Svenska ekofascister planerade terrordåd

Den 3 december 2020 åtalades två svenska män för mordbrand i ett av de första fallen av ekofascism i Sverige. De två männen födda 2000 och 2002, här kallade Z och A, är åtalade för ha eldat ner en minkfarm i Sölvesborg. Men misstankarna började med något annat. Z anhölls i slutet av april 2020 och häktades ett par dagar senare misstänkt för anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse. Ännu tidigare, på natten den 22 februari, greps A hemma hos sin pappa i Luxemburg efter att polisen gjort husrannsakan och funnit bevis som tydde på att han förberedde ett terrorattentat.

Den 16 januari 2020 grips sju personer i USA. Tre av dem misstänks ha planerat ett mord på två personer de trodde är aktiva i Antifa-rörelsen. Alla sju personer var aktiva i den nynazistiska gruppen The Base. The Base startade i juni 2018 och var en del av den nya vågen nazistiska grupper i USA som tog inspiration från boken “Siege” och dess teori om acceleration. Acceleration, i denna tappningen, går ut på att genom våldsdåd och terror accelerera utvecklingen så stater faller samman och ger gruppen en chans att stöpa om samhället radikalt genom en chockdoktrin. Den 25 januari publicerar den brittiska tidningen The Guardian en artikel och avslöjar vem som finns bakom pseudonymen som fungerat som The Base ledare[1]. I artikeln nämns även ett nickname som tycks tillhöra en svensk:

One user, jagRolig, posted: “Waiting on the next European meetup.”

En propagandaaffisch publicerad i gruppens telegramchatt.

Detta nickname kommer spela en stor roll senare för att avslöja de två som nu åtalats för mordbranden mot en minkfarm i Sverige.

Samtidigt som The Base var aktiva fanns också The Green Brigade, som framförallt bestod av en en telegramchatt som skapades 7 november 2019 och hade 909 medlemmar. The Green Brigade befann sig inom samma sfär som the Base och med liknande idéer om acceleration. Deras första post var en video när en minkfarm brann ner med texten “We salute our troops who carried out a successful operation in Sweden!”. I december så postas det bilder på affischer som sattes upp i Nackaområdet. Den 31 januari publicerar den kanadensiska webbtidningen The Vice en artikel som kopplar nicket jagRolig till videon som lagts upp när minkfarmen brinner ner[2]. Videon ligger på en sida som heter iFunny. På sidan hade samma användare postat en video som visar hur man gör bomber utifrån ett recept ISIS lagt upp online.

De två artiklarna verkar få polisen att initiera en utredning och den 22 februari grips A i Luxemburg och häktas direkt därefter. Han misstänkts för innehav av explosiva varor som ska används i ett terrordåd. A är en svensk man född 2002 som precis fyllt 18. Han bodde tillsammans med sin svenska pappa i Luxemburg som arbetade som förvaltare för ett holdingbolag kopplat till ett av de största svenska börsbolagen. A har bott i Luxemburg sen barndomen men hans mamma flyttade tillbaka till Sverige när föräldrarna skiljde sig.

De två åtalade poserandes med en Alternativ för Sverige-tröja.

Samma dag som polisen i Luxemburg griper A så plockar den svenska säkerhetspolisen in Z på förhör som vittne. Det är inte förrän i april som Säpo inser att att även Z är inblandad och de griper honom på nytt. Han anhålls och häktas efter ett par dagar. Polisen i Luxemburg har hunnit analysera den elektroniska utrustningen de fann i husrannsakan och där upptäckt bevis på att de planerade ett dåd mot en abortklinik i Stockholm. De misstänker initialt Z för anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse men redan från början ställer de frågor om den misstänkta mordbranden i Sölvesborg.

Det är den 30 oktober 2019 som det brinner på en nerlagd minkfarm utanför Sölvesborg. Minkfarmen gick i konkurs bara ett kort tag innan och inga minkar fanns på farmen. Först trodde den tidigare ägaren att det var ett pojkstreck som urartat men efter att den kanadensiska tidningen Vice ringt och intervjuat sonen insåg de att det sannolikt låg mer bakom.

