SPLITTRING I FOLKETS DEMONSTRATION OM NAZISTMEDVERKAN

Folkets demonstration var tänkt att vara en samlande enhetsdemonstration för hela nationella rörelsen i och kring Sverigedemokraterna. Nu skakas arrangörsgruppen av gräl om huruvida manifestationen ska vara öppen för extremhögern eller inte. Extremhögerns kritik har fått arrangörerna att backa och öppna dörrarna för den nazistiska rörelsen.

Sedan i somras har Avpixlats kommentarscommunity försökt bygga en folkrörelse och ta sig ut på gatorna. Blicken har riktats mot de tyska massdemonstrationerna kring Pegida. Manifestationerna började smygas igång under hösten i Stockholm och Göteborg under namnet Folkets demonstration. Det hade gjorts flera trevare innan för att samla de självbenämnda “Sverigevännerna” i gemensamma demonstrationer mot regeringen. Men det är lättare att starta ett Facebookevent än att faktiskt organisera en demonstration, med all infrastruktur som krävs. Arrangörerna bakom Folkets demonstration har däremot redan en struktur i ryggen, genom att vara uppbackad av Avpixlats talespersoner och fysiskt lärt känna varandra på den Avpixlat närstående föreläsningsserien Fri folkbildning i Stockholm. Arrangörsgänget gjorde ett första försök till manifestation med provokationen Järva Pride under sommaren 2015, där alla de centrala aktörerna bakom Folkets demonstration var samlade.

pride

 

Formellt sett är Folkets demonstration inte en manifestation mot landets förda invandringspolitik, utan syftar samla alla högerkrafter som kräver regeringen Löfvens avgång. Retoriken är den samma som på brunsajterna, riktad mot “politisk korrekthet” och “medieeliten”. Genom sin betoning på att vara en samlande enhetsdemonstration för hela ytterhögern, utan några gränsdragningar, lämnade de dörrarna öppna åt den utomparlamentariska nazistmiljön att delta. Demonstrationen lockade snabbt till sig högerextrema krafter och nyfascistiska grupperingar, som såg manifestationen som en möjlighet att få in foten i SD:s sympatisörskara. Nynazistiska och högerextrema grupper kom snart att utgöra en betydande del av manifestationen. På Folkets demonstration den 30 januari var 100 av de 300 deltagarna kopplade till den radikal högerextrema miljön.

Vilka var då högerextremisterna som deltog i manifestationen?

* Vitmaktmiljön och den nyfascistiska rörelsen
I manifestationen den 30 januari och 19 mars deltog nyfascistiska Nordisk ungdom, representanter för identitära tankesmedjan Motpol och Svenska motståndsrörelsen rapporterade inifrån demonstrationen. Tidskriften Nya Tider, som varit en viktig länk mellan SD-sympatisörerna och den nynazistiska miljön (Svenska motståndsrörelsen, Förbundet nationell ungdom), hade reportrar på plats och sin krönikör Stefan Torssell som talare. Den nynazistiska aktivistmiljön som tidigare fanns i Svenskarnas parti/Nationalsocialistisk Front och som nu samlas kring nätpodden Motgift uppmanade sina sympatisörer att delta med Nordisk ungdom. Nordisk ungdom har under vintern deltagit varje helg som vaktstyrka åt matutdelningen för “svenska hemlösa” i Björns trädgård, där flera av Folkets demonstrationsarrangörerna hjälper till.

nu

* Högerextrema fotbollshuliganer
Det hölls två församlingar inför manifestationen den 30 januari för fotbollssupportrar, främst djurgårdshuliganer. Den ena församlingen organiserades av personen bakom det så kallade “Medborgargardet” 2013, då fotbollsfirmor och nazistiska organisationerna Svenskarnas parti och Svenska motståndsrörelsen gick samman för att försöka patrullera förorterna (läs: angripa rasifierade) efter Husbykravallerna. Till hans samling dök flera tidigare ledande personer från Svenskarnas parti upp, för att efter ett kort möte om framtida gardespatrulleringar, gemensamt bege sig till Folkets demonstration på Norrmalms torg. Den andra församlingen arrangerades av personer i firman DFG, på krogen Harry B James, och samlade ett femtiotal huliganer – varav flera med tidigare högerextrem bakgrund – för att gemensamt tåga till manifestationen. Firmorna hade kvällen innan deltagit i en uppmärksammad gardespatrullering på Sergels torg, där rasifierade personer angreps.

