Välkänd nazist häktad för förberedelse till mordbrand i Eskilstuna

Klockan 3:25 på natten mellan 31 juli och 1 augusti greps en 41-årig man i sin bil i Eskilstuna misstänkt för förberedelse till mordbrand. En polispatrull kör förbi en man som står vid passagerardörren till en bil vid sopstationen vid Helgestahillsvägen i Eskilstuna och bestämmer sig för kontrollera honom. De upplever mannen som drogpåverkad och vid en slagning på honom visar det sig att han är flera gånger tidigare dömd för narkotikabrott och brott mot knivlagen och de bestämmer sig för göra en husrannsakan i bilen. I bilen anträffas en mindre arsenal. I framsätet ligger en molotov cocktail med en smällare tejpad på sidan. I baksätet finner polisen en yxa, en slangbella, flera smällare, en rökbomb och en väska med ytterligare tre stycken molotov cocktails till. En go-pro kamera och två andra kameror beslagtas även i bilen. När man visiterar mannen upptäcker man att han, förutom vara klädd i kamouflagekläder, även bär en så kallad balaclava, en rånarluva, runt halsen. Vid visitering undersöker man hans plånbok som har ett klistermärke från Nordisk Ungdom klistrat i sig. 

Mannen blir anhållen 6:10 på morgonen den 1 augusti. Polisen utför sedan flera husrannsakan på flera platser. I mannens hem finner man rökfacklor och mer pyroteknik. Man finner även ammunition. Ammunitionen är kal. 12 hagelammunition och kal. 5,56 ammunition. I hemmet finner de även diverse narkotikaklassade tabletter. Polisen finner 148 stycken Ksalol (serbisk producerad Xanor), 4 mindre påsar amfetamin och 35 stycken rosa tabletter av okänd sort. Utöver det fann man karatepinnar och två stycken knogjärn. Man beslagtar även ett större antal hårddiskar och datorer men även stora mängder anteckningar och kompendier.

I förrådet i anslutning till mannen och hans sambos bostadsrätt upptäcker man en försåtminering. Polisen skriver:
“En “smällare” hade fästs ovanför dörren på insidan av förrådet och försetts med en improviserad dragtändare. På dör-
rens insida satt ett snöre som kunde kopplas till “smällaren”. Snöret var ej anslutet till dragtändaren varför dörren kunde öppnas. Smällaren var ca 4 cm lång och ca 1 cm Ø.”

I förrådet fann mer ännu mer pyroteknik.

Polisen upptäcker att mannen även hyr ett förråd på en annan adress i staden. I det förrådet finner man fler patroner till kal. 22. Även ett armborst hänger på väggen.

På tisdagen 2 augusti håller man det första förhöret med mannen och delger honom tre misstankar:

  • Förberedelse till mordbrand.
  • Narkotikabrott, normalgraden.
  • Vapenbrott.

När han får berätta vad han gjort den dagen så säger han att han åkte ut till sitt förråd och sen tog amfetamin. Han hade en tanke att smälla av lite smällare och kasta molotov cocktails på någon avsides plats. Hans föräldrar bor på samma gata som han greps. Han erkänner innehavet av allting och erkänner att tabletterna hemma hos honom är Xanor och anabola (Thai-femmor). Han nekar dock till förberedelse till mordbrand då han inte menar han ska elda ner något.

Han får en fråga om ett kompendium de funnit som har kartlagt romska tiggare i Eskilstuna och ett kompendium som har kartlagt Moderata Ungdomsförbundets ordförande i Eskilstuna men han vill inte prata om det. Förhöret avslutas.

Nästa förhör hålls på morgonen de 4 augusti. Polisen frågar honom mer ingående om fynd de har gjort. Både i hans hem och i förrådet har man funnit stora mängder anteckningar. På en lapp har han skrivit:
“White revolution 20160731 ny tid ny strid.” På frågan vad det betyder uppger han att datumet var då han skulle vända sitt liv men att texten är bara något han skriver till sig själv. I förrådet finner man även flera banderoller. På en står det “Vit revolution, ingen pardon” och på den andra står det “Anti-rasist, Anti-vit”. Mannen uppger att det är han som har tillverkat dessa med hjälp av markväv, och att han vid något tillfälle satt upp dessa i Eskilstuna, mannen tror att dom sattes upp utanför Rinmansskolan. Polisen har även hittat ett stort material om tiggare i Eskilstuna. Förutom kompedium som har kartlagt var de tigger och bor har man funnit en stor mängd filmer på deras boplatser. Flera av filmerna har senare lagts upp på Youtube var filmerna har illustrerats med texter som: “Den som droppar mynt i tiggares muggar är medskyldiga till detta. Berget Tuna Park”. Filmen visar en boplatser för tiggare i Eskilstuna. Andra filmer på hans Youtube heter “Tattarläger” och “100% skräp”. Förutom dessa filmerna har han publicerat ett stort antal filmer som hyllar Tysklands armé under Andra världskriget. Vid frågar angående dessa säger mannen att han har besökt dem men vill inte säga mer. Mannen säger att polisen vill sätta honom i ett fack som högerextremist och sen driva det i den linjen. Förundersökningsledaren förklarar att polisen inte har någon avsikt att sätta mannen i något “fack” gällande högerextremist men vad sen massmedia skriver det kan tyvärr inte polisen styra.

Mannen uppger i förhör att han tycker illa om tiggare och det är därför han har kartlagt dem.

Han uppger i förhöret att han är i ett pågående amfetamin-missbruk och att han tar Xanor för tända av och kunna sova. Han är arbetslös och går hemma om dagarna.

Hans sambo, som han har en dotter med, blir även förhörd av polisen. Hon uppger att att hon vet om hans åsikter och att han bär massa hat inom sig. Hon uppger att de har svårt och umgås med andra då mannen har svårt och hålla tyst om sina åsikter och det blir tryckt stämning när han tar upp det. Hon beskriver honom lite som en ensamvarg. Hon uppger: “Han är så arg, han har sådant hat inom sig.”. Hon uppger även att hon inte visste om att han tog droger eller hans pyroteknik.

På eftermiddagen den 4 augusti häktas den 41-åriga mannen vid Eskilstuna tingsrätt.

Mannen är välkänd inom nazistiska kretsar i Sverige och han uppger själv i en post på Motgift att han har varit nationell den 14-15 års ålder:

“Jag har sen 14 – 15 års ålder haft nationella åsikter så det handlar inte om någon fluga utan jag har som många andra radikaliserats med åren.”

Redan 1998 är han med och grips på den stora konserten i Brottby. Inför valet 2014 är han med och delar flygblad för Svenskarnas parti. Efter Svenskarnas parti lade ner dök han upp runt Nationell Framtid. En av hans vänner han umgås med i Eskilstuna är en man som var med och drev Nationell Framtid men nu har gått med i Right Wing Resistance.

Mannen är flerfaldigt dömd för brott som grovt rattfylleri (2003), hemfridsbrott (2004), övergrepp i rättssak (2005), olaga hot (2005), olaga hot (2005), hot mot tjänsteman (2005), hot mot tjänsteman (2005), misshandel två fall (2006), narkotikabrott (2008, 2008, 2012, 2016) och dopingbrott (2008).

Vi kommer även återkomma när det finns mer information.