ÄNNU EN MISSTÄNKT I 8 MARSATTACKEN BEFINNER SIG I UKRAINA

Researchgruppen kan avslöja att ännu en nazist som är fortsatt misstänkt för försök till mord under 8 marsattacken i Malmö nu uppehåller sig i Ukraina.

Natten mellan den 8 och 9 mars 2014 attackerades flera personer i Malmö av nazister, ett händelseförlopp Researchgruppen rekonstruerade i en rad tweets. Efter attacken greps tre nazister kort därpå, medan den välkända nazisten Andreas Carlsson flydde till Ukraina vilket vi kunde avslöja 2014 på vår hemsida. Andreas Carlsson häktades i sin frånvaro för ett fall av försök till mord.

I november 2015 greps Andreas Carlsson i Ukraina på ett kafé och sattes i häkte i väntan på utlämning. Den 15 mars flögs han hem till Sverige och dagen efter häktades han för ett fall av försök till mord. Den 18 april 2016 häktades han för ytterligare ett fall av grov misshandel och ett fall av misshandel av normalgraden.

Senare den 20 april 2016 anhölls en nazist till misstänkt för försök till mord i samband med attacken natten till 9 mars. Han häktades misstänkt för ett fall av försök till mord och två fall misshandel av normal graden den 22 april. Personen greps redan 2014 och var häktad i drygt en månad innan han släpptes då utredningen inte kunde fortskrida utan Andreas Carlsson. Under tiden har han varit fortsatt misstänkt.

De två nazisterna är fortsatt häktade medan åklagaren väntar på besked ifrån Ukraina att få möjlighet att åtala Andreas Carlsson för mer än det enskilda mordförsöket han utlämnades för.

Den 22-åriga nazisten greps dagen efter och anhölls men rätten nekade att häkta honom den 12 mars 2014 då bevisen ansågs för svaga. Han är dock fortsatt misstänkt. Direkt efter han släpptes hämtades han av aktivister i Svenskarnas parti och lämnade Malmö för uppehålla sig hos släktingar på annan ort. Nu är han nästa nazist att befinna sig i Ukraina. På sin Facebooksida har han under ett par månaders tid postat bilder om sitt liv i Ukraina. Åklagaren i målet har nu bekräftat att han är i Ukraina. Det är oklart vad det innebär för målet att han uppehåller sig i Ukraina och han är inte efterlyst.

Förundersökningen pågår än och åklagaren har inte meddelat när, och mot vilka, åtal väcks men de är i nuläget häktade fram till 25 maj innan åklagare måste väcka åtal eller begära förlängning.

Vi följer fallet nog med uppdateringar på vår Twitter så vill ni ha mer detaljer så följ oss.