Ny generation alternativmedier utanför pressetiska systemet

Just när alternativmedierna Exakt24, SamNytt, Swebbtv och Nya Dagbladet står inför ett genombrott att få statliga driftstöd för sin verksamhet har en rad nya sajter startats av personer kopplade till de etablerade sajterna. Till skillnad från de gamla sajterna har de nya inte anslutit sig till det pressetiska systemet och fortsatt ett anonymt drev- och uthängningsarbete. De nya sajterna försöker inte bara komma undan pressetiken och saknar ansvariga utgivare, utan de försöker även komma in på Youtube – där Swebbtv och Exakt24 stängts av.

Youtube är idag den viktigaste plattformen för ytterhögerns alternativmedier. Att stängas av där innebär ett stort ras av tittare. 2020 ville alla alternativmedier etablera sig som även tevekanaler via Youtube, men Googles avstängningar under coronapandemin och upprensningar efter stormningen av Kapitolium av högerextremt material, har grusat dessa planer. Som samlad tevestudio har Dick Abrahamssons Väsbystudio använts, med Jesper Johansson som ständig reporter i de olika sajternas program. SamNytt, Exakt24 och Nya tider har nu dragit sig ur studion. SamNytt har återgått till enklare filmat material tagit från nätet eller inspelat hemifrån. Exakt24 har lagt ner alla sina studioprogram och nyhetssändningar samt koncentrerat sin verksamhet till sin Göteborgsstudio. Istället behövde kretsen kring Väsbystudion starta upp nya medier för sin teveverksamhet.

Jesper Johanssons Fri kurir blir Nya riks

Den 12 april lanserades en ny alternativmediesajt; Fri kurir. Sidan hade stora planer: man kunde registrera sig som pluskund, en butiksfunktion fanns tillagd, det gick att donera pengar och teckna upp sig för ett nyhetsbrev. Sajten hade sektioner för inrikes, utrikes, ekonomi, kultur och vetenskap. Som ansvarig utgivare fanns Jesper Johansson, övriga redaktionen bestod av Jan Norberg och pseudonymen “Anders Svensson”, båda tidigare skribenter på altmedia-konspirationssajten Newsvoice. Huvudandelen texter under april publicerades dock anonymt under redaktionens konto.

Sidan registrerades redan 28 januari i år. 3 mars registreras bolaget Fri Kurir AB (Org.nr: 559309-2033), med Jesper Johansson som styrelseledamot och Jan Norberg som styrelsesuppleant. Bolaget registreras på Jesper Johanssons lägenhet i Malmö. Företagets syfte angavs som ”Dagstidningsutgivning”. Jesper Johansson registrerade sig också som ansvarig utgivare för sidan. 16 mars öppnades Facebookgruppen för Fri kurir.

Jesper Johansson är som reporter knuten till Dick Abrahamssons Väsbystudio, vilket vi tidigare skrivit om. Han gjorde reportage åt Exakt24, Nya tider och SamNytt. Tidningen Expo avslöjade i februari de antisemitiska och nazistiska kommentarer han skrivit i sociala medier under pseudonymen “Gustav_Vasa”, uppgifter som Johansson nekar till. Jan Norberg var innan Fri kurir en återkommande skribent på konspirationssajten Newsvoice. Under april publicerade sidan runt 35 artiklar.

Men i slutet av april skede en förändring. 28 april begärde Jan Norberg formellt utträde ur Fri Kurir AB, men fortsatte som skribent på sajten. 5 maj lämnade även revisorn Jesper Johanssons bolag. 30 april registrerades istället sidan Nya riks. Första majhelgen dirigeras Frikurir.se om till Nyariks.se. Fri Kurir – Folkets media blir Nya riks – Folkets media. Designen och loggan behålls, alla artiklar ligger kvar. Med ett undantag, den artikel Jesper Johansson skrivit om Sveriges covidvaccineringsstrategi togs bort. Nya riks debuterade däremot med att detaljerat skildra hur Jesper Johansson greps av polisen under coronaförnekarnas demonstration första maj, i sin allt för närgångna försök att filma polisens ingripanden. Även på Facebook byter sidan namn. När det senare väcks åtal för våldsamt motstånd mot Jesper Johansson efter första maj demonstationen kartlägger Nya riks poliserna som ska vittna.

