ÅTAL MOT NORDISKA MOTSTÅNDSRÖRELSEN INFÖR FÖRSTA MAJ

Just när årets stora händelse för Nordiska motståndsrörelsens närmar sig, första majdemonstrationen i Borlänge, så kommer nya åtal mot aktivister i organisationen.

I slutet av januari i år inför Förintelsens minnesdag samlades organisationens aktivister i Stockholm. Nordiska motståndsrörelsen brukar varje år göra aktioner mot minnesdagen. I år valde de att ha en demonstration i Stockholm. De mobiliserade sina aktivister från hela landet och flera nya sympatisörer deltog. När de samlades på Karlaplan upptäcktes de snabbt av ordningsmakten. Polisen försökte flera gånger få kontakt med någon ledande person för att säkerställa demonstrationsvägen. Efter dialog blev det klart att demonstrationen kunde fortsätta till Medborgarplatsen, där polisen spärrade av ett område med plastband åt dem att stå på. Nordiska motståndsrörelsens aktivister nöjde sig dock inte med att stå på den plats som inhägnats åt dem, utan ville vidare. De ställde upp sig på led, med aktivister hållandes sköldar främst, och försökte sedan bryta igenom polisleden. I tumultet kastades flera flaskor på polisen. I detta läget valde polisen att omringa och säcka in hela gruppen. Se bild från förundersökningen när en aktivist kastar en flaska.

 

Sammanlagt greps 38 aktivister från organisationen. Även de tre personer som hade som uppgift att gå bredvid och filmaNMR_upplopp_20160123 manifestationen stoppades och fick sina filmer och bilder beslagtagna, för att polisen skulle säkra bevismaterial. Av de sammanlagt 38 aktivisterna är många nykomlingar i motståndsrörelsen – bara sex stycken av dem som åtalades och dömdes för Kärrtorpattacken 2013 var med.

Nu har åtal väckts mot tre yngre aktivister för Medborgarplatsen: Två av dem är från Skåne och under 18 år medan den tredje är en 25-årig man från Stockholm. De två yngre aktivisterna har deltagit på Nordiska motståndsrörelsens aktioner i ungefär ett år och är båda dömda för brott senaste året. Alla tre åtalas för våldsamt upplopp och att i samförstånd haft som uppsåt att med förenat våld skada och sätta sig upp mot polisen. En av de yngre åtalas även för försök till våld mot tjänsteman efter kastat en glasflaska som missade. Utredningen är gedigen med förhör av involverad poliser kort efteråt, där de fått redogöra för varje enskilt slag med betong och deras handlingar. Flera poliser vittnade om hur en ledande person i Nordiska motståndsrörelsen gett order till utbrytningsförsöket. Till utredningsmaterialet finns ett större film- och bildarkiv som har dokumenterat allt, främst från organisationens egna aktivister, som nu används för väcka åtal. Sammanlagt 22 personer är misstänkta för brott efter händelsen på Medborgarplatsen.

Det har nu blivit en lång tradition av att högerextrema organisationer försöker använda första maj för sitt egna propagandasyfte. På 70-talet brukade Nordiska rikspartiet arrangera manifestationer, på 90-talet tog Nationalsocialistisk front över och de senaste tio åren har det arrangerats av Fria nationalister, Nordisk ungdom och Svenskarnas parti. Förra året var ett undantag, eftersom Svenskarnas parti lade ner. I år har Nordiska motståndsrörelsen valt att plocka upp demonstrationstraditionen. Första maj är en tacksam dag för nazistiska provokationer, argumentet brukar vara att “vänstern tvingas ge upp sina egna demonstrationer för att demonstrera mot vår”. Nordiska motståndsrörelsen har valt att lägga sin demonstration i Borlänge, eftersom det är en av de två städer där de kuppat in sig i kommunfullmäktige på SD-mandat. Motståndsrörelsens demonstration kommer samla färre deltagare än vilket förstamajtåg i valfri bruksort som helst. Men bara valet av dag gör att de kommer få maximal uppmärksamhet och medieskriverier för en minimal ansträngning.

Deras förstamajdemonstration har nu överskuggats av händelsen på Medborgarplatsen utvecklats till ett nytt “Kärrtorp” – ännu en gång på kort tid riskerar ett stort antal aktivister att dömas till fängelsestraff. Dessutom väntar redan fyra av de ledande personerna i Stockholm på rättegång misstänkta för grov misshandel efter en uppmärksammad attack i Åkersberga. En av de fyra, som även är misstänkt för upploppet på Medborgarplatsen, greps även i mitten av april för stöld och häleri. De återkommande åtalen mot organisationens medlemmar, främst i Stockholmsområdet, har tvingat dem att dra ner på det höga aktivisttempot och minska aktivitetsnivån, trots att medlemsantalet verkar stiga.

Efter att Svenskarnas parti valde att lägga ner blev Nordiska motståndsrörelsen den enda organiserade landstäckande organisationen inom den högerextrema sfären. I flera olika delar av landet har tidigare aktivister i Svenskarnas parti nu gått över till Nordiska motståndsrörelsen. Så trots repressionen, trots de väntade fängelsestraffen, går motståndsrörelsen medlemsmässigt framåt och växer. Allt den behöver göra är att ställa till med mediespektakel som första maj i Borlänge för att locka en ny generation till sin rasideologi.

SMR_20150606

Bilden är från Stockholm på nationaldagen förra året.