Nordiska motståndsrörelsens kristallnatt

Under lördagen den 9 november hedrades minnet av Novemberpogromen (som av nazisterna kallades Kristallnatten), det systematiska attentaten, trakasserierna och angreppen på tyska judar dagarna 9 och 10 november 1938. På minnesdagen 9 november hålls årliga antirasistiska manifestationer världen över för att minnas antisemitismens offer i Tyskland innan kriget och under kriget. Men dagen har även använts av nazistiska organisationer för att störa och försökt använda uppmärksamheten med dagen att föra ut en antisemitisk agenda. På den 9 november i år utsattes ett stort antal institutioner och personer i hela Norden för riktade trakasserier. Ett klistermärke med davidsstjärnan, föreställandes den symbol judar fick sy på sina kläder i Nazityskland för att särskiljas och märkas ut, hade satts upp på flera platser. I Sverige sattes det upp på Sydsvenskan, synagogan i både Helsingborg och Norrköping, stora Synagogan i Stockholm och på det judiska kulturcentret Bajit som innehåller både skola och förskola. I Finland sattes det upp på synagogan i Helsingfors och i Danmark utfördes flera aktioner. I staden Randers på Jylland i Danmark utsattes en judisk gravplats för skadegörelse. Gravar vältes och målades gröna med sprayfärg och på en av gravarna sattes samma klistermärke upp. Området på Jylland är ett av Nordiska motståndsrörelsens starkast område i Danmark.

På onsdagen meddelade danska polisen att två personer gripits misstänkta för vält gravarna i Randers. En av gripna är nästesledaren för Rede 3 (Näste 3 – norra Jylland). De två männen häktades i fyra veckor och domaren uppger att brottet har straffvärde upp till sex år. Bevisen mot männen består av samma gröna färg på kläder och penslar men även sms-kommunikation mellan männen som diskuterar att måla. Samma person hade ett par dagar uttalat sig till media att NMR inte stod bakom det men att det var bra folk agerade. Danska NMR har uttalat sig och säger att deras aktivister är oskyldiga och att de som organisation inte sysslar med skadegörelse och att det är dålig propaganda.

På Nordiska motståndsrörelsens hemsida publiceras flera bilder och de menar att bilderna skickats in av “autonoma nationalsocialister”. Denna termen används av NMR systematiskt när de inte vill ta på sig ansvaret för aktioner och är en medveten strategi för att undvika organisatorisk koppling för illegala aktioner. I Finland har de använt sig av liknande efter att organisationen förbjöds, när förbudsutredningen inleddes så tog “autonoma nationalsocialister” över att arrangerar organisationens manifestation på självständighetsdagen 6 december.

Att publicera pressmeddelande från “autonoma nationalsocialister” eller fristående grupper på NMR:s sajt Nordfront är en taktik som tidigare utnyttjats, främst i samband med grova våldsbrott, men NMR har blivit försiktigare.Men medan det tidigare främst var grova våldsbrott de hävdade utfördes av “autonoma nationalsocialister” så gäller det nu även aktioner som lämna ihopsamlade sopor utanför journalister och politiker. 2007 attackerade nazister från Svenska motståndsrörelsen en Ung vänsterkonsert i Farsta och ett par dagar efter publicerade Patriot.nu (föregångaren till Nordfront) ett pressmeddelande där “fristående” aktivister tog på sig attacken. NMR har vid förundersökningar alltid svurit sig fria från liknande aktioner från deras lokalgrupper, som de menar agerat “autonomt” utan ledningens godkännande, samtidigt som de är en hierarkiskt styrd organisation enligt en strikt ledarprincip, där ingenting äger rum och inga pressmeddelanden publiceras utan godkännande ovanifrån. I samband med att en stor del kärnaktivister bröt sig ur NMR för att bilda Nordisk styrka försvann en större del av organisationens våldskapital och istället för att som tidigare agera öppet mot antirasistiska aktioner har de i år fått smyga ut på nätterna och sätta upp klistermärken för att göra sin egna “kristallnatt” mot judiska lokaler.