Mannen bakom uthängningssajterna

Svenska Morgonbladet är den nya stjärnan på alternativmediernas himmel. Sajten ska axla nedlagda Nya Riks roll, som blev en kortvarig uthängningssida. I bakgrunden rör sig samma person från Västkusten, kallad ”Mark”, en 45 årig nätentreprenör som är skenskriven i USA. Precis som med Nya Riks är Svenska Morgonbladet inriktat på uthängningar av politiker och journalister, granskningar av Mediestödsnämndens bidrag till vänstermedie. Sajten frontas också av samma ansikte utåt, Christian Peterson från Göteborg, som får ta på sig Marks gräv. Men till skillnad från Nya Riks är Svenska Morgonbladet tight knutet till Alternativ för Sverige. Sidan startades av den avhoppade Tierpmoderaten Henrik Sundin, som i september 2021 kandiderade för Alternativ för Sverige i kyrkovalet. Namnet på sajten är taget från den första kristna dagstidningen i Sverige. Under det året nya Svenska Morgonbladet funnits har det levt en anonym tillvaro utan läsare – men har det skett en nysatsning när personerna bakom Nya Riks kliver in.

Som med Nya Riks har sajten ett tätt samarbete med videobolaget Exakt24, där Christian Peterson ansvarar för Göteborgsavdelningen. Svenska Morgonbladet kör reportagen i skriven form som Exakt24 publicerar i videoformat.

 

Svenska Morgonbladet plockade direkt upp tråden där Marks gräv för Nya Riks avslutades. De tänker genomföra en granskning av brottslighet och domar hos de 10 000-talet politiker som ställer upp till valet 2022. Mark debuterade med en sådan granskning inför valet 2018. Och de fortsätter granskningarna av vänsterns mediestöd från MPRT och Mediestödsnämnden. Mark är den person som koordinerat och utfört mediestödsansökningarna från Nya tider, Exakt24, Insikt24, Epoch Times, Newsvoice, SamNytt och Swebbtv.

Nya Riks lades ner samma dag Aftonbladet Kultur släppte en granskning av sajten i september 2021. Det är inte första gången ljusskygge Mark lagt ner sina uthängningssidor direkt när de granskats, för att efter någon månads tystnad starta upp ett nytt projekt. Det rör sig om ett återkommande mönster under åren, för att undkomma rättsprocesser och förtalsåtal från de tiotusentals personer Mark hängt ut under åren.

En granskning av Marks bakgrund ger en intressant bakgrund till alternativmediernas undervegetation och den så kallade rörelsen av ”medborgarjournalister” som växte fram i de större sajternas kölvatten och som flutit fram och tillbaka mellan de olika mediesajterna.

Granskning Sverige

2014 startade pseudonymen ”Johan Andersson” Granskning Sverige. Granskning Sverige byggde på att ”medborgarna” skulle göra anonyma samtal till makthavare och journalister där de ställde dem till svars för sin politik och artiklar. ”Granskning Sverige är det första opolitiska medborgarjournalistiska radioprogrammet i Sverige, som vågar ställa obekväma frågor till makthavarna. Hjälp till och ring till journalister och politiker och ställ frågor”, var presentationen för första avsnittet. Johan Andersson fick kort efter starten uppbackning av Fabian Fjälling, Nina Drakfors och byggde upp en liten pool av ringare. 2017 var de en liten skara på 15 personer kring Granskning Sverige, en ”folkrörelse”, som de själva kallade det. Granskning Sveriges fulklippta och konfrontativa utfrågningar med ledande frågor fick Expressen och Eskilstunakuriren att i sin tur granska dem (”den svenska trollfabriken”) och deras arbetsmetoder. Eftersom Granskning Sveriges klipp ofta innehöll otillåten återgivning av inslag från annan media stängdes de av från Youtube av copyrightskäl. 2017, när projektet redan var på dekis, fick de en ny medlem, under nicket GS-praktikanten. GS-praktikanten blåste liv i Granskning Sveriges sidor på Facebook och ryska VK, öppnade ett eget twitterkonto (”@GS_Praktikanten”) och Flashbackkonto (”granskningsverige1”). GS-praktikanten var Mark.