Det nya namnet, Nya riks, anspelar på Sverigedemokraternas tvsatsning Riks, utan att ha koppling dit. Den nya sajten “med målet att göra det enklare för fristående journalister att verka och producera material gemensamt” saknar utgivarbevis och ansvarig utgivare. Den har blivit en mer renodlad uthängningssida, som skriver eget material baserat på en bevakning via Verifiera (fd Lexbase) av nya domar mot valbara politiker och journalister. Sidan fungerar därför som en parallellsida till sajten Avmaskerat, men där Avmaskerat hänger ut antifascister ägnar sig Nya riks åt samma form av uthängningar av partipolitiker och journalister. Därutöver täcks, likt övriga alternativmedia, uppmärksammade domar där gärningsmännen har utländsk härkomst. Eftersom sajten inte är ansluten till pressetiska systemet följer den heller inga journalistiska principer om genmäle och möjlighet att bemöta de påståenden som förs fram i artiklarna. Även om Jesper Johansson slutade förekomma på sidan, vare sig som utgivare eller skribent, fortsatte sajtens postningar på ryska plattformen VK ske vid exakt samma tidpunkt som VK-kontot i Johanssons namn var inloggad och Johansson fortsatte stå som kontakt för sajten på VK. Men det finns samtidigt uppgifter som tyder på en ekonomisk konflikt mellan Nya riks och Jesper Johansson. Vi kommer att återkomma till personerna som står bakom Nya riks i en senare artikel.

Perspektiv TV

Nya riks påminner om tidigare altmedier, som Exponerat och Avpixlat, med sitt fokus på brott och uthängningar. De har däremot inte utvecklat tevemediet. Den 13 juni registrerades kanalen Perspektiv TV på Youtube. Första samtalsprogrammet sändes den 28 juni där Jesper Johansson intervjuar Kent Ekeroth från SamNytt om den “djupa staten”, temat följs upp den 2 juli, då Johansson intervjuar Magnus Stenlund från Swebbtv om “socialdemokratiska djupa staten” och Bilderbergagruppen. Den 8 juli intervjuades Petrit Latifi, som skrivit i bland annat Newsvoice, om coronaförnekarnas demonstrationer mot pandemirestriktionerna, vaccinmotstånd och “globalisternas” totalitära maktövertagande genom coronaundantagstillståndet.12 juli sände Perspektiv tv sitt första dagliga nyhetsprogram, med Jesper Johansson som presentatör. Perspektiv tv tar därigenom över med nyhetsprogram och samtalsprogram på Youtube, de programformat Exakt24 och SamNytt lagt ner och Swebbtv och Exakt24 stängts av från Youtube att kunna sända. Istället för egna program har altmedierna deltagit i Väsbystudions nya tevesatsning.


Exakt24 är uppstartat av Nya tider med deras driftstöd från Mediestödsnämnden i ryggen. På så sätt kunde Exakt24 få mediestöd. Exakt24 har i sin tur använt sin Göteborgsredaktion att promota nya sidor som Avmaskerat och Nya riks. Det altmedia-industriella komplexet växer därigenom, smort av statliga pengar. När Nya dagbladet nu berättigades mediestöd fick de det utan att ens vara ansluten till pressetiska systemet. De alternativmedier som anslutit sig, som Exakt24 och SamNytt, har inte heller minskat på takten med uthängningar och drev. Det är bara en tidsfråga innan de nya sajterna Perspektiv TV och Nya riks också kommer söka ekonomiskt presstöd.