“Exposa allt” – Exakt24s offensiv med uthängningar

Samtidigt som alternativmedian släpptes in i finrummet – högersajterna anslöts till pressetiska systemet och började få mediestöd – har de radikaliserats snarare än att bli mer försiktiga. Nu ökar uthängningarna av motståndare, dreven koordineras och eskalerar snabbt från enskilda individer till att drabba samhällsinstitutioner. GARM fortsätter här granskningen av hur de olika alternativmedierna hänger samman. 

I oktober 2020 anslöt sig flera alternativmedier, däribland Nya tiders separata tvsatsning Exakt24 till det pressetiska systemet, vilket är en förutsättning för att kunna söka statligt driftstöd. Samma månad beviljades Exakt24 400 000 kronor i innovations- och utvecklingsstöd från Mediestödsnämnden. Det gjorde att den Stockholmsbaserade sajten Exakt24, med ambitionen att starta ett ”nationellt tvhus”, kunde expandera och bygga upp en Göteborgsavdelning. De värvade direkt två unga göteborgare, Christian Peterson och Mattias Dahlgren från partiet Alternativ för Sverige, för att starta upp Exakt24 Göteborg.

Att ansluta sig till det pressetiska systemet var en förutsättning för Exakt24 att kunna säkra en finansiering från Mediestödsnämnden. I december fick de 930 000 kronor i redaktionsstöd och kommer till höst 2021 söka driftstöd. Pengarna strömmade in, men med den nya lokalredaktionen åkte pressetiken samtidigt ut. Den nya Göteborgsavdelningen i Exakt24 specialiserade sig på personuthängningar.

Peterson och Dahlgren var nykomlingar i den högerextrema rörelsen. Båda kom från välbärgade familjer och Peterson hade sin bakgrund i Moderata ungdomsförbundet. De anslöt sig som gymnasieungdomar till partiet Alternativ för Sverige i augusti 2019 där de var med att bygga upp det annars Stockholmscentrerade partiets ungdomsverksamhet i Göteborg. Som en första aktivitet höll ungdomarna ett fackeltåg i genom Göteborg på Gustav II Adolfdagen samma år. AfS Göteborgs Mikael Jansson, tidigare partiledare för Sverigedemokraterna, fick med dem en ny generation som kunde marknadsföra partiet i nya sociala medier. Ungdomarna organiserades kring en Telegramchat. Det var sina mobiltelefoner som blev Christian Peterson och Mattias Dahlgrens arbetsredskap: de filmade inte bara partiets egna aktiviteter utan började också gå på andras arrangemang och filma. Deras konfrontativa filmer fick snabbt stor viral spridning.

I juni 2020 dök Christian Peterson och Mattias Dahlgren upp på Black Lives Matters demonstration i Göteborg och filmade deltagarna. Exakt24 uppmärksammade deras film och intervjuade dem. I slutet av juni filmade de sitt besök hos Bellevuemoskén. En film från samma månad som fick stor viral spridning var när de verbalt konfronterar en ung kvinna på stan som rivit ner en av deras affischer. Den korta filmsnutten fick under sommaren 130 000 visningar och kvinnan hängdes ut med namn, personnummer och hemadress. Trots att hon kontaktade dem och bad dem ta bort hennes uppgifter, som en ickeoffentlig person, gick Peterson och Dahlgren ut med en kartläggning av hennes sexualpolitiska åsikter utifrån vad hon gillat på sociala medier. I slutet av juli 2020 fick de nästa virala succé när de gick in i butiken på Göteborgs konstmuseum och filmade den litteratur som fanns till försäljning. Böcker om Greta Thunberg och feminism hölls upp som bevis för att ”Göteborgs konstmuseums butik har blivit en vänsterextrem bokhandel”. Men de nöjde sig inte med att bara lägga ut litteraturen, även museets butiksarbetare filmades och hängdes ut med namn, bild och telefonnummer som ”extremist”. Filmen spreds genom Alternativ för Sveriges kanaler och ”nyheten” plockades upp av Exakt24.

