Slaget om Stockholm – Sverigedemokraternas inbördeskrig och Alternativ för Sverige

Under mycket hysch-hysch håller ett nytt nationellt parti på att bildas. De sverigedemokrater och ungdomsförbundare som uteslutits i de senaste årens maktstrider om Sverigedemokraterna håller på att bilda eget. Den 4 februari samlades ett 80-tal personer i festlokalen Anna Whitlock vid Stureplan. En begränsad krets hade fått personliga inbjudningar att delta i ”en mingelkväll som går till historien”. På mötet presenterade Gustav Kasselstrand, William Hahne, Jessica Ohlsson och Adam Berg planerna på det nya partiet. Dagarna innan hade en ansökan till valmyndigheten att registrera partibeteckningen Alternativ för Sverige för Stockholms stad skickats in.

Att lansera partiet på Stureplan är ingen slump. Ambitionen är att skapa ett högerparti, ett tydligt borgerligt parti, som svar på Sverigedemokraternas upplevda resa inåt mitten genom sin folkhemsvurm.

Mötet var inte det första av sitt slag. Ett liknande nätverksmingelkväll hölls runt midsommarafton, i anslutning till att domännamnen registrerades. Partiet hade först diskuterats under beteckningen Folk och framtid, för att sedan ändras till Alternativ för Sverige, för att anspela på tyska Alternativ für Deutschland. Ambitionen är att ställa upp till val i Stockholms stad 2018.

Men varför satsa på Stockholm, den stad Sverigedemokraterna haft stora svårigheter att få väljarstöd i?

 

Valet 2014

Sverigedemokraterna kom tidigt in i några av Stockholms kranskommuner, Ekerö, Haninge och Nynäshamn, men Stockholms stad verkade länge vara ett ointagligt fäste. Först i valet 2014 kom partiet partiet in, 5,16% av rösterna gav dem sex mandat. Men det var ett sargat parti som valdes in i kommunfullmäktige och partiet har under hela mandatperioden förlamats av svåra maktstrider.

William Hahne och Gustav Kasselstrand under valturnén för Sverigedemokraterna.

Christoffer Dulny på valmötet i Högdalen 2014.

Orsaker är att Stockholmsdistriktets toppnamn och ordförande Christoffer Dulny tvingades under valrörelsen 2014 ta en timeout efter Researchgruppen avslöjat vad han anonymt skrivit om romer på Avpixlat. Partiet satt efter valet med ett maktvakuum, utan ordförande men ett stort kommunalt partibidrag och flera mandat att hantera. Samtidigt på riksnivå var partiledaren Jimmie Åkesson sjukskriven och en intern maktstrid rasade genom hela partiet, mellan partistyrelsen på ena sidan och partiets funktionärer och ungdomsförbund på andra sidan. Dessa konflikter trängde in i Stockholmsavdelningen.

Stockholmsdistriktets vice ordförande, Maria ”Mia” Danielsson, med bakgrund i Centerpartiet, fick ta över både som ordförande och därefter som gruppledare i kommunfullmäktige. Förutom Mia Danielsson satt Dan Kareliusson, Per Ossmer, Martin Westmont, Margareta ”Maggi” Haglund och SDU:s dåvarande vice ordförande William Hahne på mandaten i Stockholm.

Mia Danielsson kom rätt snabbt på kant med övriga styrelsen i hur kanslistödet skulle användas, en finansiering som inte redovisades öppet i partiföreningen. Kanslistödet har under hela Sverigedemokraternas mandatperiod varit en återkommande konfliktfråga. Danielsson hade partistyrelsens stöd på riksplanet i sin linje, men inte majoriteten av sin egen styrelse med sig. Inför årsmötet försökte riksledningen stärka sitt grepp över partiföreningen, vilket sågs som en krigsförklaring av den andra falangen. Styrelsemajoriteten anklagade i ett öppet brev, ”Därför har verksamheten i SD Stockholms stad havererat”, Danielsson för att obstruera styrelseverksamheten och att ha satt sin egna lön till 72,500 kronor i mån, vilket stack i ögonen på medlemmarna.