 

soo

firmor

* Polska högerextremister
Dessutom deltog den polska nyfascistiska organisationen ”Semper fidelis – Polska patrioters förening i Sverige”, kopplade till polska organisationerna Ruch narodowy (Nationella rörelsen) och Mlodziez wszechpolska (Allpolsk ungdom). Organisationen samlar polska högerextremister boendes och arbetandes i Sverige. Polackerna skrev på sin hemsida att de deltog på Folkets demonstration som tack för att Nordisk ungdom deltagit i deras demonstration utanför polska ambassaden några veckor innan. Flera av medlemmarna i Semper fidelis är dubbelorganiserade i Nordisk ungdom, som har täta band till polska extremhögern. Medlemmar från Semper fidelis greps direkt efter demonstrationen för att ha angripit antirasister. Några dagar senare greps en stor gruppering polska högerextremister på väg för att attackera ett asylboende i Nynäshamn. Stödarbetet för de gripna organiserades av Semper fidelis och kontrajihadisterna Swedish Defence League/Polish Defence League. På polackernas protestdemonstration utanför Aftonbladet några veckor senare pratade en av Folkets demonstrations återkommande talare, Barbara Trusz.

polacker2

* Gardet Soldiers of Odin
På manifestationen den 19 mars deltog dessutom nystartade gardet Soldiers of Odin. Soldiers of Odin är grundat i finska staden Kemi och har på kort tid spridit sig – genom Facebook – över Norden. Lokalavdelningen i Stockholm bildades som vaktstyrka åt matutdelningarna i Björns trädgård och flera Folkets demonstration-arrangörer har deltagit i deras patrulleringar. Expos granskning visar att större delen av grundarna av Soldiers of Odin är själva brottsdömda och att talespersonen har sin bakgrund i Nationaldemokraterna. Soldiers of Odin använde Folkets demonstration den 19 mars som rekrytering och höll en egen eftersamling i Kungsträdgården för nya sympatisörer att ansluta sig till gardet. 50 demonstrationsdeltagare anslöt sig till gardets återsamling och tog en gemensam gruppbild.

soo

Kritik och pudel
Mediebevakningen efter manifestationen den 30 januari fokuserade på kopplingen mellan Folkets demonstration och den nynazistiska miljön. Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin, förklarade i en debattartikel i Expressen att demonstrationen drevs av “ideologiskt drivna extremister”. Sverigedemokraternas Mattias Karlsson förde även han fram hård kritik mot arrangörerna för att de släppte in nyfascisterna – samma grupperingar Karlsson uteslöt ur Sverigedemokraterna under förra årets maktstrid. På Facebook uppmanade han Folkets demonstrations-arrangörerna att “markera tydligare mot extremister från den revolutionära högern”. Sverigedemokraternas dåvarande ordförande i Enköping krävde också att hennes kollega, Johan Widén, i lokalavdelningen som arrangerade Folkets demonstration skulle avgå.

Kritikstormen fick demonstrationsarrangörerna att backa. Initiativtagaren Johan Widén överlät det offentliga arrangerandet av demonstrationen till sin partner Therese Larsson, som saknade partiuppdrag. Den planerade demonstrationen för februari ställdes in. Och arrangörsparet började överväga att istället för manifestationer ha slutna möten, för att kunna neka både media och extrema deltagare tillträde.