I augusti 2020 inledde de sin första kampanj, en skolturné för Alternativ för Sverige, där de varje vecka besökte gymnasieskolor och delade ut partiets propaganda. De rektorer och lärare som protesterade mot deras närvaro utanför skolorna lades ut med namn och bild. Partiledaren Gustav Kasselstrand plockade upp deras klipp och gjorde utspel om partiets strid för yttrandefriheten på skolorna. Skolturnén ökade Christian Peterson och Mattias Dahlgrens rykte som nya unga organisatörer på uppåtgående inom hela ytterhögern. I september bjöds de upp till Stockholm och föreläste på Sveahuset i Huddinge, som drivs av Alternativ för Sverigemedlemmar, om sin konfrontativa virala taktik. De hade med sig ett färskt exempel i bagaget: under samma Stockholmsbesök genomförde de utdelningar av AfS-propaganda på flera gymnasieskolor och filmade en elev som spottade mot deras flygblad utanför Globala gymnasiet på Södermalm. Flickan och hennes föräldrar blev uthängda med namn i kommentarerna till deras film. Peterson och Dahlgren var nu stjärnor i den nationella scenen.

Från AfS till Exakt24
Dagarna efter deras framträdande i Stockholm fick Christian Peterson sina bildäck sönderskurna samt fasaden nedsprayad på sin mors villa i Örgryte, där han bor. Peterson fick ett stort stöd från den nationella rörelsen, som donerade pengar till övervakningskameror och ställde upp att vakta hans hem på helgerna. Händelsen fick stor uppmärksamhet i ytterhögerns medier.

Det var i det här läget som chefredaktör Erik Almqvist knöt Christian Peterson och Mattias Dahlgren till Exakt24 som reportrar. Men det är inte bara Exakt24 som närmade sig de unga aktivisterna, utan även Nordiska motståndsrörelsen via sin uthängningssida Avmaskerat. I november arrangerade Alternativ för Sverige sin andra Gustav II Adolfsmarsch. Christian Peterson tog bilder på en frilansfotograf längs marschvägen och bilden på henne med namn och yrkesbakgrund lades upp på Avmaskerats twitterkonto.

Sitta på alla stolar
Peterson och Dahlgren bildade november 2020 Örgryte Media Solutions AB (Org.nr: 559285-4805) som sitt medieföretag de fakturerade sina arbeten för Exakt24 genom. Genom Örgryte Media Solutions öppnade Exakt24 ett kontorskansli och provisorisk tvstudio i Överås slott i Örgryte.

Det nära samarbetet Alternativ för Sverige och Exakt24 fortsatte. I januari 2021 gjorde Peterson och Dahlgren ett konfrontativt besök med kameror på Högsbo kyrka och anklagade dem för att gömma papperslösa afghanska flyktingar. Exakt24s inslag följdes upp av att Alternativ för Sveriges Mikael Jansson anmälde kyrkan till domkapitalet, vilket Jansson presenterade i en intervju som utfördes av Christian Peterson utanför kyrkan.

 

Som nästa reportage för Exakt24 tog sig Christian Peterson in på Feministiskt initiativs Zoommöte, spelade in mötet och släppte som ett ”undercoverreportage” om hur en föreläsande Expressenjournalist ”förespråkade […] rasdiskriminerande lagar”.

I slutet av april kom ett stort bakslag för Exakt24 då Googles videotjänst Youtube stängde av kanalen utan förvarning. Exakt24 hade försökt att överklaga avstängningen men inte fått gehör. De hade mer än 34 000 prenumeranter på Youtube, som var deras främsta kanal för spridning av sina teveprogram. Istället har de försökt få ut sina videos via Facebook eller Instagram men inte lyckats skapa samma engagemang och tittarantalet rasat. Exakt24s olika program har därför börjat att läggas ner, förhoppningen nu står till Göteborgsavdelningens aktivistiska filmer. Från timmeslånga talkshower och reportage har Exakt24 nu övergått till korta uthängningsfilmer och nyhetsreportage på några minuter.

