Ett ovanligt åtal mot NMR

Idag den 1 juni 2022 så påbörjas rättegången vid Blekinge tingsrätt för ett ovanligt brott. En av de ledande medlemmarna i Näste 3 (Skåne, Blekinge) i Nordiska motståndsrörelsen är åtalad för brott mot väglagen. Två personer åtalades men en annan aktiv medlem i NMR valde att erkänna och betala böterna utan rättegång. De greps efter att en polisbil tagit dem på bar gärning när de satte upp banderoller på vägbroar på E22 utanför Sölvesborg den 13 februari 2021. Polisen körde förbi och såg tre personer sätta upp banderollerna och ingrep. De tre aktivisterna som greps på plats valde att inte prata med polisen. Banderollerna som sattes upp gjorde reklam för NMRs hemsidor. Även ett par banderoller om att minnas Dresdens offer sattes upp.

Åtalet är ovanligt och ett nytt sätt för polisen att hantera banderollerna som Nordiska motståndsrörelsen sätter upp. Som en konsekvens av att de är färre aktivister i NMR har de fokuserat på aktioner som är lätt att utföra med några få personer. Istället för dela ut flygblad offentligt där man riskerar att synas och bli identifierad så dyker de upp med ett mindre antal och antingen sätter upp banderoller eller under en timmes tid håller en banderoll på en vägbro. Polisen brukar dyka upp vid deras banderollaktioner men har tidigare inte försökt gripa någon. Möjligtvis är detta en vändning och vi kommer få se fler av dessa åtalen.

Tre personer greps från NMR men endast två åtalades efter att polisen misslyckats att delge åtalet mot en person. Den tredje är en kvinna som kallades “Laserkvinnan” efter hon hade på Internet hotat med att skjuta invandrare. Hon blev senare aktiv i NMR och är partner med en aktivist i NMR som varit aktiv i närmare 15 år. De två andra åtalade har en lång historia i NMR varav en av dem är kandidat i valet 2022 och tidigare dömts för misshandel, ofredande, brott mot knivlagen och upprepade gånger för hets mot folkgrupp.

Vi förvänta oss att domen kommer om två veckor.