NMR-aktivist åtalad för Vetlandamisshandel av äldre kvinna

I mars 2021 skedde ett fruktansvärd våldsdåd i den lilla småländska staden Vetlanda då en man knivhögg sju personer. Mannen som åtalades och dömdes hade kommit som ensamkommande flykting från Afghanistan i samband med flyktingströmmen 2015. Det gick bara några dagar innan flera högerextrema organisationer började utnyttja dådet för sina politiska syften. Både Alternativ för Sverige och Nordiska motståndsrörelsen höll offentliga flygbladsutdelningar i staden med budskapet att utvisa invandrare. Den 20 mars 2021 höll NMR en offentlig flygbladsutdelning i Vetlanda.

Vid offentliga flygbladsutdelningar för NMR är det vanligt att ett par aktivister står med fanor medan ett par delar ut flygblad och en person filmar hela aktionen. Den 20 mars hade NMR ställt upp sig på Biblioteksgatan i Vetlanda med sex aktivister. När en äldre kvinna vägrade ta emot deras flygblad och argumenterade emot dem började NMR filma henne. Efter bett om att inte bli filmad försökte hon värja sig, varefter en av NMR-aktivisterna knuffade omkull henne så hon slog ansiktet. Flera vittnen hjälpte kvinnan upp medan NMR lämnade platsen. Efter deras offentliga flygbladsutdelning fortsatte de att dela flygblad till hushåll i Vetlanda, varefter polisen kunde stoppa dem och gripa personen som nu åtalats för misshandel på den äldre kvinnan.

Den åtalade mannen efter att polisen stoppat NMR

Den åtalade mannen engagerade sig i Nordiska motståndsrörelsen i slutet av 2016. Han hade tidigare varit medlem i Svenskarnas parti och hjälpt dem i valrörelsen 2014. Första maj 2014 i Jönköping ingick han bland funktionärerna som höll ordning i demonstrationen. Mannens syster är även hon engagerad i NMR och har deltagit på deras demonstrationer. Mannen är bland kärnaktivisterna i Näste 7 (Småland och Öland) och deltar på alla offentliga flygbladsutdelningar.

Mannen är sedan tidigare dömd för flera brott. 2017 satt han häktad för mordbrand efter tänt eld på ett bord inne på en restaurang. Polisen kunde aldrig bevisa att han hade som uppsåt att tända eld, utan det rubricerades som  olyckshändelse och brottsmisstankarna lades ner. Han är även tidigare dömd för förargelseväckande beteende, våldsamt motstånd, försök till våld mot tjänsteman, grovt rattfylleri och olovlig körning.

Förutom misshandel åtalas mannen även för skadegörelse och stöld. Skadegörelsen bestod av att han och en okänd kvinna sprayat budskap om Tommie Lindh, den man som mördades 2020 och NMR försökt göra till en martyr.


NMR-aktivisten är även åtalad för stöld av en stock snus. I förhör vägrar han svara på frågor om misshandeln eller skadegörelsen, han nekade till de två NMR-kopplade brotten medan han erkände stölden.

Rättegången är planerad till i höst.