Göteborgsdomen en droppe i ett åtalsregn mot NMR

Igår föll domen mot 15 personer efter Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg i september 2017. 16 personer var åtalade för hets mot folkgrupp och åtta personer för våldsamt upplopp. Alla 15 personer friades för hets mot folkgrupp (en person lyckades polisen aldrig delge stämningen och därför är domen en deldom) medan fem personer dömdes för våldsamt upplopp. Domen, som är på 104 sidor och välskriven, blev ett bakslag för åklagaren som hoppades på fällande dom för hets mot folkgrupp och bygga upp ett nytt prejudikat där man kan väga ihop flera saker för få ihop det sammanlagda brottet hets mot folkgrupp. Åklagaren hade valt att frångå rättspraxis och åtala för hets mot folkgrupp där manifestationen ses som en helhet med flaggor, slagord, skyltar och estetik och menar att detta sammanlagt utgör brottet hets mot folkgrupp. Det är utifrån detta resonemang oklart varför åklagaren har valt just dessa 16 personer, då dessa innefattar både ledande medlemmar i NMR och oorganiserade nazister. Det går med lätthet att identifiera en stor del aktiva nazister från NMR som stod i första ledet med sköldar. Större delen av deltagarna i demonstrationer skulle enligt denna definitionen kunna åtalas för hets mot folkgrupp. Det är en intressant vinkel på hets mot folkgrupp och åtalet kommer med största sannolikhet gå hela vägen upp till Högsta domstolen, därav de noga resonemangen i tingsrättens dom.

Domen mot Nordiska motståndsrörelsen för upploppet vid bokmässan 2017 är bara den senaste i en lång rad åtal som riktas mot NMR för aktiviteter utförda under valrörelsen 2018. Nu kommer det beska efterspelet efter den aktiva valrörelsen med många torgmöten, offentliga flygbladsutdelningar och propagandaspridning. I rättegångarna åtalas både medlemmar i NMR och personer som numer tillhör utbrytarorganisationen Nordisk styrka. Förutom det större åtalet mot medlemmar i Göteborg så har det precis avslutats ett större åtal i Dalarna mot nio stycken aktivister. Domen som föll den 19 september och alla aktivister dömdes men blev friade för enskilda brott. Den största delen handlade om när aktivister från NMR:s näste 5 (Dalarna, Värmland) störa Pride-paraden i Falun i september 2017. Aktivisterna ställde sig i vägen för paraden och vägrade flytta sig och åtalade alla kärnmedlemmar i Näste 5 för ohörsamhet mot ordningsmakten. Förutom det åtalades nästesledaren Pär Sjögren för brott mot ordningslagen efter en aktion mot tidningen Dalademokraten. Straffen blev låga, endast dagsböter och i vissa fall villkorlig dom.

Flera aktivister är åtalade för brott i samband med Almedalen 2018 dit NMR hade mobiliserat närmare 100 aktivister under politikerveckan. Tre tidigare aktivister i Näste 1 (som alla gått över till Nordisk styrka) är misstänkta för brott i Almedalen. En aktivist är misstänkt för ofredande efter knuffat en person som visade missnöje mot NMRs närvaro i Almedalen. Två andra är misstänkta för misshandel och främjande av flykt efter ett bråk i Almedalen där en person misshandlades.

I Södertälje greps nästesledaren för näste 1 (Stockholm, Uppsala, Mälardalen) och en annan kärnaktivist och dess sambo 2018. De åtalades senare för förberedelse till grovt vapenbrott, penningbrott och flera mindre förseelser. I samband med en husrannsakan hittade polisen delar för att bygga ett rörvapen som avfyras med hagelpatron. Tidigare så åtalades en NMR aktivist i Sundsvall för samma brott och fick 2.5 års fängelse. I samband med husrannsakan hittades även närmare 100 pepparsprayburkar och större summa pengar som sannolikt kommer ifrån försäljning av pepparspray. I samma åtal är ett större antal aktivister åtalade för en lång rad brott, främst hets mot folkgrupp men även våldsamt motstånd, misshandel, anstiftan till misshandel, vapenbrott, olovlig körning och ohörsamhet mot polisen. Sammanlagt är 11 personer åtalade. Större delen av aktivisterna är nu aktiva i Nordisk styrka.

I Skåne åtalades och dömdes nästesledaren tillsammans med sin sambo och en kärnaktivist för våldsamt motstånd efter ett bråk på en marknad i valrörelsen 2018. Aktivisterna fick enbart låga dagsböter och fortsatt skyddstillsyn men samtidigt är nästan hela det skånska nästet misstänkta för misshandel efter två offentliga flygbladsutdelningarna i juni 2019. Fjorton förundersökningar öppnades och tio stycken förundersökningar pågår fortfarande, främst för misshandel.

Den 15 oktober åtalades 10 personer för hets mot folkgrupp efter att heilat på ett internt möte efter 1 maj i Falun 2017. Vilket Norsk TV var på plats och filmade. Det är det senaste åtalet i en lång rad åtal under 2018 och 2019 mot personer aktiva i NMR.

Över hela Sverige har aktivister aktiva i NMR åtalats och dömts för hets mot folkgrupp, oftast efter att de frivilliga organisationerna Juridikfronten och Näthatgranskaren har anmält. Betydligt fler fall än tidigare på sociala medier leder till åtal och fällande dom för hyllande av Hitler och antisemitism. Efter att Facebook och Twitter har börjat stänga av NMR-aktivisters konton så använder de sig främst av den ryska sociala mediesidan VKontakte (VK). VK tar inte bort något hat eller antisemitistiska inlägg och NMR har tidigare uppfattat det som att det var fritt fram. Och även om aktivisterna själva inte verkar hindras eller bry sig om att de samlar på sig hets mot folkgrupp-domar så dränerar böterna organisationen på pengar.

Nordiska motståndsrörelsen har fått lägga mycket arbete och fokus på åtalen i Göteborg och försöker i sin propaganda måla upp det som politiska rättegångar med syfte att förgöra deras organisation. De hävdar att åtalen är en del i en politisk agenda som SÄPO driver mot NMR.

Nordiska motståndsrörelsen är i en rejäl svacka efter splittringen med Nordisk styrka samtidigt som det regnar domar och åtal. Många av deras aktivister försöker hålla sig undan delgivning och dyker ej upp på rättegångar eller möten med frivården, allt för att försena och belasta rättsväsendet. Det är samtidigt en stor andel aktivister som antingen är arbetslösa eller sjukskrivna och penningböter slår hårt mot en organisation som redan har problem med ekonomin på grund av att bankerna nekar dem bankkonton och möjligheter att samla in pengar. Strödomar och åtal kommer inte knäcka NMR men det kommer stuka kamplusten.