Gangrape Sweden

Mark hade när han anslöt sig till Granskning Sverige redan en egen uthängningssida, som baserades på hans specialitet – att bygga register och samla domar. 2016 öppnade han sajten Gangrape Sweden. Sajten listade 134 domar med 215 personer kopplade till gruppvåldtäkter mellan åren 2011-2015, med domnummer och etnisk bakgrund inlagd. ”Bakom sajten gangrapesweden.com finns en man med svensk bakgrund som vill vara anonym, så vi kallar honom David. Han lever sedan en längre tid utomlands och projektet startade med att han hade tid över och bestämde sig för att programmera en sajt för att samla, analysera och publicera fakta om gängvåldtäkter”, presenterade Nya tider sajten. Kontakten till Mark gick genom Ingrid Carlqvist. “David har också konstruerat en databas, som på uppdrag av journalisten Ingrid Carlqvist ska användas av två högskolestudenter för att undersöka frågeställningar om våldtäkter”, skrev Nya tider. I mars 2017 uppmärksammades sajten av amerikanska Breitbart.

Hösten 2017 bytte Gangrape Sweden inriktning och började kartlägga det antirasistiska debattnätverket #jagärhär (JÄH). JÄH är uppbyggt kring en Facebookgrupp där deltagarna går in och svarar i hattrådar, en quick respons-modell. Men inom extremhögern sågs JÄH som en anmälningskampanj att få nationella aktivister massanmälda och avstängda från sociala medier. Gangrape Sweden tog systematiskt och kartlade JÄH:s Facebookgrupp, samlade in namn, kollade sociala medieprofiler och domar, för att sedan hänga ut personerna på sajten. Under september och oktober 2017 kom dagligen nya uthängningar av JÄH:s aktivister. Marks kartläggningar av JÄH resulterade i oktober 2017 i en artikelserie (”Detta är statsunderstödda trollfabriken #jagärhär”) i Nya Tider av Dan Berner Lindgren, under pseudonymen Dan Malmqvist. I november hängde Gangrape Sweden ut alla 6 000 medlemmar i Facebookgruppen #jagärhär. Nästa projekt för Mark blev när Nordfront kommer över 160 000 strafftidsbeslut och tillsammans med Gangrape Sweden gjorde en analys av innehållet. På Gangrape Sweden lade Mark upp det som ett sökbart register över 83 656 lagöverträdare, vilket fick Juridikfronten att i december anmäla sajten för brott mot PUL. Mark stängde då ner Gangrape Sweden-sajten, för att försvåra utredningen.

Samlade medborgarjournalister

Efter Gangrape Swedens nedstängning flyttade Mark över sitt arbete till Granskning Sverige. Med GS-praktikanten ändrade Granskning Sveriges arbetssätt. Från telefonuppringningar gick de nu över till att även börja göra egna artiklar och omfattande kartläggningar av domar. Granskning Sverige gick 2018 ut med att det påbörjats ett arbete med att skapa ett samarbete av ”samlade medborgarjournalister”. De inledde en granskningskampanj av mediestödet till liberala och vänstermedier. Våren 2018 genomförde “Fabian Fjälling som representant för anonyma medborgarjournalister” en rad polisanmälningar mot olika medier, däribland Liberacion, Internationalen, Nu, Proletären, Svenska dagbladet. Anmälningarna lades upp som PDF:er på Nordfront. Nordfront skrev i april 2018: ”Granskning Sverige har polisanmält fyra tidningar för diverse brott rörande fusk med presstöd. Bland dessa återfinns två mindre vänstertidningar, Liberalernas partiorgan och Schibstedtidningen Svenska Dagbladet. Efter en vinter med hårda angrepp från judisk media verkar det som att Granskning Sverige slår tillbaka med full kraft. I dagarna har anmälningar lämnats in mot fyra tidningar som uppbär presstöd. Anmälningarna är signerade av Granskning Sveriges Fabian Fjälling, som i dokumenten beskrivs som ”representant för anonyma medborgarjournalister”. Anmälningarna har lämnats in till Myndigheten för press, radio och tv som bland sina uppdrag bland annat har tillsyn över Presstödsnämnden och dess verksamhet”. I april-maj 2018 var det ETC som Granskning Sverige undersökte och riktade sina uppringare emot. Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) inledde därpå en granskning av Internationalen och Feministiskt Perspektiv.

