rörde sig om en personlig konflikt än en politisk, men erkände också att det skulle ta deras organisation flera år tillbaka i tiden.

NS Radio sände sitt första avsnitt i september 2019, och redan i december 2019 sändes det åttonde och sista avsnittet. Organisationen hade samtidigt lanserat ytterligare en podd, Radio Polaris, deras motsvarighet till NMR:s podd Ledarperspektiv, där ledningen lägger ut linjen för organisationen. Namnet på podden återknyter till den interntidning, Polaris, som Klas Lund gjorde under sin tid som ledare för NMR. I podden Polaris, som endast kommit med tre avsnitt på drygt sju månader, försökte Haakon Forwald och Klas Lund förklara Nordisk styrkas visioner och strategi.

Förutom podradio har Nordisk styrkas enda verksamhet bestått av att rusta upp ett inköpt församlingshus nära Kolsva i Köping kommun i Västmanland. Huset, som tidigare använts av Filadelfiakyrkan, införskaffades av en medlem i september 2019. På Instagram har organisationens officiella konto lagt ut bilder där medlemmar tränar och renoverar i huset, men inga utåtriktade aktiviteter har hållits i det ännu.

I mitten av mars häktades två ledande NS-medlemmar misstänkta för ha misshandlat en person på en privatfest i Tyresö. Offret är en person som tidigare var ledande i NMR. De två var häktade i några veckor och förundersökningen pågår fortfarande. Samtidigt så är flera andra ledande personer i NS, bland annat ställföreträdande ledaren Anders Rydberg, tidigare nästesledare i NMR för Näste 1 (Stockholm- och Uppsala län), åtalade för grova brott och väntar på rättegångar. 

I princip hela Näste 1 lämnade för Nordisk styrka och tog med sig hela NMR:s våldskapital. I oktober 2019 greps en 17-årig medlem i Nordisk styrka med flera knivar och åtalades för förberedelse till grov misshandel men dömdes enbart för brott mot knivlagen.

Utöver poddarna och några få bilder på Instagram har det varit tyst från organisationen under 2020. Klas Lund uppgav i det senaste avsnittet av Radio Polaris i maj 2020 att de fått skjuta upp och ställa in flera planerade aktioner på grund av Covid19-pandemin. I juli 2020 publicerade Nordisk styrka en bild på deras instagram med medlemmar efter en träning, där man kan se att de medlemmar de lockat till sig sedan lanseringen alla är tidigare medlemmar i NMR. På bilden syns både äldre medlemmar med lång historik som Julius Blomberg och Fredrik Kosonen men dels även flera yngre som gick in i NMR precis innan splittringen som Alex Lindgren och tidigare nämnda 17-åring.

Det har gått ett år sedan lanseringen och organisationen har ännu inte gjort någon utåtriktad aktivism. Precis som ett par månader tidigare så tränar man på ett gym och inte i den egna lokalen.

Ett år senare så väntar den högerextrema miljön fortfarande på att Nordisk styrka ska presentera sig utåt och utföra sin första utåtriktade aktion.