Altmedia-industriella komplexet

På bara några år har det uppkommit en rad nationalistiska så kallade alternativmedier på yttersta högerkanten, i gränslandet mellan Sverigedemokraterna och nationalsocialismen. Det framstår som det är mängder med satsningar som sker spontant överallt. Men skrapar man på ytan hittar man en struktur. Alternativmedierna delar studios, lokaler, föreningar, prenumerantsystem, journalister och grävgrupper. De koordinerar sina artikelsläpp, gör rewrites och pushar varandras texter. Ett sånt exempel är Väsbystudion, den tevestudio som byggts upp av och drivs av Dick Abrahamsson, där Nya tider, Exakt24 och SamNytt spelar in sina program. Men vilka föreningar står bakom medieprojekten och lokalerna? Här följer en genomgång.

NYA TIDER / ALTERNAMEDIA AB

Den tidskrift som erhåller presstöd bland alternativmedierna är Nya tider. Nya tider ges ut av aktiebolaget AlternaMedia. Förutom papperstidning så ingår ett förlag och nätbutik inom Alternatmedia. Bolaget registrerades 2013 och har sin adress till en box i Sollentuna (Box 454, 191 24 Sollentuna). Vavra Suk är AlternaMedias verkställande direktör och Sanna Hill är styrelsesuppleant.

EXAKT24 / SVENSK NÄTMEDIA AB
Vavra Suk (vd) och Sanna Hill (styrelsesuppleant) driver också aktiebolaget Svensk nätmedia AB, som de äger hälften var av. Det är Svensk Nätmedia som formellt driver Exakt24, med Erik Almqvist som chefredaktör. Sanna Hill är Exakt24:s ansvariga utgivare.

MEDIAKONSULTERNA EUROPA AB

Erik Almqvist ingår inte i Svensk Nätmedia (Org nr: 556917-2199), istället har han aktiebolaget Mediekonsulterna Europa, som han driver med Sirpa Liisa Liikala. Enligt bolagsbeskrivningen ska aktiebolaget ägna sig åt ”arbeta med TV och WebTV”.

VÄSBYSTUDION / DLB ENTREPRENAD AB / EBM CONSULTING AB

Studion som Exakt24 och Nya tider spelas in i på Truckvägen 14c i Upplands Väsby står på DLB Entreprenad AB (Org.nr: 559134-4865). I aktiebolagets styrelse sitter Jan Holgersson och Richard ”Dick” Abrahamsson. Postadressen går till EBM Consulting AB i Sollentuna (Box 706, 191 27 Sollentuna). EBM Consulting AB (Org.nr: 556939-8885) drivs av samma Jan Holgersson och Inger Margaretha Moquist.

 

JARLEN ENTREPRENAD AB

DLB Entreprenad är inte enda entreprenadfirman Jan Holgersson och Dick Abrahamsson driver ihop. De sitter även i styrelsen för Jarlen Entreprenad AB (Org.nr: 559087-1934), som använder sig av EBM Consultings postbox som sin adress. Jarlen Entreprenad AB står som hyresvärd på en fastighet på Kuskvägen 6, 1 trappa i Sollentuna. I denna lokal har Nya Tider och Exakt24 sin redaktionslokal. Jan Holgersson och Dick Abrahamsson är alltså dessa mediers hyresvärd såväl som tillhandahåller dem med tvstudio.

 

THE OTHER GUYS MEDIA

Dick Abrahamsson bedriver också bolaget The Other Guys Media (Org nr: 559026-4809) tillsammans med Johan Frisk. Frisk och Abrahamsson gjorde tidigare Samhällsmagasinet tillsammans med Jesper Johansson, som en utveckling ur Nya Tider TV. Enligt bolagsbeskrivningen ska de ”arbeta med direkt eller indirekt publicistisk verksamhet, digital mediaproduktion, online-TV, dokumentärproduktion, onlinenyheter, rörlig bildproduktion, textbaserade nyheter, försäljning av reklamplats och reklamannonser och därmed förenlig verksamhet”. Det är detta bolag som sköter verksamheten i Väsbystudion. Adressen går till EBM Consulting.

 

JAN HOLGERSSON

Så alla trådar löper till Kent Ekeroths tidigare politiska sekreterare Dick Abrahamsson. Men vem är Jan Holgersson som Abrahamsson delar alla bolag med? Jan Holgersson sitter i Sollentuna kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna. Han är lokalföreningen av SD:s andra vice ordförande. I Region Stockholm sitter han i Revisorsgrupp III som revisor och ersättare i Revisorskollegiet.

 

NI AB

Jan Holgersson sitter även i styrelsen för NI AB (Org.nr: 556951-1024) tillsammans med Jeppe Juhl. NI AB öppnades för att starta en nyhetssajt av Kent Ekeroth och Chang Frick, men projektet sprack innan ens sajten var lanserad. Chang Frick tog namnet Nyheter idag medan Kent Ekeroth blev kvar med det insomnade bolaget NI AB, som nu står i Jan Holgerssons namn.

2019 gjorde Expressen en granskning över de svenskar som donerat till olika nationalistiska projekt inom Europaparlamentet. När Kent Ekeroth var internationell sekreterare för Sverigedemokraterna höll han kontakten med European Alliance for Freedom (EAF), det dåvarande europeiska partiblock SD stod nära. Mellan 2013 och 2015 donerade Kent Ekeroth 100 000 kronor till EAF. 2015 och 2016 donerade Jan Holgersson 240 000 kronor till EAF samt 120 000 till EAF:s stiftelse European Foundation for Freedom. Genom NI AB donerade han 60 000 kronor till EAF. Johan Frisk, Dick Abrahamssons partner i The Other Guys Media donerade även han cirka 70 000 kronor till EAF samt 120 000 kronor genom Samhällsmagasinets bolag. Kretsen kring dessa bolag var alltså de stora donatörerna till europeisk nationell politik. Men gick bidragen bara åt ena hållet? I en artikel på Nyheter Idag berättar Chang Frick om hur han och Kent Ekeroth gick skilda vägar kring NI AB efter att Ekeroth börjat använda bolaget för att skicka fakturor till EAF och ta ut pengar den vägen.

FÖRENINGEN FÖR SVERIGEVÄNLIGA INTRESSEN

Det är inte bara bolag kopplade till komplexet runt Jan Holgerssons företag och boxar. På EBM Consultings box är även Föreningen för Sverigevänliga intressen (Org.nr: 802474-0410) registrerad. Detta är den ideella föreningen som SamNytt tar sina donationer igenom.

RUNSKRIFT MEDIA AB / ALTM CONSULTING KFT

Runskrift Media (Org.nr: 559012-5729) är det aktiebolag som står bakom SamNytt och registrerades 2015. “Runeskrift AB driver i samarbete med Föreningen för Sverigevänliga Intressen och ALTM Consulting nyhets- och opinionssajten Samhällsnytt, en tongivande aktör inom Sverigevänlig och socialkonservativ framtidsmedia”. Bolaget har Mats Dagerlinds adress som sin. Bolaget är även bokförlag. AltM Consulting (Tax number: 25952791-2-42) är det bolag som Kent Ekeroth registrerade i Budapest. Hit har frilansjournalister riktat sina fakturor för arbeten åt SamNytt.