Portlands högerextrema i fokus

Sedan polisens mord på George Floyd i maj har stora delar av USA skakats av våldsamma protester. De har blossat upp på nya orter när andra övergrepp avslöjats men också avmattats efter en tid som så ofta sker. Portland i delstaten Oregon i nordvästra USA är ett av undantagen, där protesterna mot polisen har fortsatt med samma intensitet från maj till idag. Protesterna har plockat upp slagordet Black Lives Matter som först användes efter en liknande händelse i Florida 2012, och har blivit kända som BLM över världen.

Portland är känd för sin progressiva befolkning med en blomstrande punkscen och många konsertlokaler. Som i många liknande städer har det under många år också varit vanligt med bråk mellan antifascister och punkare på ena sidan, och nazister på andra. Sommaren 2020 har dessa bråk fått dödliga konsekvenser och blivit förstasidesstoff i medier i hela världen efter att nazister vid flera tillfällen agerat tillsammans med polisen och attackerat demonstranter.

Nordvästra USA där Portland ligger är en övervägande vit del av USA. Det är också en del av USA med en lång historia av våldsamma nazister, som sökt sig till en plats de sett som en glest befolkad fristad från det de avskyr med resten av USA. Under 80 och 90-talen fanns flera stora skinheadgäng, med namn som East Side White Pride och WAR (White Aryan Resistance, svenska VAMs förebilder). Medlemmar från dessa gäng mördade 1988 en etiopisk flykting i Portland, och tre personer dömdes för mord och dråp till långa fängelsestraff. [1] Ett år tidigare hade antirasister organiserat sig i Anti Racist Action för att försöka bemöta nazivåldet på gatan, eftersom polisen inte bara ignorerade det utan i vissa fall också aktivt understödde det.

På senare år har Patriot Prayer, bildade 2016 i Vancouver, Washington (en förort till Portland) tagit över rollen som de ledande högerextrema i området, ledda av Joey Gibson.  De visade sig tidigt vara minst lika våldsamma som sina föregångare. Den 26 maj 2017 knivmördade en medlem i Patriot Prayer två män och skadade en tredje som reagerade på att han skrek rasistiska förolämpningar efter två mörkhyade flickor på ett tåg i Portland[2]. På 1 maj 2019 så attackerade Patriot Prayer med Joey Gibson i spetsen ett 1 maj firande på en lokal pub i Portland. En man som hade infilterat Pariot Prayer var med och filmade när de förberedde sig för attacken, något som ledde till att sex personer från Patriot Prayer senare greps och åtalades. Samtidigt kom det fram att Andy Ngo, en lokal journalist i Portland som gjort sig känd för sina politiserade reportage om antifamiljön i USA, också var med när de förberedde attacken men valde att bara gå därifrån utan anmäla det till polisen.

Den 30 augusti sköts en ledande Patriot Prayer aktivist tills döds i samband med en pro-Trumpdemonstration i Portland. Flera videos visar hur två från demonstrationen går fram till en man och två skott hörs. Tidigare under dagen hade flera Trump-supportrar kört in i BLM-demonstranter i närheten, och även skjutit med paintbollgevär mot dem, och den man som sköts ihjäl var en av dessa. Polisen kunde relativt fort identifiera en misstänkt, men när han skulle gripas sköts han till döds av federala agenter, något som av ögonvittnen kallats en ren avrättning[3].

Idag den 26 september så planerar gruppen Proud Boys att hålla en manifestation i Portland. Proud Boys är även de en högerextremister och har på flera håll i landet demonstrerat mot Black Lives Matter, många gånger genom att provocera fram bråk. Proud Boys har flera gånger samarbetat med Patriot Prayer. Proud Boys blev kända för omvärlden efter demonstrationerna i Charlottesville 2017, där en motdemonstrant avled efter att ha blivit påkörd av en nazist. Den 22 augusti deltog de i en Back The Blue-demonstration till stöd för polisen, där en medlem drog pistol mot motdemonstranter efter en konfrontation.[5]

Dagens demonstration hålls trots att staden igår nekade dem tillstånd med hänvisning till restriktioner på grund av den pågående Covid-19 pandemin, och Oregons guvernör har utlyst undantagstillstånd inför demonstrationen, och kallat in delstatspolisen för att hantera ordningen.

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Mulugeta_Seraw
[2] https://en.wikipedia.org/wiki/2017_Portland_train_attack
[3] https://www.washingtonpost.com/nation/2020/09/10/reinoehl-portland-antifa-killing-police/
[4] https://www.thedailybeast.com/antifa-portland-police-protect-white-supremacy-by-passing-intel-to-patriot-prayer
[5] https://www.dailykos.com/stories/2020/8/22/1971553/-Alan-Swinney-aims-handgun-at-protester-violates-state-law-ORS-166-190-Pointing-firearm-at-someone