Vad hände med den femte personen?

I förundersökningen om attacken den 8 mars 2014 pekas på flera ställen på att det är fler än de fyra som först var misstänka som var med vid attacken. Mer än ett vittne säger att det är fyra till sex personer som är med när mordförsöken sker, och i två förhör med en av de första misstänka säger han att det var fem personer som var med redan på Sir Tobys där de satt och tittade på UFC-matchen. Han uppger att de är fem även när de är på Möllan, och pekar ut honom i en fotokonfrontation. Namnet på personen finns tidigt i en lista över folk som handlat på Sir Tobys under kvällen, och det är ett namn som är bekant från Nationalsocialistisk front i Malmö redan kring år 2008.

Men när polisen går igenom listan på de som handlat på krogen ungefär samtidigt som de misstänka görs endast noteringen att ingen utöver de tre som är misstänkta i ärendet och handlat med kort den kvällen är intressant för målet efter en dataslagning i polisens register. Två av de misstänkta tillfrågas om de känner personen, och trots att den ena uppger att den femte personen med det förnamnet är bekant med två av de misstänkta så har han inte tagits in till förhör.

Uppgiften om att de är fem som befinner sig på Möllan lämnas i ett första förhör i april 2014, och står fast i ett förhör som hålls i februari i år. Men ingenstans under den perioden har det hållits något förhör med den utpekade mannen, som bor i en ort utanför Malmö. På senare år har han enligt källor befunnit sig i miljön med Malmös risksupportrar, och ska enligt andra källor ha skrivit om Showan Shattak på Flashback efter attacken.

Åklagaren hänvisar till sitt pressmeddelande när hon får frågor om personen, och att hon svarar på frågar om en vecka när rättegången är avslutad.

När vi sedan ställer frågan till den ansvarige utredaren varför personen som pekas ut i fotokonfrontationen inte plockats in på förhör, säger han att de inte kunnat identifiera honom helt och hållet. Trots utpekanden och hans bakgrund, som inte borde vara någon hemlighet för malmöpolisen.