DE ÅTALADE I MÖLLAN-ATTACKEN

Idag har åklagare Sofia Eilertsson Olsson i Malmö väckt åtal mot två nazister efter attacken på Kristianstadgatan på Möllevången i Malmö natten mellan 8:de och 9:de mars 2014. Andreas Carlsson och den medåtalade 29-årige mannen har båda en lång historia inom extremhögern i Skåne.

Den 34-åriga Andreas Carlsson har en lång historia inom extremhögern i Skåne och började som aktiv i det numera nedlagda Nationell Ungdom kring millenieskiftet. Nationell Ungdom startade som en utbrytning från Sverigedemokraterna 1997 men blev senare Svenska motståndsrörelsens ungdomssektion. 2001 deltog Andreas Carlsson på den avlidne Blood & Honour ledaren Marcel Schilfs begravning tillsammans med i princip alla ledande nazister i norden. Kring den här tiden hade han också blivit aktiv i Nationalsocialistisk front i Malmö, och rekryterade flitigt unga från sin gamla högstadieskola genom att ta med dem på fester och skapa kontakt med äldre nazister. Vid den här tiden sålde han också mycket av NSFs propaganda, med påslag på priset för risken han ansåg sig ta, från sitt barndomshem på Kulladal. Detta tillsammans med smuggelsprit till minderåriga. Något år senare blev han förbisedd när NSF Malmö skulle utse en ny ledning, och en flera år yngre kille blev ordförande, för att sedan hoppa av efter att ha avtjänat ett straff för misshandel.

Redan 1999 döms han för skadegörelse och 2003 döms han för innehav av kniv på allmän plats. 2005 döms han för ha misshandlat en homosexuell kvinna och i domen är det tydligt att motivet är på grund av kvinnans sexuella läggning.

2008 blir Andreas Carlsson länsledare för Nationalsocialistisk front i Skåne.

När Folkfronten bildas i november 2008 är Andreas Carlsson en av de få som varken ingår i den gamla partistyrelsen i Nationalsocialistisk front eller den nya i Folkfronten men som är med och beslutar om NSFs nedläggning. Han är med och informerar runt om i Sverige och på mötet i november 2008 där det nya partiet presenteras. När namnet Svenskarnas parti registreras som som parti hos valmyndigheten är Andreas Carlsson suppleant enligt protokollet.

SvP_bildande

På första maj 2010 så anordnar Fria Nationalister Skåne en demonstration i Helsingborg och Andreas Carlsson talar som representant för Svenskarnas parti.

I valet 2010 ställer Andreas Carlsson och hans dåvarande flickvän upp som kandidater för Svenskarnas parti i den lilla skånska kommunen Svalöv, utan att de egentligen bor där. Partiet hoppas på att komma in i fullmäktige, men får endast 45 röster i kommunen.

När Svenskarnas parti anordnar sitt sommarläger i Skåne är det Andreas Carlsson som är ansvarig och bokar två olika stugor, där de uppger Limhamns Cardio-Förening som de som ska använda lokalerna. Föreningen är registrerad på honom och hans dåvarande flickvän och har tidigare använts för liknande saker.

Under 2013 är Carlsson allt mindre aktiv i Svenskarnas parti och presenteras inte som kandidat inför valet 2014. Kort innan attacken på Möllan åker Andreas Carlsson till Ukraina och skriver den 1 mars en rapport till partiets tidning Realisten från Kiev. Vid attacken på Möllan uppger flera vittnen att Andreas har på sig en mössa med det ukrainska partiet Svobodas logga.

Den andre åtalade, 29-åringen, är uppväxt i by utanför Helsingborg och engagerade sig i Nationalsocialistisk front i början av 2000-talet. 2004 agerade han vakt på en vitmaktkonsert i Vallåkra utanför Helsingborg. När Helsingborgskampanjen lanserades 2007 var han en av de drivande. På första maj i Helsingborg samma år är han med bland den grupp nazister som försöker attackera en demonstration i Helsingborg, men attacken misslyckas och han tillsammans med flera andra blir gripna av polisen. Gruppen besöker bland annat högtidlighållandet av Gösta Hallberg-Cuulas död i April 2007 i Stockholm, det året arrangerat av NSF. 29aringen_1maj2007Medan en del av de engagerade i Helsingborgskampanjen efter allvarliga konflikter med SMR ett år senare bröt sig ur och bildade Fria Nationalister Skåne, så stannade han i Helsingborgskampanjen med flera andra som också har sin bakgrund i NSF. Under 2010 så tynade både Helsingborgskampanjen och Fria Nationalister Skåne bort, men 29-åringen fortsatte vara aktiv och deltog som vakt vid en demonstration anordnad av Nationaldemokraterna i Landskrona, och i Stoppa Svenskfientligheten demonstrationen (efterföljaren till Salem-marschen) i Stockholm 2010.

När Förbundet Nationell Ungdom lanserades med hjälp av tidningen Nationell Idags presstöd 2011 var 29-åringen en av de som deltog i de första arrangemangen i Skåne. Tidigt fanns ett samarbete mellan Svenskarnas parti och Förbundet Nationell Ungdom och de deltog på varandras arrangemang, med en förhoppning från delar av Svenskarnas parti att FNU skulle kunna fungera som en formell ungdomsorganisation till partiet. FNU självdog dock rätt omgående efter att deras ledare dömdes till ett fängelsestraff men deltog några gånger som säkerhetsstyrka på demonstrationer med Svenskarnas parti.29aringen_1maj2013

Under 2012 och 2013 syns 29-åringen på Svenskarnas partis första maj demonstration i Eskilstuna och Jönköping, samt på ett flertal interna arrangemang som anordnas av partiet.

29-åringen är dömd flertalet gånger tidigare, bland annat för narkotikabrott, grov stöld, brott mot knivlagen och rattfylleri.

2013 flyttade 29-åringen till Malmö och umgicks i kretsen runt Svenskarnas parti. Han är dock fortfarande aktiv i Helsingborgstrakten och rör sig i samma nazistiska sammanhang som 2007. En vecka innan attacken på Möllan deltog han på Svenskarnas partis middag i Helsingborg, och på samma middag deltog ytterligare en person från Malmö som deltog i attacken men som ej kommer att åtalas.

Trots flytten till Malmö är han fortfarande skriven på sin gamla adress utanför Helsingborg, samtidigt som han använder en postbox i alla andra sammanhang. Efter attacken och att han blir släppt från häktet så fortsätter han bo i Malmö innan han åter igen blir häktad i april 2016. Han har sedan dess suttit häktad, misstänkt för försök till mord och flera fall av misshandel.

Tidigare artiklar om målet finns här och här.