Danska nazister aktiva i Nordiska motståndsrörelsen döms till fängelse för skadegörelse mot judisk kyrkogård

Jacob Vullum Andersen i Kungälv på 1 maj 2019. foto: Redox.

I fyra dagar har rättegången mot två danska nazister i Randers på Jylland i Danmark pågått. De är åtalade för flera fall av skadegörelse och kan tydligt kopplas till Nordiska motståndsrörelsen.

Åtalet gäller fyra händelser under 2019, där skändningen av en judisk gravplats på kristallnatten väckte internationell avsky. Tre av brotten omfattas av den danska lagens motsvarighet till Sveriges hatbrottsparagraf och anses därmed extra allvarliga.

De misstänkts för:

Grön målarfärg på gravsten. Foto: Redox

Grön målarfärg på gravsten. Foto: Redox

  • Skadegörelse på en judisk kyrkogård i Randers utfört natten mellan 8 och 9 november 2019. De anklagas för ha kastat grön målarfärg på 84 gravstenar, vält 6 gravstenar och satt upp klistermärken med judestjärnor på en gravsten. Skadorna uppgick till 66205 kronor och anses vara av omfattande och systematisk karaktär och ha sin grund i att kränka etnisk tillhörighet, tro, sexuell orientering eller liknande.
  • Skadegörelse på Sparekassen Kronjyllands avdelning i Randers natten mellan 8 och 9 november 2019. På bankens fasad finns en davidsstjärna som de försökt träffa med vattenballonger fyllda med färg. Brottet anses vara av omfattande och systematisk karaktär och ha sin grund i att kränka etnisk tillhörighet, tro, sexuell orientering eller liknande.
  • Skadegörelse på en bänk i Århus mellan den 8 juni och 10 juni 2019. En regnbågsfärgad bänk målades över med färg. Brottet anses vara av omfattande och systematisk karaktär och ha sin grund i att kränka etnisk tillhörighet, tro, sexuell orientering eller liknande.
  • Skadegörelse mot ett kommunistiskt bokcafé i Århus. Klistermärken och affischer från Nordiska motståndsrörelsen sattes upp på caféets fönster. Brottet anses vara av omfattande och systematisk karaktär.

I samband med de två skadegörelsen natten mellan 8 och 9 november, som är årsdagen för Novemberpogromen (även kallat Kristallnatten) är de även misstänkta för brott mot rasismparagrafen (Danmarks motsvarighet till Sveriges hets mot folkgrupp lagstiftning). Jacob Vullum Andersen är även misstänkt för brott mot rasismparagrafen efter inlägg han publicerat på den ryska sociala medier sidan VK.

De två åtalade greps redan tisdagen 12 november 2019, tre dagar efter de sista brotten, och därefter häktades de båda. Bara ett par dagar tidigare hade en av de åtalade för den danska grenen av Nordiska motståndsrörelsens räkning uttalat sig till nyhetsbyrån Ritzau:
“Jag tycker personligen att det är respektlöst att välja ut gravplatser. Där borde man ha respekt för griftefriden. Men jag kan ha förståelse för att personer med kunskap om judarnas förbrytelser kan ha svårt för att tygla sin vrede.”

Under rättegången har flera uppgifter gällande Nordiska motståndsrörelsens aktiviteter i Danmark kommit fram. En av de två åtalade Jacob Vullum Andersen är så kallad nästesledare för Näste 3 (Rede 3, norra Jylland) och står i direktkontakt med Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg. När polisen gjorde husrannsakan i de två åtalades hem beslagtogs både telefoner och diverse propagandamaterial. Den andra åtalade mannen hade inte använt lösenord på sin telefon och polisen kunde därför läsa aktivisternas meddelande på den krypterade chattappen Signal.
I konversationerna framkom det tydligt planeringen kring olika aktioner gått till Jacob Vullum Andersen beordrade att ett par okända medlemmar att utföra en aktion mot ett kommunistiskt bokcafé i Århus. De valde bokcafét efter först pratat om att attackera en vänsteraktivists hem under det mer anonyma aktionsnamnet “autonoma nationalsocialister”. Samma benämning har använts av svenska medlemmar av NMR när de utfört aktioner de av olika anledningar inte vågat göra under organisationens namn. Under just svenska Nordfronts artikel om Novemberprogromen 2019 så publicerade de en artikel där de påstod “autonoma nationalsocialister” hade satt upp klistermärken med judestjärnor över hela Norden.

Samtidigt som Jacob Vullum Andersen är nästesledare så kom det fram i chattmeddelandena att den andra mannen var ej medlem i NMR och kunde ej bli det på grund av ett pågående missbruk. Jacob Vullum Andersen skriver i chatt med mannen:
“Jag har precis pratat med Nordenrådet och har pratat om dig. Det är tyvärr inte tillåtet att ha medlemmar som har THC i kroppen. Det är pinsam om man blir testad av polisen. Du kan därför inte vara medlem, endast stödmedlem.”
Mannen svarar att han gärna vill vara med ändå och Jacob Vullum Andersen svarar då att han kan vara medlem men inte på offentliga aktioner.

Åklagaren yrkade på 1.5 års fängelse för Jacob Vullum Andersen. För den andra mannen ansåg åklagaren att en rättspsykiatrisk utredning först behövde utföras och önskade att invänta resultaten av den innan han gav förslag på påföljd. Anledningen till detta är att mannen nyligen fått en paranoid schizofreni-diagnos. Även Jacob Vullum Andersen har sen tidigare fått en paranoid schizofreni-diagnos men den har senare blivit upphävd och han kan därför dömas till fängelse.

Rätten dömde den 16 oktober 2020 Jacob Vullum Andersen till ett års fängelse. Rätten bestämde sig också för att gå på åklagarens linje om att låta göra en rättspsykiatrisk utredning på den andra mannen innan de fastställer hans straff.
Straffen mot den mest aktiva medlemmen i Danmark kommer sannolikt slå hårt mot en redan pressad organisation. När de två medlemmarna häktades så lämnade den högsta danska ledaren NMR, något vi skrivit om här. Samtidigt så har en person under pseudonym stigit fram som ledare för den danska grenen. Tidigare under 2019 hade även en annan nästesledare lämnat.

Vi skrev lite om årsdagen för Novemberprogromen 2019 förra året:
https://research.nu/nordiska-motstandsrorelsens-kristallnatt/

För att få ännu mer bakgrund rekommenderar vi att ni läser följande artiklar från Redox:
https://redox.dk/nyheder/nmr-leder-faengslet-for-antisemitisk-haervaerk-i-randers/
https://redox.dk/nyheder/faengslet-nmr-leder-doemt-for-knivangreb-og-gevaerskud-mod-gaest/
https://redox.dk/nyheder/efter-krystalnatshaervaerk-nu-skal-topnazist-i-retten/
https://redox.dk/nyheder/svensk-nazileder-gav-ordrer-til-krystalnatsaktion/
https://redox.dk/nyheder/nazister-planlagde-angreb-paa-venstrefloejsaktivists-hjem/