Dagarna innan har As mamma kört A och Z till Sölvesborg från Stockholmsområdet. De två unga männen har sagt till mamman att de ska ut och campa. De har i över en månad kartlagt farmen och området och planerat att släppa ut minkar. De bryter sig in och inser då att minkfarmen är tom. De fotografer istället sig själv när de utför skadegörelse genom att punktera däck, klippa av elledningar och stjäla proppar. Men senare nästa natt kommer de tillbaka och tänder eld på flera ställen och farmen brinner ner kvällen den 30 oktober 2019.

Chatt i programmet Wire med TheEcologist var A erkänner mordbranden.

I chattarna som polisen hittar i bådas datorer hittas tydliga bevis på mordbranden mot minkfarmen i Sölvesborg. De två männen planerade flera olika andra dåd. De letade information om en domare som de ansåg hade gett ett kort straff till en icke-vit man som hade våldtagit en 13-årig flicka. De planerade även att mörda den dömda mannen. De sökte information om abortkliniker på Södermalm i Stockholm för att utföra ett bombdåd.

I chatterna så erkänner A att han är medlem i både The Base och i the Green Brigade och det är denna chatten som The Guardian citerar i sin artikel om The Base. Z vidhåller igenom alla förhör att han ej var medlem och A säger i en chatt med en annan att Z ej var medlem i The Base. Den 19 mars 2020 skriver The Green Brigade på sin telegram att gruppen upplöses efter att flera nyckelmedlemmar (inklusive grundaren) försvunnit. Grundaren av The Green Brigade kanalen “TheEcologist” som A uppger att han träffade i Sverige offentliggjordes som William Franklin Rehm IV av Eugene Antifa i maj 2020[3].

The Green Brigades ekoterrorism är en mishmash av olika ideologiska källor. Där finns finska nyligen bortgångna finska ekologiska fascisten Pentti Linkolas tankar. Där finns föreställningen om accelerationism, en teori som finns både höger (Nick Land, r/acc) och vänstervarianter (Mark Fisher, l/acc) av och som gemensamt betonar försök att identifiera tendenser i samhället som går mot dess överskridande eller omkullkastande, och som man kan driva på snarare än göra motstånd mot. I vitmakttolkningen av accelerationism (f/acc) blir det att öka på tendensen till konflikter mellan etniska grupper, öka polarisering i riktning mot ett inbördeskrig. Detta fördes fram som en ekofascistisk accelerationism i manifestet moskéskjutaren i Christchurch på Nya Zeeland skickade ut, ett manifest A hade sparat i sin dator. En tredje viktig strömning är den anticivilisatoriska ekoterrorismen inspirerad av Unabombaren Theodore Kaczynski. 2011 bildades anticivilisatoriska ekoterroristnätverket “Individuals tending towards the Wild” (spanska förkortningen ITS används oftast) i Mexiko och spred sig i Latinamerika och internationellt. Deras nihilistiska ideologi går ut på att rikta terrorattacker – ofta i form av brevbomber – mot forskare och representanter för det “teknoindustriella systemetf” till försvar för “den vilda naturen” och individens frigörelse. The Green brigades affischer har innehållit uppmaningar att läsa ITS tidning Bayaq och sedan göra egna aktioner (“Read Bayaq. Take action”).

Z satt häktad i 1.5 månad och släpptes den 1 juni. A satt häktad i april 2020 men det är oklart om myndigheterna i Luxemburg gick vidare med misstankarna eller om han kommer utlämnas till Sverige. I april uppgav de att misstankarna hade försvagats.

I Sverige har vi sett det första dådet av högerextrema som influerats av den nya vågen av terrorgrupper i USA men det är nog tyvärr inte det sista.

[1] https://www.theguardian.com/world/2020/jan/25/inside-the-base-neo-nazi-terror-group
[2] https://www.vice.com/en/article/qjdvzx/eco-fascist-arm-of-neo-nazi-terror-group-the-base-linked-to-swedish-arson
[3] https://eugeneantifa.noblogs.org/post/2020/05/09/william-rehm-iv/