Med stöd av den interna oppositionen inom Sverigedemokraterna lanserade William Hahne, ungdomsförbundets vice ordförande, ett eget styrelseförslag för Stockholm. Hahnes presenterades som kandiderande ”entreprenörer, läkare, jurister och ekonomer”, som skulle markera en tydlig högerpolitik och locka borgerliga väljare. I förslaget ingick flera från styrelsefalangen som befann sig i konflikt med Danielsson, däribland Jimmy Hesselbäck och Maggi Haglund, som stått bakom det öppna brevet om haveriet. På årsmötet 2015 vann Hahnes styrelseförslag.

Det var denna maktkupp och övertagande av Stockholmsdistriktet som fick Sverigedemokraternas partistyrelse att inleda uteslutningsärendet mot SDU-ledningen, däribland Hahne. Med uteslutningen av Hahne ur partiet fick istället Jimmy Hesselbäck tillträda som ordförande. Hahne behöll däremot sin plats och blev Sverigedemokraternas första vilde i Stockholm.

 

Utmanarna

Med Hahne borta tog Hesselbäck över rodret. Nu började SD Stockholm märkas politiskt i staden, men snarare utanför stadshuset än i det. Hesselbäck använde frikostigt kanslistödet för att starta kampanjer. Det var Hesselbäcks initiativ att genomföra reklamkampanjen på Östermalms tunnelbana, i ett punktmarkerat försök att nå Stureplansbesökarna och Östermalmsborna. Kampanjen mot romska tiggare fick en enorm medial uppmärksamhet och blev en PR-succé. Hesselbäck organiserade flygbladsutdelningar varje dag vid reklamen och höll en kampanjorganisation på benen.

Januari 2016 började Hesselbäck sitt nästa uppmärksammade projekt, att erbjuda vandrarhemsplatser i en månad åt ett tiotal hemlösa svenskar på en båt vid Slussen. Kanslistödet användes för att hyra ett vandrarhem för en kostnad på 450 000 kronor. Detta fick Stockholms stads revisorer att börja utreda Sverigedemokraternas användning av sitt stöd.

Madeleine Nilsson (nu Rönnqvist), Maggi Haglund, Daniel “Conrad” Menssen, Leif Nilsson på Folkets demonstration.

Håkan Fahlgren, Folkets demonstration.

   

Nästa kampanj riktades mot de snabbt uppförda temporära modulhus som de migranter som beviljats asyl under flyktingkrisen skulle erbjudas. Stockholms stad ville inte ta av allmännyttans bostäder, utan beslöt över blockgränserna att införa temporära modulhusboenden till de asylbeviljade. Sverigedemokraten Maggi Haglund, hennes politiska sekreterare Madeleine Nilsson (nu Lilja Rönnqvist) och dennes dåvarande partner ”flygbladsgeneral” Leif Nilsson började organisera upp protestgrupper utifrån var modulhusen planerades. Kansliet bekostade flygblad, material och juridiskt stöd åt de lokala NIMBY-grupper som ville överklaga kommunens byggplaner. Stockholms stad informationsmöten om modulhusen punktmarkerades, bland annat genom Avpixlat-avknoppningen Swebbtv. Swebbtv filmade informationsmötena och gjorde specialprogram med SD Stockholms representanter om modulhusmotståndet. Jan Sjunnesson och Mikael Willgert från Swebbtv fungerade också som kontaktpersoner i två av de fyra stadsdelsområden där Maggi Haglund försökte organisera upp modulhusprotesterna.

Mikael Willgert intervjuar stadsbyggnadsborgarråd Roger Mogert (s) för Swebbtv.

Maggi Haglund på informationsmöte om modulhus i Beckomberga 2016.

