Sveahuset – extremhögerns nya mötescenter i Stockholm

En ny nationalistisk möteslokal har öppnat i Stocholm, Sveahuset. Den nya lokalen är kopplad till partiet Alternativ för Sverige, men kommer att även användas av alternativhögern och extremhögerns alternativmedia.

Den 26 januari är lokalen bokad av Ingrid Carlqvist, som arrangerar en debatt mellan Joe Nilsson, tidigare medlem i Kommunistiska partiet och Jeff Ahl från Alternativ för Sveriges ledning.

Sveahuset ligger i ett industriområde i Huddinge och drivs av Yvonne Lindholm, som sitter med i partistyrelsen för Alternativ för Sverige. Lindholm drev tidigare släktföretaget Märko-Tryck i lokalen. Hon och maken sålde företaget 2018 och ägnade förra året åt att tömma lokalen, renovera och rusta upp den till en stor möteslokal på två våningar.

Förutom Alternativ för Sverige har Palaestra media kring Jonas Nilsson (fd Eckeskog) och Anton Stigmark varit inblandade i lokalen. 9 november hölls en smygpremiär med en release för Nilssons nya bok ”När migration blir konflikt”. Palaestra media ingår i den svenska så kallade alternativhögern, som försöker nypaketera historisk fascistisk teori i en moderniserad skrud. Han har tidigare släppt böcker på temat Anarko-fascism, som förespråkat ett giftermål mellan den identitära nya högern och den anarkoliberala eller libertarianska högern – som båda backade Donald Trumps presidentsvalskampanj i USA. Nilsson har sin bakgrund i Svenska motståndsrörelsen och Stigmark tillhörde de identitärer som uteslöts ur Sverigedemokraterna 2015. Han var då skribent på deras nättidning Samtiden.

Den 28 november hölls ett nytt möte, ett panelsamtal mellan extremhögerns olika alternativmedier. Redaktörerna för Swebbtv, Palaestra media, Nya tider och konspirationssajten Newsvoice samtalade om alternativmedians framtid. Även Erik Almqvist från Exakt24 skulle delta i panelen, men drog sig ur efter påtryckningar från Sverigedemokraterna. I december höll därefter Alternativ för Sverige sin julfika på lokalen. Nu är det alltså Ingrid Carlqvists tur att använda möteslokalen.

Aktiviteterna som Sveahuset smygit igång med ger en fingervisning om vilken miljö som kommer att använda den. Den kommer inte enbart vara Alternativ för Sveriges lokal, utan samla hela den högerextrema rörelsen till höger om Sverigedemokraterna. Just de grupperingar som brukar att ha svårt att boka offentliga möteslokaler.

Alternativ för Sverige är inte de enda med att öppna möteslokaler. Organisationen Det fria Sverige bildades november 2017 för att skapa ”Svenskarnas hus”, en referens till arbetarrörelsens Folkets hus. I mars 2018 öppnade de sitt hus i Älgarås, Töreboda. Det fria Sverige byggdes kring poddradion Motgift, som i sin tur växte fram ur nedlagda partiet Svenskarnas parti (fd Nationalsocialistisk front). I praktiken är DFS en utomparlamentarisk fortsättning på Svenskarnas parti. Att Sveahuset inte ingår i DFS projekt för att öppna ”Svenskarnas hus” kan ha att göra med Yvonne Lindholms nära samarbete med Ingrid Carlqvist, som tidigare ingick i DFS men hoppade av efter en konflikt. DFS har inte heller spelat någon märkbar organisatorisk roll i Stockholm.

För Alternativ för Sverige kan den nya möteslokalen innebära ett uppsving. Sedan EU-parlamentsvalet våren 2019 har partiets verksamhet varit på sparlåga. Förutom att delta med två nedbantade torgmöten under Almedalsveckan har partiet bara hållit tre torgmöten eller demonstrationer under hösten. Partiet har inte byggt några andra lokalavdelningar än i Stockholm och Göteborg, utan är enbart en riksorganisation centrerad kring partistyrelsens egna aktiviteter. Det är enbart under valkampanjer som medlemmarna aktiveras och mobiliseras, i övrigt sker inte mycket verksamhet.

Istället har flera i Alternativ för Sveriges partistyrelse engagerat sig i andra projekt, främst alternativmedian. Alternativ för Sverige kan därför sägas vara den organisatoriska grenen av extremhögerns alternativmedia (till skillnad från kulturhögerns alternativmedia, som tydligt markerat en distans och istället vill närma sig det konservativa blocket – mer om det i kommande artiklar). Jeff Ahl från AfS partistyrelse har börjat medverka som reporter för Nya tider och startat sin egna videokanal, Norrön Framtid. Markus Jonsson från AfS har tillsammans med AfS Erik Berglund anslutit sig till Erik Almqvist och Sanna Hills nyhetssajt Exakt24, ett fristående sidoprojekt till Nya tider. Jonsson och Berglund medverkar i nyhetsprogrammet På Agendan och kulturprogrammet Parnassen under Exakt24s paraply. Erik Berglund och AfS-medlemmen Lennart Matikainen driver också programmet Erik och Matti, för SwebbTV. Så Alternativ för Sverige har under hösten sett till att ”inbädda sig” i alternativmedian, efter valrörelserna avklarats. Det är denna sfär av alternativmedieprojekt kring Alternativ för Sverige som nu kommer att använda Sveahuset som sin bas.