Det våldsamma slutet på NMR:s valrörelse

Nordiska motståndsrörelsen satsade på lokalvalet i fyra kommuner i valet 2022. Ett av de kommuner de satsade på var i skånska Örkelljunga. I Örkelljunga kommun växte en av de ledande aktivisterna i Näste 3 (Skåne, Blekinge) upp och de senaste åren har fler aktivister flyttat till kommunen. I resten av Skåne har aktivisterna inte utfört någon basaktivism på hela året. Efter första maj drog NMR igång sin valrörelse och fokuserade på Örkelljunga. I Örkelljunga har de regelbundet anordnat offentliga flygbladsutdelningar, ofta utanför de lokala matbutikerna och regelbundet satt upp klistermärken. I kommunen ställde Sebastian Elofsson och Marcus Hansson upp som kandidater, båda har varit med i flera år i organisationen. De är båda sedan tidigare dömda för brott som kan kopplas till deras engagemang i NMR. Marcus Hansson är skribent på NMR:s nyhetssida Nordfront och var tidigare ansvarig utgivare för både Nordfront och NMR:s aktivistsajt Motståndsrörelsen.se. Sebastian Elofsson var tidigare lokalredaktör på Nordfront och är sedan ett par år tillbaka presstalesperson för hela NMR.

De båda dömdes efter bråket i Lund i juni 2019, vilket vi skrivit om här. Marcus Hansson dömdes till tre månaders fängelse för misshandel och ofredande. Han dömdes även senare för skadegörelsen av ett romskt minnesmärke 2020 som vi skrivit om här och senast för brott mot väglagen. Sebastian Elofsson dömdes för försök till misshandel i Lund 2019 och till brott mot knivlagen 2022.

Deras valrörelse har varit kantat av våld och trakasserier, ända till slutet. Aftonbladet beskriver i en artikel om hur aktivister från NMR en vecka innan valet misstänktes ha misshandlat två personer och hur de trakasserat politiker från de andra partierna. Natten till valdagen grips de två kandidaterna misstänkta för misshandel av tre personer. Redan dagen efter dådet börjar det diskuteras i den lokala Facebookgruppen för Örkelljunga om att företrädare från NMR har misshandlat en ung tjej så grovt att hon slagit ut en tand. Det blev snabbt hätsk stämning i gruppen med mycket hot mot NMR medan en relativt nybliven medlem i NMR försöker försvara sina kamrater. Administratörerna tar bort trådarna och förbjuder medlemmar i gruppen att diskutera det.

Åklagaren beslutade att häkta de två aktivisterna för NMR och uttalade sig i Expressen att motivet till misshandeln var att de två NMR-aktivisterna anklagat personerna för att ha rivit ner deras propaganda. Åklagaren menade dock att det fanns inget som talade för den bilden.

Marcus Hansson utan hans maskering han hade på sig när han greps.

I förundersökningen uppger de två unga människorna, som kommer från Örkelljunga, att de stod vid en busshållplats. De hade lagt märke till att valplakat låg i en kundvagn utanför Coop men de säger de ej har dragit ner dem och inga andra vittnen har noterat att de dragit ner dem. Marcus Hansson konfronterar dem och skäller ut dem varefter paret blir uppskrämda och går därifrån. Hansson sätter sig i bilen, maskerar sig och ringer dit Sebastian Elofsson. Sedan springer Marcus Hansson springer ifatt den unga tjejen och Sebastian Elofsson jagar efter den unga killen. Marcus Hansson fäller den unga tjejen och sätter sig gränsle över henne och slår henne upprepade gånger i ansikte. Ett par unga killar som är ute och kör moped ser misshandeln och ringer polisen. Samtidigt hinner Sebastian Elofsson ikapp den unga killen, som har hunnit ringa till tjejens pappa. Elofsson sparkar omkull killen och skriker på honom. Ett annat vittne berättar också hur killen blir jagad och påpekar att det är Marcus Hansson som står och slår på tjejen.

Sebastian Elofsson när han greps.

När tjejens pappa kommer till platsen springer de två NMR-aktivisterna till sin bil för att köra iväg. Killen och tjejens pappa ställer sig i vägen för att blockera dem, varefter en hätsk ordväxling uppstår. Sebastian Elofsson anger i sin anmälan att ungdomarna slitit ut honom ur bilen och försökt misshandla honom, något inget vittne – inte ens den andra NMR-aktivisten – observerat. I samband med att de kör ifrån platsen kör Sebastian Elofsson medvetet på den unga killen så han kläms mellan bilen och en stolpe.

De båda aktivisterna kör därpå iväg i varsin bil men efter en och en halv timma grips de av polisen som fått tips att de gömde sig bakom en pizzeria i byn. Ett vittne fotograferar när de flyr i deras bilar.

Båda aktivisterna väljer att inte säga något de två första förhören. Efter de suttit häktade i några dagar väljer båda att prata vid det tredje förhöret. Marcus Hansson försöker förklara med att de sett åtta personer gå omkring med kundvagnen som innehöll de nedrivna plakaten. Han kan dock inte peka ut målsägande och ingen av de andra sex personerna har observerats av några vittnen, identifierats eller förhörts. Hansson hävdar vidare att gruppen börjat håna honom.

Marcus ringer ett samtal. De två börjar håna Marcus. De säger på ett sätt likt – du är precis som blattarna. Ni är inga riktiga arier. En massa sånt tugg kom från henne. Hånandet pågår under samtalets tid i 30–40 sekunder.

Han säger att han bestämmer sig för göra ett envarsgripande men han väljer lämpligt att inte prata om hur det går till.

Sebastian Elofsson nämner däremot inget om några åtta personer utan hävdar att han har sett två personer dra ner deras plakat och han ville konfrontera dem. När han gick fram för att prata med dem sprang de iväg och han jagade då efter den unga mannen. Han uppger dock att den unga mannen verka vara i bättre form än honom själv och att han inte hann ifatt honom. Istället valde han att gå tillbaka till bilen där den unga mannen och två män till dyker upp och hindrar honom från att köra iväg. Han säger att han kan ha snuddat vid en av dem med bilen men att han är inte säker.

På NMR:s aktivistsajt publicerar de en artikel där de säger att det finns starka kopplingar till militanta antifascister, något inga förhör tyder på. Bevisen de använder är att Marcus Hansson säger att de åtta personerna hånade honom och att de skulle ha hänvisat till uppgifter från AFA:s hemsida.

NMR:arna kommer att vara fortsatt häktade fram till rättegången som planeras hållas de närmaste veckorna. I Frivårdens utredning säger Sebastian Elofsson att det inte finns några problem med våldsamt beteende, aggressivitet och inte heller kriminalitet i övrigt. Men Frivården håller ej med och rekommenderar inte skyddstillsyn eller samhällstjänst på grund av hans engagemang i NMR.