Inför den nya demonstrationen 19 mars förklarade demonstrationsarrangörerna på hemsidan att “Folkets Demonstration tar kraftigt avstånd från alla former av våld och extremism, oavsett om det handlar om höger eller vänsterinspirerat sådant.” Therese Larsson tog också upp det i sitt inledningstal på manifestationen. Ännu längre gick talaren Jennifer Black, som krävde att extremister skulle lämna manifestationen och pekade ut Nordisk ungdom och Svenska motståndsrörelsen som icke önskvärda.

talarna

Reaktionen lät inte vänta på sig. Även om många till en början förklarade i Folkets demonstrations Facebookgrupp att de gillade Jennifer Blacks tal så började direkt en smutskastningskampanj av henne. Ett dokument sammanställt för att hålla henne utanför Sverigedemokraterna, med detaljer om hennes trasiga och brokiga bakgrund, spreds i diskussionsgruppen. Aktivisterna med bakgrund i Svenskarnas parti startade ett drev mot henne i gruppen, där de anklagade henne för att ha “köpt pk-medias världsbild” och hotade den nationella enheten genom sin uppmaning att bryta med högerextremisterna. Även brunmediasajterna gick till angrepp mot Black. Exponerat uppmanade Folkets demonstration att “rensa ut i sina egna led och kasta ut Jennifer Black med huvudet före”, på gamla SvP-ledningens blogg Nyanserat menade Björn Björkqvist att “Folkets demonstration gjorde gemensam sak med motdemonstranterna” och skrämt bort fotbollsfirmorna från att delta i manifestationen den 19 mars. Björkqvist fick även tillfälle att utöka kritiken i Motpols nyhetspod, där de gamla SvP:arna gemensamt fördömde demonstrationens inriktning. Ingrid Carlqvist dömde i sin pod Ingrid & Conrad ut Folkets demonstration, genom sitt utestängande av de med “lite radikalare åsikter”, peka “oliktänkande” och förklarade att hon själv vägrat medverka som talare på grund av Jennifer Blacks närvaro. Jennifer Black valde efter kritiken att avbryta allt samarbete Folkets demonstration: “Det finns allt för mycket smånassar och småfascister i denna rörelse som anklagar en för det ena och det andra när man försöker hålla demon städad ifrån liknande”.

12476399_10153379957687477_1236629594_n

Från att till en början försvara Jennifer Black valde demonstrationsarrangörerna att göra en pudel efter all kritik och ta avstånd från henne. När videoinspelningarna från demonstrationstalen lades upp klipptes Blacks uppmaning till NU och SMR att lämna demonstrationen bort. Therese Larsson meddelade att “Vi kan bara be om ursäkt för att det uppfattas som att vi ‘fegat ur’ och tagit avstånd [från extremhögern]”. Hon förklarade att Jennifer Black inte hade rätt att peka ut organisationerna Nordisk ungdom och SMR, “vi pekar inte ut enskilda individer eller grupperingar”. Hon betonar i sitt uttalande från demonstrationsarrangörerna att “vi inte kommer att ta avstånd fler gånger”. Stefan Torssell, som talat på de flesta av demonstrationerna, bad även han om ursäkt för att arrangörerna hade “backat” under trycket och gav kritikerna rätt. Till nästa Folkets demonstration står nu dörrarna öppna högerut.

Trots avbönen från arrangörerna har flera tunga röster dömt ut demonstrationens framtid. Istället har Jan Sjunnesson och Ingrid Carlqvist startat upp konkurrerande projektet ”För frihet – mot islamisering”, efter modell från danska Pegida, och planerar att hålla både en demonstration och föredrag i Stockholm i april. Sjunnesson har även utannonserat en Folkets förstamajdemonstration i Stockholm.

Nästa Folkets demonstration kommer att hållas i Göteborg i april och arrangeras av sverigedemokraten Terese Wennerstrand, med bakgrund i moderaterna.

tess-wennerstrand