Rättegången i Möllanärendet

Förra veckan avslutades rättegången efter attacken på Kristianstadgatan i Malmö natten mellan den 8 och 9 mars 2014. Det har gått mer än två år sedan anfallen och det har varit många turer. Researchgruppen har följt ärendet från den första natten, och den 22e juli faller domen i tingsrätten.

Utredningen började redan på natten. I början av utredningen präglades den av brister och flera misstag och ansvarig polis har fått kritik av både den tidigare åklagaren samt åklagaren som senare tog över utredningen och ledde den till åtal. Det var när Andreas Carlsson greps efter nästan två år på flykt i Ukraina som utredningen fick en nytändning.

För redan minuter efter attacken var över så greps mannen som i media kallats 29-åringen och två andra män som senare skulle avföras från utredningen. Andreas Carlsson stoppades och identifierades av polisen precis kort efter attacken, som tog upp hans vittnesmål och därefter lät honom gå. Polisen hävdade dagen efter att anledningen till de grep en av männen var för de fick en träff i spaningsregistret. Men Andreas Carlsson släpptes trots sin bakgrund. Redan dagen efter pekade en de av målsägande ut Andreas Carlsson och ifrågasatte varför han hade inte blivit gripen när han stoppades på plats. Ett utpekande som alltså skedde innan media fått reda på vilka som misstänktes för inblandning.

Under natten så gjorde polisen flera misstag som skulle få konsekvenser för utredningen. Genom att inte direkt gripa Andreas Carlsson försvann möjligheten till att säkra eventuella bevis på hans kläder och den kniv han har erkänt att han använt. Det kom upp som förslag bland poliserna som var inblandade att söka honom i hans hem samma kväll, men det följdes aldrig upp. På grund av det kunde han utan problem lämna landet och hålla sig undan i Ukraina. När man väl anhöll honom i hans frånvaro försökte man göra husrannsakan på ett hus som brann ner fyra år tidigare, som Andreas Carlsson var folkbokförd på. Hade de innan gått in på Google Maps skulle de sett hur lite av huset som fanns kvar. Man gjorde heller aldrig husrannsakan i hans riktiga bostad.

Inte heller sökte man av området i närheten av brottsplatsen efter spår i tid. Jesusparken, där polisen stoppade Andreas Carlsson och två andra män i genomsöktes inte förrän efter sex dagar, och enligt det PM som upprättades därefter så hade inte ens hela parken genomsökts.

Enligt ett vittne som valt att ej träda fram i utredningen hotades med kniv i just Jesusparken av den yngre nazisten som aldrig ens blev häktad. Mannen ska ha gömt sig i en buske i parken innan han omhändertogs av polisen drygt tjugo minuter efter sina kamrater.

De två knivar som funnits i utredningen kunde aldrig bindas till brottet. Det enda DNA-spår som fanns på en av den matchade någon helt annan person som ej har koppling till brottet. Andreas Carlsson har själv påstått att han tappade sin kniv på platsen. Han blev visiterad som hastigast, men det efter att han hunnit lämna brottsplatsen.

Dagen efter har det framkommit att ytterligare en nazist och vän till de misstänkta rört sig i området på ett sätt som fått folk att misstänka att han letade efter något som kastats.

Tidigt kom det också uppgifter om att det fanns ytterligare personer på platsen som aldrig hörts i utredningen. En femte man var med på Sir Tobys och hela vägen fram till där attacken skedde. Polisen lyckades aldrig fastställa vem det var, men vi kunde i en artikel nyligen peka på att det med stor sannolikhet rörde sig om en man som tidigare varit organiserad i Nationalsocialistisk front i Malmö tillsammans med Andreas Carlsson. Under rättegången så uppgav han att han vet vem mannen är men att han inte har pratat med honom efter händelsen. Han säger han ringt upp honom två gånger men aldrig fick något svar. För att bespara vännen det som Andreas Carlsson säger sig ha varit utsatt för vill han inte heller berätta vem det är, uppgav han i rättegången.