Kartläggningen av Kominternpodden

Göteborgsredaktionen av Exakt24s stora arbete ägnades vintern 2020 åt att försöka kartlägga Göteborgs aktivistvänster. Kartläggningen utlöstes av att Christian Peterson på sin övervakningskamera i november upptäckte att två personer rörde sig utanför hans hus, varefter han jagade efter dem med ett basebollträ. Denna händelse blir upptakten på en lång kartläggning från Exakt24 och Avmaskerat riktad mot vänsteraktivister i Göteborg, där Exakt24 och Nya Tider bidrog med fotografer. Fokuset lades på den person som stod som ägare till den bil Peterson såg dem åka iväg med. Nu kom Petersons kontakter med Avmaskerat väl till pass, där grävandet på kretsen kring bilägaren inleddes. Peterson hade samtidigt polisanmält bilägaren och försöker balansera rollen som målsägande, aktivist, gräva med högerextremister och vara reporter för Exakt24. Grävgruppen kopplade bilägaren till vänsterpodden Komintern. Kartläggningen bestod av att spana på personer kopplade till podden. Petersons krets ringde hem till föräldrar, barn samt följer efter personerna från deras arbetsplatser. Kominternavsnitten genomlyssnades för att plocka citat som kunde utmåla poddeltagarna som “terrorister”, det begrepp som konstant används i granskningen. Genom spaning och att ringa hem till anhöriga kunde de konstatera att bilägaren arbetade på akuten på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Andra som antogs vara kopplade till podden kartlades också.

Från mars började de försöka videokonfrontera de kartlagda personerna. Till det användes Nya tiders skribent/fotograf Per Björklund, som tidigare ansvarade för Nya tiders arrangemang på bokmässan i Göteborg, och fotografen Magnus Pålsson, kopplad till den högerextrema organisationen Det fria Sverige. Pålsson införskaffade en drönare, som användes för att filma skyddsklassade Sahlgrenska sjukhuset. Samma drönare användes senare i Exakt24s rapportering från en minnesmanifestation som Det fria Sverige höll i.

Pär Björklund videokonfronterar för Exakt24

 

Den 20 maj publicerades kartläggningen, främst i form av videoklipp där Christian Peterson försökte ställa frågor och konfrontera på film två personer utifrån vad de ska ha sagt i podden. Reportaget drog snabbt stora växlar: bilägaren blev “AFA-ledaren”, de som misstänktes för att vara Kominternpodden blev “terroristiska vänsterextrema AFA”. Inget av påståendena leddes i bevis utan slogs bara fast av Exakt24, utan något resonemang. De uthängda anklagades för att stå bakom alla attacker mot Petersons familjebostad.

Koordinerat drev

Kartläggningen var inte märkvärdig i sig och skiljde sig inte från de som gjorts tidigare inom extremhögern och på uthängningssidan Avmaskerat. Det nya var koordineringen mellan alternativmedier för att sprida kartläggningen. Uppgifterna släpptes parallellt på Exakt24, Avmaskerat och dess systersida Nya riks, Nya tider, Fria tider, Nya Dagbladet och Nordfront, i olika rewrites inom några timmar men oftast inom några minuter vilket innebär de fått förhandsinformation om informationen i artiklarna. Även Sverigedemokraternas tvkanal Riks gjorde nyheter på Exakt24s gräv. Enbart SamNytt och Swebbtv förhöll sig avvaktande. Hela högerns alternativmedia användes för att sprida uppgifterna.