Hösten 2018 inledde Granskning Sverige sin valoffensiv med Marks tydliga signum. Deras kampanj nu var att gå igenom alla politiker på vallistor för att hänga ut de som hade domar på sig. De hade nu arbetat upp en modell efter vårens mediegranskningar: de placerade ut sina gräv i alla alternativmedier, i form av ”bombmattor” av informationssläpp och koordinerade rewrites av artiklar. I de tjugo artiklarna nämndes inte att Granskning Sverige stod bakom gräven, men på GS:s konto på VK claimade stolt alla sina släpp. De första släppen skedde på Samhällsnytt (27-31 augusti samt 5 sept), därefter Nordfront (31 augusti, 5-7 september) och Nya tider (2-8 september).

 

 

 

Pandemin och public service

I slutet av maj genomförde Mark under pseudonymen Viktor Lind ett större arbete för Nordfront. Han granskade de journalister på Sveriges television som skrivit om hur pandemin drabbar invandrare i Sverige, ”SVT:s dödsänglar”. ”Hundratals etniskt svenska pensionärer kvävs just nu till döds varje vecka medan SVT:s journalister i princip ramlar över varandra i ett gatlopp där utlandsfödda, somalier, afghaner och andra folkgruppers lidande skall lyftas fram på förstasidan”, skriver han på Nordfront. Granskningen var en uthängning av 49 journalister, där deras domar och sociala medieprofiler finkammats och några av journalisterna blivit uppringda. Journalisterna utmålas som ”aktivister”, ”vänsterextrema”, ”lesbiska”. Upplägget för uthängningen följer samma mönster som den som gjordes av #jagärhär på Gangrape Sweden. Inför Nordfront-artiklarna öppnade han ett nytt Twitterkonto, @viktorlind19, som var aktivt till december 2020. Över Twitter började han understödja nystartade uthängningssajten Avmaskerat med information. Twitterkontot användes under året för återkommande uthängningar och publicerar personuppgifter. Det blev snabbt ökänt för sin grova rasism och sexism, i uppsökande kommentarer till kända debattörer. Sommaren 2020 började ViktorLind-kontot stödja Christian Peterson från Exakt24/Avmaskerat med kartläggningshjälp, bland annat av en ung kvinna som rivit ner en ”Vita liv räknas”-affisch i Göteborg. Peterson berättade i podden Lögnarnas tempel att det är på Marks tips som Peterson och Mattias Dahlström gör ett videoklipp från Göteborgs konsthall om den ”vänsterextrema” litteratur som säljs där.

 

Presstödskampanjen

Hösten 2020 påbörjade Mark nästa projekt, att få så många alternativmedier som möjligt att söka presstöd. Han kontaktade alternativmedierna och erbjöd sig göra deras ansökningar. Därav kom SamNytt, Swebbtv, Nya tider och Exakt24 att samtidigt ansluta sig till det medieetiska systemet och skicka in sina ansökningar. Pandemin öppnade en möjlighet att söka extra redaktionsstöd för exempelvis innovation och utveckling av digitala plattformar. Även Newsvoice och Nya Dagbladets ansökningar skickades in, men dessa två tidningar fick till en början avslag (Nya Dagbladet beviljades i senare skede) på grund av deras coronaförnekande artiklar. Hösten 2021 har även Epoch Times och Insikt24 lagts till bland de sökande som Mark hjälpt.

