Extremhögerns interna kamp om Exakt24

Nya tiders försök att skapa ett nationellt tv-hus, Exakt24, med den tidigare ledande sverigedemokraten Erik Almqvist som chefredaktör, har blivit en samlingsplats för hela extremhögern. Men de konkurrerande falangerna skolade i Nationaldemokraterna och Nordiska motståndsrörelsen tävlar om inflytande över projektet. I förra artikeln beskrev vi hur Exakt24:s verksamhet allt mer kommit att utgöras av medieaktivism och uthängningar. I den här artikeln kommer vi gå närmare in på de högerextrema och nazistiska falangerna i Exakt24.

Den 5 juni hölls en gala “för samhällets utsatta och bortglömda” på lokalen Sveahuset i Huddinge. Galan arrangerades av Blågula korset, en frontorganisation för Education4Future, som drivs av Tor Paulsson – tidigare partiorganisatör i Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna. Paulsson uteslöts ur Nationaldemokraterna efter att på midsommarafton 2004 misshandlat sin fru på en fest med partikamrater. Han försökte efter avtjänat fängelsestraff att återvända till den nationella rörelsen som en organisatör i det dolda. Paulsson har under en lång tid byggt ett nätverk som tagit sig in i den nationella sammanhang och infiltrerat andra organisationer. Hans nätverk organiserade i höstas den alternativa bokmässan på Sveahuset. Paulsson själv, som nu kallar sig Tobbe Nilsson, försökte dölja sin roll – men han drogs ut i ljuset av de nationella medier som tidigare råkat ut för hans kuppförsök. Galan var Tor Paulssons styrkeuppvisning, vilka nationella profiler han kunde samla. Där talade Katerina Janouch (ett av Education4futures ansikte utåt), Eva Donell (ordförande för Blågula korset), Peder Bokenhielm (talesperson för Facebookgruppen Bensinupproret 2.0), Ingrid Carlqvist (från podden Ingrid & Marie, författare till en bok om judiskt inflytande över svensk invandringsdebatt), Jeff Ahl (Alternativ för Sverige), “gatukonstnären” Dan Park, Robert Mathiasson och Nils Littorin (tidigare partiledare och malmöledare för Kommunistiska partiet, som nu gått åt höger), Arne Weinz, akademikerna Karl-Olov Arnstberg och Jan Tullberg, från Exakt24 Izabella Nilsson Jervandi, Christian Peterson och Erik Almqvist, Magnus Stenlund (Swebbtv) samt den sydafrikanska white supremacy-aktivisten Dan Roodt, nära kopplad Nya tider. Galan var inte öppen för allmänheten utan hölls i hemlighet, men dokumenterades av Exakt24 och sändes några veckor senare.

Nyheten på galan var uppstartandet av en ny insamlingsstiftelse för att locka till sig näringslivsdonationer. Stiftelsens styrelse samlar representanterna från Tor Paulssons nätverk i alternativmedierna. Där sitter Erik Almqvist från Exakt24, Eva Donell och Viktor Eriksson från Education4Future, Sanna Hill från Nya tider, Lennart Matikainen och Magnus Stenlund från Swebbtv samt Arne Weinz och Martin Zetterstedt. Den enda donator de hitintills gått ut med som stödjer stiftelsen är Carl Lundström, som har en lång historia av att finansiera högerextrema projekt.

Blågula stiftelsen presenterad på deras hemsida.

Carl Lundströms historierevisionism (klicka).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tor Paulssons nätverk har inte bara tagit sig in i Exakt24, Nya tider och Swebbtv. De kontrollerar nu även partiet Alternativ för Sveriges Stockholmsavdelning, som leds av nätverkets representant Omar Filmersson. Stockholmsavdelningen är med och driver Sveahuset, vilket gjort att nätverket kunnat förlägga alternativa bokmässan och galan i fastigheten.

Nationella mot Nätverket

Tor Paulssons infiltration av alternativmedian har inte skett utan protester. De nationalister som hade med Paulsson att göra på 00-talet har försökt varna om hans negativa effekter och förmåga att ställa till konflikter inom den nationella rörelsen. Alternativmedian Nya Dagbladet, med rötter i Nationaldemokraterna och som under lång tid haft att göra med Paulsson, har skrivit flera artiklar där de varnar för honom. Nordiska motståndsrörelsen och Det fria Sverige har också starkt tagit ställning mot Tor Paulsson. Podden Motströms, uppkommen ur organisationen Nordisk ungdom som drabbades hårt av ett samarbete med Paulsson, gick ut med ett specialavsnitt där de berättade hur han misshandlade deras ledande aktivister under en bastukväll.