Något annat som särskiljde publiceringen var hur den inriktades på att gå på arbetsgivare till de uthängda – och senare även de journalister som skrev om frågan i mainstreammedia. I altrightpodden Lögnarnas tempel den 26 maj gästades Christoffer Dulny av Christian Peterson för att diskutera strategin, formulerad som “exposa, exposa, exposa”. De anhöriga skulle hängas ut, arbetsgivare som inte gav de uthängda sparken skulle hängas ut, presskanslister som inte kommenterade alternativmedierna skulle hängas ut, journalister som skrev om drevandet skulle hängas ut. I de olika alternativmedierna uppmanades följarna att maila och ringa Sahlgrenska sjukhuset, mailadresser och telefonnummer lades ut till styrelse, kommunikatörer och politiskt tillsatta personer.


Uppmaningen hörsammades av Alternativ för Sverige och Det fria Sveriges medlemmar som skrev in till Sahlgrenska – och senare även till den skola en av de uthängda jobbar som lärare på.

AfS partiledare ringer till Sahlgrenska men vägrar att uppge var ifrån när presstjänsten frågar.

Det fria Sverige ställer i en artikel krav på att Sahlgrenska ska agera.

 

 

 

 

I Dagens nyheter uttalade sig Sahlgrenska sjukhusets säkerhetschef Peter Alverman 27 maj om att sjukhuset är utsatt för en allvarlig påverkanskampanj. Sjukhuset spelade en stor roll i Exakt24s gräv och det var också där de vid upprepade tillfällen försökte videokonfrontera personen som arbetade där. DN:s journalist bler även han uthängd för att “skydda vänsterterroristerna” i artiklar i alternativmedierna. “Sahlgrenska skyddar minst en vänsterextrem terrorist genom att varken agera eller ta avstånd mot verksamheten. Presstjänsten företräder Sahlgrenska“, skrev Exakt24s chefredaktör Erik Almqvist till DN, angående uthängningarna av de anställda på sjukhusets presstjänst. Flera av händelserna polisanmäldes och Säkerhetspolisen kopplades in på grund av den förstärkta hotbilden mot Sahlgrenska. Det sättet att agera har tidigare varit förknippat med anonyma högerextrema sajter, nu genomförs det av de sajter som har ansvariga utgivare, är anslutna till det pressetiska systemet och har olika former av presstöd.

Exakt24 efterlyste några personer på deras instagram men togs senare bort.

Sverigedemokraterna har i flera inslag uppmärksammat Exakt24s uthängning.

DN:s artikel fick alternativmedierna att dreva mot artikelförfattaren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mediebidrag räddningen
Exakt24 är en separat tvsatsning startad av Nya tider, med Erik Almqvist som chefredaktör men Nya tiders Vavra Suk som huvudägare. För Exakt24 har avstängningen från Youtube varit ett hårt slag mot planen på att bilda ett “nationellt tevehus”. Deras egenproducerade program har lagts ner. Utan Youtubes rekommendationssystem har Exakt24 fått förlita sig på korta klicklockande filmer på Facebook, Twitter, Instagram och Telegram. Kanaler som skötts av Christian Peterson. Exakt24 kämpar nu för att överleva och komma ut bredare. Där har drevkoordinationerna och den aggressiva uthängningstaktiken varit ett nytt medel. Exakt24 lyfte med Christian Peterson och Mattias Dahlgren in Avmaskerats uthängningsarbete in i Almqvists tvprojekt. Samtidigt är den livlina som långsiktigt kan rädda Exakt24 att de får beviljat driftsstöd från Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) till hösten. Den 28 maj meddelade ledamoten Maria Norbäck att hon lämnar Mediestödsnämnden på grund av mediebidragen de utdelar till Exakt24s drev, med Sahlgrenska som exempel. Under våren har det utvärderats om det ska läggas in en etikklasul för presstödet, vilket ytterhögermedian samlat motsatt sig. Genom bidragen från MPRT och anslutandet till pressetiska systemet har alternativmedierna nu också fått Sverigedemokraternas stöd, som nu betraktar dessa medier som rumsrena och möjliga för deras politiker att sprida eller bjuda in till Riksstudios.