Parallellt med att koordinera ansökningarna fortsatte Mark arbetet från Granskning Sverige med att bevaka MPRT och Mediestödsnämndens bidrag till andra medier. Även denna gång potionerade han ut sina avslöjanden i olika alternativmedier. Från 13 december 2020 till 9 mars 2021 skrev han 40 artiklar på Newsvoice under pseudonymen Anders Gustafsson, hälften av dem handlade om mediestöd. Flera artiklarna hängde ut handläggare på mediestödsnämnden och gick igenom deras sociala medieprofiler efter inlägg som kunde tolkas politiskt. De andra artiklarna handlade om Sverigedemokraternas distansiering till alternativmedia, om ”#jagärhärs svärmattacker” mot alternativmedier och Youtube/Facebooks avstängningar av nationella medier.

 

Nya Riks

Våren 2021 började Mark planera en egen alternativmedia-sajt, tillsammans med Jesper Johansson från Exakt24. Sajten Fri Kurir registrerades i slutet av januari och i mars blev Fri Kurir AB klart. Jesper Johansson frontade projektet, medan Mark stod för huvudparten av texterna. Carl Lundström sköt till med finansiering. Men kort efter sajtens lansering lämnade Jesper Johansson projektet och sidan fick byta namn till Nya Riks – en känga mot Sverigedemokraternas Riks, som Mark ansåg hade skaffat sig en monopolställning i och med sin youtubekanal och inte släppte fram annan alternativmedia. Till sin hjälp fick Mark enstaka artiklar av Christian Peterson, krönikören Jan Norberg, ”Johan Andersson” från Granskning Sverige och Hampus Hellekant. Mark själv använde pseudonymen ”Anders Svensson”. Det förekom en informell arbetsdelning mellan Avmaskerat och Nya Riks, där Avmaskerat hängde ut antifascister och Nya Riks politiker och journalister. Framför allt inriktades Nya Riks på att fortsätta Marks kampanjande mot MPRT och Mediestödsnämnden, där deras handläggares privata åsikter och preferenser hängdes ut. Efter att Marks koppling till Nya Riks avslöjades den 21 september i Aftonbladet stängdes hemsidan direkt ned och alla sociala mediekonton avslutades omedelbart.

 

 

Svenska Morgonbladet

Svenska morgonbladet, ”en kulturkonservativ nättidning”, startades av den avhoppade Tierpmoderaten Henrik Sundin augusti 2020, men rönte ingen uppmärksamhet förrän Sundin anslöt sig till Alternativ för Sverige. Genom AfS kom Sundin i kontakt med Christian Peterson, som båda deltog på AfS torgmöte i Stockholm den 19 september. Båda hade samma politiska bakgrund i Moderaterna och ställde upp i kyrkovalet för AfS. I november klargjorde Peterson att han skulle börja skriva för Svenska Morgonbladet, vid sidan av sitt arbete för Exakt24. Med Peterson följde Mark. Deras nya gräv plockade upp tråden precis där de fått avbryta den med Nya Riks, med en kartläggning av vänstertidningen Offensivs mediestöd. Peterson har på Telegram deklarerat att hans arbete med Svenska morgonbladet kommer att vara att undersöka de 10 000 politiker som står på valsedlar inför valet 2022, för att hänga ut de som begått brottslighet. Detta är samma kartläggning som Mark gjorde inför valet 2018. Petersons debutartikel var att göra en rapportering från en rättegång mot antifascister i Göteborg, som han filmade för Exakt24. Svenska Morgonbladet publicerade även en artikel mot värden av lokalen Petersons mediabolag, Örgryte Media Solution, hade sagts upp ifrån.

Gangrape Sweden, GS-praktikanten och Nya Riks har alla varit kortvariga uthängnings projekt som avslutats så fort de anmälts eller granskats. Frågan är nu hur långlivade Svenska Morgonbladet blir.