Den nationella rörelsen är därigenom kluven i synen på Tor Paulssons nätverk. Splittringen löper mitt i medieprojektet Exakt24. Vilket visar sig i den kris Exakt24 genomgår just nu. Ambitionen med Exakt24 har varit att starta ett eget nationellt tevehus. Men under våren förlorade Exakt24 sin Youtubekanal. Tvprojektet tappade därefter i rask takt tittare. Under våren började de ställa in sina studioprogram och talkshows inspelade i Dick Abrahamssons Väsbystudio. I juni har Exakt24 börjat ställa in även sina nyhetssändningar, som de under våren haft varje dag. Allt mer av Exakt24:s sändningar hamnar nu i deras Göteborgsstudios hände; det vill säga hos de två 19-åringarna Christian Peterson och Mattias Dahlgren från Alternativ för Sverige. Programledaren Izabella Nilsson Jervandi, som ingår i Tor Paulssons nätverk, har däremot stängts ute från Exakt24 Göteborgs verksamhet – trots att hon bor i Göteborg. Hennes nyhetsprogram har istället spelats in i Väsbystudion.

Från NMR till Exakt24

Efter att Stockholmssändningarna från alternativ median Exakt24 har upphört så har tidningen valt att satsa alla sina kort på de två unga reportrarna Christian Peterson och Mattias Dahlgren, som också är drivande i Alternativ för Sverige i Göteborg. Men de är parallellt verksamma i Nordiska motståndsrörelsens uthängningssajt Avmaskerat. Det har sin förklaring. Christian Peterson har nämligen själv, trots sina unga år en bakgrund i Nordiska motståndsrörelsen. Peterson och hans vän Malte, också kring Exakt24s Göteborgsstudio, blev medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen 13 april 2018. Dagen efter Christian Peterson blev medlem deltog de båda i Nordiska motståndsrörelsens podd Radio Regeringen i avsnitt 110. Peterson använde pseudonymen Elliot och berättade om hur han i nian hade problem med “kulturmarxistiska lärare”. I en insändare till Nordfront skrev han om händelsen: “Jag uppmanar alla föräldrar att ifrågasätta den folkfientliga propagandan som sprids i deras barns skolor, ofta av utomstående organisationer utan en lärares översyn. Jag uppmanar alla unga att ifrågasätta propagandan i klassrummet med sakliga argument och försök att få med så många som möjligt. De judiskt uppköpta kulturmarxisterna har inga som helst gränser och vi måste möta deras propaganda med stenhårt motstånd, speciellt när det gäller våra barn. Samtidens kulturmarxistiska och moraliska förfall kommer utan motstånd att eskaleras och snart resultera i vårt folks rasliga och andliga undergång”. Petersons mentor i NMR var gruppchef i Göteborg, men denna försvann bort från organisationen kort efter NMR:s splittring sommaren 2019 och Peterson valde i senare att istället engagera sig i Alternativ för Sveriges nystartade ungdomsavdelning i Göteborg. Den täta kontakten med Nordiska motståndsrörelsen har dock bestått, genom arbetet med Avmaskerat och koordineringen av kartläggningen av vänsterpodden Komintern.

Christian Peterson och hans vän uppgav de skulle delta maskerade på förstamajdemonstrationen i Ludvika 2018, men verkar aldrig ha åkt. Peterson har i efterhand försökt dölja sitt medlemskap i Nordiska motståndsrörelsen och pratar endast om sin tid i Moderata ungdomsförbundet. Trots de lämnat Nordiska motståndsrörelsen har de fortsatt umgås med aktivister och tränat på ett gym som ägdes av en tidigare aktiv i Nordiska motståndsrörelsen. När gymmet stängdes våren 2020 fortsatte ändå Peterson att träna med aktivister kopplade till Nordiska motståndsrörelsen i en annan lokal.

Vrakplundring

Nya tider håller Exakt24 på sparlåga i väntan på om tvsatsningen ska få driftstöd från Mediestödsnämnden i september. Programmen och nyhetssändningarna är nedlagda och istället är det Christian Petersons Göteborgsgrupp som har mediesatsningen som sin egna lekstuga. Men Peterson är inte den enda från Alternativ för Sverige som försörjs av alternativmedierna. Partiledaren Gustav Kasselstrand bor i Helsingfors och får sin försörjning delvis från att skriva under pseudonym i Nya Tider. Partiets Lennart Matikainen och Jeff Ahl har periodvis varit avlönade av alternativmedierna. Exakt24 har även AfS kommunala representant i Växjö (partiets enda mandat), Gustav Petersson, på sin avlöningslista. Alternativ för Sverige är ett parti som hålls vilande mellan valen och endast aktiveras för valrörelser. Det är därför partiet ställer upp i kyrkovalet i september. Därigenom är de dubbelt beroende av alternativmedierna; både som personlig inkomstkälla och som propagandakanal för deras valkampanjer. Även för Tor Paulssons nätverk innebär Alternativ för Sverige, Sveahuset, Exakt24 och Nya tider en inkomstkälla och viktiga kanaler att ha inflytande över. Medan Exakt24s Göteborgsavdelning snarare utgjort en viktig plattform för Nordiska motståndsrörelsen/Avmaskerat och sidoprojektet Nya riks. När uppblåsta politiska projekt som Alternativ för Sverige och Exakt24 havererar ser vrakplundrarna till att hålla sig framme. I september avgörs båda projektens öde.