SD-politiker i Tierp dömd för innehav av bomb

Den 8 oktober dömdes två män vid Uppsala tingsrätt till två års fängelse för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott. De två männen dömdes för innehav av funktionsdugliga rörbomber. De två männen är det senaste exemplet på radikaliserade män inom den högerextrema sfären som dömts för innehav av sprängämnen.

En av de dömda sitter 2021 i styrelsen för kommunföreningen för Sverigedemokraterna Tierp.

Polisen befann sig i området i ett annat ärende den 2 november 2020 och när de undersökte en bil fann de dunkar med fosfor, salpeter och kaustiksoda men även en rörbomb som låg i baksätet på en bil. När polisen undersökte vem bilen ägdes av kom det fram i förhör att en SD-politiker brukade bilen. Mannen som ägde området där bilen stod uppgav flera namn i förhör som brukade hänga och fixa med bilar och pekade ut SD-politikern.

I förhör förnekade politikern någon som helst kunskap om rörbomben och bilen. Efter ett tag erkände han att det var hans bil och att de skulle använda syran för rengöra fälgar. Han pekar även ut andra som ska ha använt bilen. När NFC undersökning kommer tillbaka får de träff på DNA på rörbomben och en man till grips och blir häktad. Den mannen erkänner att han har svetsat höljet men visste ingenting om att det skulle användas som en bomb.

När SD-politikern konfronteras med uppgifterna från den andra mannen hävdar politikern att det var en tredje man som skulle ha beställt den. Det tar han senare tillbaka och erkänner att de byggde bomben på skoj. Båda männen hävdar att de tyckte det var roligt att spränga saker men att det inte hade något uppsåt att förstöra något.

I tingsrätten döms de båda männen till två års fängelse. Politikern döms för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott för rörbomben men även för rattfylleri, ringa narkotikabrott och grov olovlig körning. Den andra mannen döms enbart för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott för rörbomben. Målet har inte fått någon större uppmärksamhet i media trots ännu en SD-politiker som misstänks och dömts för ett grovt brott. SD-politikern är fortfarande inte borttagen från den lokala SD-föreningens hemsida. Enligt uppgifter har SD-politikern uttryckt intresse för att istället gå med i Nordiska motståndsrörelsen efter att han greps misstänkt för bomben. Sverigedemokraterna har inte uttalat sig om den dömda politikern.

I fredags greps ännu en man misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse som tidigare varit medlem i Nordiska motståndsrörelsen. Mannen häktades under helgen och vi kommer återkomma till det målet.