Nazister planerade attacker på vänsteraktivists hem

Detta är en översatt text av våra vänner i Redox, se originalartikel här.

Under andra dagen av rättegången i skadegörelse-målet mot de två nazisterna aktiva i Nordiska motståndsrörelsen, kom det fram att de förra året planerade att attackera en vänsteraktivist från Århus hem.

Tisdagen var den andra dagen i målet mot de två nazister aktiva i Nordiska motståndsrörelsen i rätten i Randers. De två nazister står åtalade för en rad skadegörelseepisoder, bland annat riktat mot den judiska kyrkogården i Randers, en regnbågsfärgad mångfaldighetsbänk i Århus samt det kommunistiska bokcafeet Spartakus, som även ligger i Århus.

Rättegången bestod främst av vittnesförhör med bland annat de personer som anmälde de olika skadegörelseepisoder till polisen. Även polisanställda hördes.

I löpet av dagen lade åklagaren fram en korrespondens mellan en rad centrala medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen på östra Jylland.

KRYPTERAD PLANERING
Korrespondensen som skedde via den krypterade chat-appen Signal pågick i en gruppchatt med namnet “Kampgrupp Århus”.

Här skrev en av de åtalade, nästesledaren Jacob Vullum Andersen den 11 september 2019:

“Avslutningsvis en gammal kommunist bosatt i Århus”, var efter han länkade vänsteraktivistens Facebook-profil och därefter hans adress.

Nästesledaren följde sedan fort upp med ännu ett meddelande:

“Det hade varit fett att låta våra autonoma nationalsocialister ta sig in och affischera huset med klistermärken och plakat. Jag kan göra en mall. Med autonoma nationalsocialister så menar jag ni.”

AUTONOMA NATIONALSOCIALISTER

Efteråt så förklarade nästesledaren konceptet “autonoma nationalsocialister”. Han förklarade att det handlar om medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen som utför aktioner utan att efterlämna material från organisationen men att efteråt så skickar man bilder av aktionerna till rörelsens mediaplatform Nordfront.

Flera medlemmar i chatttråden höll med om aktionen mot vänsteraktivistens hem. Det var endast när användaren “Else” som gjorde dem uppmärksamma på att i Århus finns det ett kommunistiskt bokcafe vid namn Spartakus, som aktionen mot aktivistens hem blev avblåst och istället så riktade sig energin mot detta bokcafeet som ansågs vara ett bättre mål.

Natten till den 25 september förra året blev bokcafeet Spartakus utsatt för skadegörelse med affischer och klistermärken från Nordiska motståndsrörelsen och dessutom blev organisationens tyrruna-symbol målat på fasaden. Nordiska motståndsrörelsen tog senare på sig ansvaret för aktionen på deras hemsida.

INTE BLIVIT KONTAKTAD AV POLISEN

Redox har varit i kontakt med vänsteraktivisten från Århus, vars hem blev utpekad som mål för nazisternas skadegörelseaktion. Han säger till Redox:

“Det tycker jag är skrämmande.”

Han fortsätter:

“Jag får väl ha lov till att göra mitt politiska arbete i fred utan att bli trakasserad. Så man kan vara enig med mig eller ej. En sak är att jag känner mig angripen, en annan sak är att våra demokratiska rättigheter blir angripna när man börjar med sånt här.”

Aktivisten, som har varit en del av vänstermiljön i många år, berättar för Redox att han inte har blivit kontaktad och informerad om hoten mot hans hem av polisen på östra Jylland och han nu ska gå vidare med frågan.