Den andre åtalade, 29-åringen, har i omgångar suttit häktad men släpptes när rättegången var över. Han säger sig inte minnas att han har slagits med Showan. Det finns flertalet vittnen, både i fönster vid gatan och ute på plats, som ser att han sitter på Showan och slår honom och sen blir gripen av de ridande poliserna.

Uppgifterna han lämnat i polisförhör och under rättegången har varit röriga med flera saker som motsäger det han tidigare sagt. Hans version är lik den som Andreas Carlsson uppgett, att han skulle rädda en vän. Till skillnad från Andreas Carlsson kan han dock inte berätta vem eller var.
Hans försvarares främsta försvar är att i ett första utlåtande från läkarens så beskriver läkaren Showans skada som att den kan ha åstadkommits av ett tillhygge. Och ingen har sett 29-åringen, eller någon annan på platsen med ett tillhygge. Även i samband med polis kommer till lägenheten var man finner Showan blodig ska han ha uppgett att han blev slagen med en batong, en uppgift försvaret tryckt på.

Den tekniska utredningen har varit komplicerad. Många personer har blod på sig medan man kunde aldrig testa vad Andreas Carlsson hade.

Den 29-åriga mannen har flera förekomster av Showans blod på sig, något han inte kunde förklara. Hans enda kommentar var “Vi har väl kommit i kontakt med varann”. En annan viktig detalj är att den tekniska experten har kunnat se att kvinnan som är målsägande blev huggen först och samma kniv hade använts för att hugga mannen Andreas Carlsson åtalats som mordförsök på. Det kan experten se genom att kvinnans blod finns inne i hugget i mannens jacka. Om rätten beslutar att Andreas Carlsson har huggit mannen, som gjorde ett helt säkert utpekande redan dagen efter, bör det tekniska innebära att Andreas Carlsson även blir dömd för grov misshandel på kvinnan. Åklagaren ville åtala Andreas Carlsson för mordförsök på kvinnan också. Men rätten valde tidigt att inte häkta Andreas Carlsson för mordförsök utan valde att rubricera som grov misshandel. Eftersom åklagaren var tvungen att begära utvidgad utlämning från Ukraina för alla brott hon ville åtala Andreas Carlsson för kan hon endast välja att åtala för grov misshandel.
Åklagaren valde att bara kalla en person till av de fyra som tidigare var misstänkta. Den fjärde personen kallades av varken åklagaren eller försvaret trots att 29-åringen bland annat hävdar han räddade honom.

Andreas Carlsson flydde tidigt i utredningen och när han väl greps valde han att säga ingen kommentar i alla förhör. I sitt förhör under rättegången sade han att han inte förstod att han försenade utredningen genom att inte kommentera misstankarna mot honom. Hans anledning sa han berodde på han var trött på att media spekulerade.

Åklagarens främst vittne i rättegången var en av de tidigare misstänkta. Han hade uppgett i förhör att Andreas Carlsson efteråt hade uttryckt något liknande “fan jag högg någon” när de sprang från platsen. På rättegången tog han tillbaka den uppgiften och uppgav de inte hade pratat alls. Andreas Carlsson, som hade läst förundersökningen, försökte förklara bort uppgiften med att han hade sagt att hans vän höll på bli huggen av en flaska och att vännen var förvirrad av slagen.
En annan uppgift mannen uppgett i förhör är att de pratat om att de potentiellt kunde bli igenkända och attackerade på Möllan, något Andreas Carlsson hade sagt han var beredd på. Även denna uppgiften tog vittnet tillbaka på rättegången. Han uppgav att flera av uppgifterna som han uppgav i de tidiga förhören var på grund av stress och att han spekulerade. En uppgift från mannen är också att han i samband med bråket satt på en trappa i ett skede när det var lugnt, en uppgift som stöds av teknisk bevisning. Den uppgiften förekommer inte alls i Andreas Carlssons berättelse.

