SOLDIERS OF ODIN SKÅNE – NITTIOTALETS ÅTERKOMST

Precis som i resten av landet så har gardet Soldiers of Odin bildat ett antal lokalgrupper i Skåne. Först ut i offentligheten var en grupp i Trelleborg, där en av de drivande är en före detta nazist. Mannen var en av de 62 nazister och grovt kriminella personer vars namn och bild publicerades gemensamt av DN, SvD, Expressen och Aftonbladet under vinjetten “De vill störta demokratin” 1999. Kort efter den publiceringen lämnade han rörelsen och började föreläsa om sin tid som nazist för avhopparjouren Exits räkning. Nu är han tillbaka i extremhögern.

Ytterligare en av administratörerna för gruppen har en lång bakgrund inom nazismen. Midsommarafton 1997 var han på en konsert anordnad av Nationalsocialistisk front (NSF) utanför Helsingborg, och så sent som för två år sedan visade han intresse för Svenskarnas partis valrörelse på internet. Flera andra medlemmar i gruppen har en liknande bakgrund, som skinheads och nazister på 1990-talet, följt av en längre tids inaktivitet, för att sedan visa sitt stöd för initiativ som Swedish defence league, Svenskarnas parti och nu Soldiers of Odin.

Den 24-årige mannen som leder Malmögruppen var aktiv i de kortlivade grupperingarna Aktivism Öresund och Fria nationalister Skåne, och deltog i flera stora demonstrationer med dem, bland annat den våldsamma 30 novemberdemonstrationen i Lund 2008. Han försvann från den miljön under 2009 och är sedan dess dömd för ett flertal narkotikarelaterade brott.

Det var under hans ledning som Soldiers of Odin skulle samlas i Malmö lördagen den 2 april och göra sin första nattpatrullering. Tanken var att mötas klockan 19 vid Kronprinsens bowlinghall i västra Malmö, men eftersom samlingsplatsen blev känd utanför gruppen ändrades den med kort varsel. Detta hann inte alla få reda på och enligt tidningarna uppstod ett mindre tumult mellan antifascister och de få från Soldiers of Odin som dök upp.

Efterspelet i den interna supportgruppen på Facebook är fylld av våldsam retorik som ekar gängromantik. Personer som poserar med attribut knutna till MC-gäng i 1%-sfären hetsar om att leta upp golare, hämnas och ge igen med våld. Ett antal personer har kastats ut ur gruppen efter lördagen. Bland dem som ber om uppgifter på “golarna” finns en person som var inblandad i en av de våldsammaste sammandrabbningarna under MC-kriget på 90-talet, där en person dog och flera skottskadades vid en misslyckad attack mot ett klubbhus i Skåne. Samme man har under hösten synts vid EU-migrantlägret på Sorgenfri och har anklagats av flera romer för trakasserier.

En person tidigare aktiv i Nationalsocialistisk front i Malmö skriver flera gånger i gruppen om att han vill knivhugga de personerna som protesterade mot Soldiers of Odin, men också att han saknar pengar till bensin för att köra in och faktiskt genomföra sitt hot.

SoO_Malmö-e1459796659463

Dagen efter, söndagen den 3 april hade Soldiers of Odin sitt första informationsmöte i Helsingborg. På Kvickbron träffades ett femtontal personer som hade hörsammat uppropet i den lokala Facebookgruppen. På mötet deltog flera våldsdömda nazister – bland annat en person som är misstänkt för skadegörelse på kulturlokalen KKSB i i Helsingborg i februari i år. Samma man dömdes 2013 till 14 månaders fängelse för grovt vapenbrott, efter att ha förvarat en automatkarbin i sitt förråd, och han är tidigare dömd för misshandel. Bland de andra medlemmarna finns två kopplade till Svenska motståndsrörelsen och en som via det högerextrema forumet Motgift organiserade “fikaträffar” i Helsingborg för att försöka organisera något nytt i det vakuum som uppstod efter att Svenskarnas parti försvann. En av de som sympatiserar med Svenska motståndsrörelsen dömdes förra året för misshandel av antirasister i Landskrona.

Även i Helsingborg finns det en koppling till MC-gäng. Mannen som förvarade automatkarbinen finns i kretsarna kring en MC-gruppering, och en av administratörerna poserar på bild med vapen och med kläder som visar stöd till en annat gäng. Den sistnämnde mannen var misstänkt för misshandel och olaga hot mot en närstående, men friades eftersom denna ändrade sin berättelse i rättegången.