Rasideologiska miljön på Folkets demonstration i Trelleborg

Den 4 mars höll Folkets demonstration ett torgmöte i Trelleborg. Tidigare hade man arrangerat torgmöten i Stockholm och Göteborg men nu hade turen kommit till Trelleborg i Skåne. En trolig anledningen till att man valde Trelleborg är sannolikt på grund av den stora uppmärksamhet Sverigedemokraterna fick när de demonstrerade i staden 2015. Manifestationen försökte surfa på den snabbt expanderande Facebookgruppen (200 000 medlemmar) för polisens visselblåsare Peter Springare, och utannonserades som en stödmanifestation för honom.

Demonstrationsarrangörerna gick ut stort och sade att de hoppades på flera tusen deltagare som de skulle samla från hela Sverige, men fick ställa in bussen från Stockholm på grund av för få anmälningar.

Precis som på demonstrationen i Trelleborg 2015  dök företrädare för den rasideologiska miljön upp. Ungefär en kvart efter talen hade börjat så höll Nordiska motståndsrörelsen upp en banderoll uppe på taket på köpcentrumet Valen precis vid Rådhustorget. Uppe på taket höll 7-8 aktivister från Nordiska motståndsrörelsen upp en banderoll med texten “Nationalsocialistisk Zon”. Bland de på taket fanns Näste 3:s nya nästeschef och hans flickvän.

Nordiska motståndsrörelsens Näste 3 visar upp sig för demonstrationen.

Nere bland de cirka 150 åhörarna minglade aktivister ifrån Nordiska motståndsrörelsen med tidigare organiserade personer i Soldiers of Odin Trelleborg. En tidigare ledande aktivist i Svenskarnas parti, som skrev på partiet webbtidning Realisten under pseudonym, lyssnade på talen tillsammans med flera personer kring podden Motgift.

Nazistpodden Motgifts utsända representanter.

Förutom de organiserade nazisterna så var det samma gäng från Folkets demonstration i Stockholm som hade åkt ned. Flera av de drivande personerna bakom manifestationen har startat ett nytt parti de kallar Folkets Rätt 201. Personerna som står bakom är skribenter i Nya Tider och andra profiler inom den “sverigevänliga”-sfären.

Ny demokratis fd partiledare John Bouvin i publiken. Han har tidigare talat på manifestationen.

På talarlistan stod ungefär samma personer som har talat på de tidigare arrangemangen, och talen pågick i ungefär 1.5 timme. Ny talare för denna manifestation var Anna Svensson från partiet Folkets rätt 201, med en bakgrund som Motgiftpoddare.

Folkets demonstrations ledare och upphovsman, sverigedemokraten Johan Widén.

Under talens gång så valde talarna inte att ta avstånd ifrån att nazister höll upp en banderoll om “Nationalsocialistisk zon” men i efterhand uttalade sig en företrädare i Trelleborgs Allehanda:
“Tyvärr får vi kritik ibland för att våra möten lockar fel folk, men det är inget vi kan påverka eller göra något åt”, sade Stefan Fahlander till tidningen.

Samtidigt minglade de militanta rasideologerna runt bland åhörarna och hade det gemytligt. En välkänd nazist i Trelleborg som numera åter engagerat sig i Nordiska motståndsrörelsen hälsade på flera personer bland åhörarna.

NMR:are minglade runt och samtalade med manifestationsdeltagarna.