Åklagaren höll en kort slutplädering och förklarade vilka uppgifter hon ansåg stämde och vilka vittnesförhör hon ansåg sig ha visat inte vara trovärdiga. Hon gick igenom händelseförloppet och sen yrkade på 8 års fängelse för de båda åtalade. Hon yrkade på att Andreas Carlsson skulle vara fortsatt häktad på grund av flyktrisk men att 29-åringen kunde släppas i väntan på dom. Efter åklagaren var det målsägandebiträdets tur att prata om främst skadestånden och han framhöll även att han höll med i åklagarens händelseförlopp.

Efter målsägandebiträdet var det Andreas Carlssons försvarares tur. Han tog upp yttrandefrihet och tryckte på att de hade all rätt att uppehålla sig på Möllan, oavsett politiskt åskådning. Han fokuserade sedan länge på fotokonfrontationen som han menade inte var korrekt och att Andreas Carlsson var känd av flera av de målsägande sen tidigare. Han tryckte också på att det var hans klients rättighet att inte uttala sig i förhör och att de inte borde påverka hans trovärdighet. Han avslutade sedan med trycka på de punkter i de olika målsägandes utsaga som han ansåg inte stämde.

Sen var det 29-åringens försvarares tur. Hans slutplädering var något kortare och fokuserade mycket på uppgiften om att Showan ska ha nämnt batong på natten och även läkarintyget om tillhygget skulle vara potentiellt vapen. 29-åringens försvarare fokuserade inte alls på händelseförloppet och tog upp olika detaljer.

Efter fem dagar i rätten höll de en kort överläggning och beslutade att Andreas Carlsson skulle vara fortsatt häktad medan 29-åringen släpptes. De meddelande att domen kommer 22 juli klockan 11.00.

Oavsett domslut i tingsrätten kommer vi med all sannolikhet se ett överklagande till hovrätten.

Under veckans gång ha några få personer dykt upp för ge de åtalade stöd. De tre första dagarna stöttades de av en man och en kvinna som blev insläppt bakvägen av polisen. Mannen som har en lång historia i först Nationalsocialistisk front och sen Svenskarnas parti, är en av Andreas Carlssons närmsta vänner. Mannen lät sig intervjuas i Nordiska motståndsrörelsens radio om rättegången i mitten av veckan. Mannen lämnade Svenskarnas parti innan de lade ner och har den senaste tiden närmat sig Nordiska motståndsrörelsen. Kvinnan han var sällskap till är en tysk kvinna som bott i Ukraina och är Andreas Carlssons flickvän. På torsdagen dök de men vände i dörren, enligt honom själv för kvinnan tyckte det var jobbigt. Enligt vakterna på tingsrätten fann de en kniv på mannen och avvisade honom och berättade han var inte välkommen tillbaka. En anmälan ska ha skrivits om innehav av kniv på allmän plats.

Under måndagen dök även en annan man upp med bakgrund i Svenskarnas parti men som efter nedläggningen har han engagerat sig i Nordiska motståndsrörelsen. Han är den ende som kom in den vanliga vägen som åhörare. Även Dan Park dök upp på måndagen men platserna var fulla och han fick lämna igen. På tisdagen runt lunch dök Dan Park upp igen, denna gång med sju andra nazister i släptåg. Flera av dem är aktiva i Nordiska motståndsrörelsen. En av dem har ett förflutet i NSF-Malmö och känner Andreas Carlsson sen många år tillbaka. Männen blev stoppade av polisen och i samband med detta slänger en av dem en påse i buskarna. En påse som senare visar sig innehålla en kniv. Polisen stoppar dem och ger gänget PL24 för Porslinsgatan resten av veckan vilket innebär att de inte får upprätthålla sig inom det området.

Samtidigt under veckan har en stödaktion för de målsägande arrangerats varje dag utanför rättegången. En banderoll med “Antifascism är självförsvar” – den stora Kämpa Malmös frontbanderoll. Under hela veckan har det funnits kaffe och människor som stöttat samtidigt som alla åhörarplatser fyllts upp.