Nystart

Även om verksamheten fick mycket uppmärksamhet hjälpte det inte att läka såren i Stockholmsavdelningen. Under de första tio månderna under Hesselbäcks ledning lämnade nio av 17 styrelsemedlemmar distriktsstyrelsen. De tappade dessutom fler kommunfullmäktigeplatser. När Mia Danielsson petades som gruppledare i kommunfullmäktige hösten 2015 blev hon deras andra vilde. Kort efter henne uteslöts suppleanten Rickard Wall och blev även han vilde.

Inför årsmötet 2016 bröt konflikterna ut i öppen dager igen. Styrelsemedlemmarna Per Ossmer och Per Sefastsson författade ett öppet brev, Varför lämnade vi styrelsen för SD Stockholms stad?, där de kritiserade Hesselbäcks oförmåga att leda styrelsen, vidlyftiga arvoderingar och ställde sig ”tveksamma till om kommunala-/landstingsmedel (partistöd), vilka är ägnade åt så kallad politisk verksamhet, tillåter ren välgörenhet”. Enligt dem hade Hesselbäcks verksamheter kostat Stockholmsavdelningen 750 000 kronor.

Detta gjorde att Sverigedemokraterna riks kunde lansera ett nytt styrelseförslag, kallat ”Nystart” kring riksdagspolitikern David Lång. De lyckades få årsmötet uppskjutet från mars till juni av stadgeskäl, vilket gav dem mer tid att förbereda övertagandet. Men även Hesselbäcks styrelse kring Maggi Haglund och Bruno Nordmark valde att vända sig mot honom och lansera ett eget styrelseförslag där han var struken.

Konflikten blev än mer skitig genom att alla falanger satt med anonyma konton på Flashback och dumpade öppet information om varandra. Aldrig har en intern sverigedemokratstrid förts bakom så öppen ridå.

Uteslutningarna

Nystarts styrelseförslag med David Lång vann och började steg för steg rensa ut utmanarna ur Sverigedemokraterna Stockholms stad. Därigenom lades även locket på den verksamhet Hesselbäck och Haglund försökt bygga upp kring svenska hemlösa och lokalorganisering mot modulhusen. Det enda fäste utmanarna lyckades bita sig fast i var Östermalms stadsdelsförening, som togs över i början av 2017. Den 28 januari 2017 uteslöts Maggi Haglund, Bruno Nordmark och Jimmy Hesselbäck, formellt med motiveringen att de missbrukat Sverigedemokraternas finanser. De uteslutna anklagar i sin tur Nystart för att ha mutat fram sitt stöd hos partimedlemmarna och hotat polisanmäla för förtal. På sin Facebooksida har Maggi Haglund offentliggjort en strid ström uppgifter om hur även Nystart-styrelsen kring Lång missköter ekonomin och lyfter stora summor själva i lön, ersättning och interna fester.

Bruno Nordmark, Maggi Haglund, Håkan Fahlgren mfl har falangmöte på kafe Ritorno.

Jimmy Hesselbäck övervakar antitiggarreklamen på Östermalmstorg 2015.

Alternativet

Det är mot denna bakgrund Alternativ för Sveriges Stockholmssatsning ska ses. Sverigedemokraterna Stockholms första mandatperiod har grälat sönder hela partiföreningen och skapat ett internt missnöje bland många medlemmar. Hesselbäck och Haglunds kampanjer har också visat att Sverigedemokraterna kan användas för att bygga upp en folkrörelsestruktur och proteströrelse utanför stadshuset, nära den ”sverigevänliga” alternativmediemiljön.

Gustav Kasselstrand och William Hahne ser sin chans att plocka bitar ur partiet just i Stockholmsregionen. Utmanarna från Hahnes styrelseförslag 2015 har välkomnat det nya partiprojektet öppet och uttryckt intresse. Nu återstår att se hur många avhoppare som kommer att följa med till det nya partiet. Den 11 mars har Sverigedemokraterna Stockholms stad sitt årsmöte 2017.