Aktivist aktiv i NMR dömd för hets mot folkgrupp och förtal

Den 25 november 2019 skulle Özz Nüjen uppträda på Kulturhuset i Skene i Marks kommn. Under natten mellan 24 och 25 november hade okända personer satt upp inplastade affischer som utmålade Özz Nüjen som  “svenskhatare”, “svenskfientlig” och innehöll en anklagelse om att denne finansierat terrorbrott och utbetalt “svarta pengar”. Polisen tog affischerna i beslag. Affischerna hade ingen avsändare men polisen hittade klistermärken från Nordiska motståndsrörelsen i anslutning till affischerna. På de beslagtagna affischerna fanns det blod på tre av affischerna som testades för DNA. Även ett stort antal fingeravtryck säkrades.

Affischerna som sattes upp.

2020 så togs en 37-årig man boende i Skene in på förhör misstänkt för hets mot folkgrupp på den ryska sajten VK. I samband med det första förhöret så topsades mannen. Polisen fick då träff som matchade blodet som de fann på de beslagtagna affischerna.
Mannen som varit aktiv i Nordiska motståndsrörelsen de senaste åren förnekar bestämt i förhör att vara aktiv medlem. Han har även en historia i Svenskarnas parti där han var aktiv inför valet 2014. I frivårdenutredningen framkommer det att Kriminalvårdens säkerhetsorganisation skriver:

Uppgifter har inkommit från Kriminalvårdens säkerhetsorganisation 2020-09-24 som säger att den åtalade är aktiv inom Nordiska motståndsrörelsen, NMR, vilken enligt säkerhetsorganisationen är en våldsbejakande extremistisk rörelse med kriminella kopplingar.

Nordiska motståndsrörelsen brukar ej ta på sig ansvaret för liknande aktioner vilket gör domen intressant. Organisationen förnekar alla aktioner som går utanför det som ledningen godkänt men det låter de lokala aktivisterna agera på egen hand när de så önskar.

I början av april 2021 hölls rättegången och mannen dömdes till villkorlig dom och dagsböter 80 om 120 kronor för sju fall av hets mot folkgrupp och förtal. Han dömdes även till att betala 5000 kronor i skadestånd till Özz Nüjen. I förhör och på rättegången förnekar mannen all kännedom om affischerna men kunde ej förklara förekomsten av hans blod. Rätten valde att anse att det var ställt utom allt rimligt tvivel att han var delaktig i att sätta upp affischerna.