Sammanfattning angående misstänkta nazisterna i Göteborg

Den 11 november 2016 exploderade en bomb utanför vänstercafeet Syndikalistiskt Forum i Göteborg. Dagen efter arrangerade Nordiska motståndsrörelsen en demonstration i Stockholm och många såg en koppling.

Den 5 januari 2017 exploderar ännu en bomb fast utanför en flyktingförläggning. En städare som hittar den och står precis bredvid när bomben exploderar bryter båda sina ben av tryckvågen.

Drygt två veckor senare, den 18 januari, meddelar Säkerhetspolisen att de har gripit en man misstänkt för bomben utanför Syndikalistiskt Forum. Eftersom man ser ett tydligt politiskt motiv är det Säpo som är ansvariga för utredningen och Särskilda åklagarekammaren med åklagare Mats Ljungqvist som hanterar målet. Mannen som häktas ett par dagar senare på den högre misstankegraden är aktivist i Nordiska motståndsrörelsen.

Den 25 januari hittats en odetonerad bomb utanför en flyktingförläggning på Lilleby Camping i Torslanda. Det hade varit stor uppmärksamhet runt campingen då grannar hade klagat och organiserat sig i en facebook-grupp var många gjorde hätska uttalande.

Den 23-åriga mannen har varit aktiv i Nordiska motståndsrörelsen sen åtminstone tidigt 2015. Han är en del av näste2 som sträcker sig över Västra Götaland. Han uttalade sig som kampgruppschef efter organisationens aktion på ett badhus i Mölndal. Han intervjuades även som representant för Nordiska motståndsrörelsen i den norska tidningen Aftenposten. I intervjun säger han och en annan ledande aktivist, som nyligen åtalades för våldsamt upplopp:

Hur långt är ni villiga att gå för att nå era mål?
— Vi går så långt som det behövs.
Omfattar det våld?
— Hur långt skulle du gå för att skydda din familj?

Mannen är tidigare dömd fyra gånger för misshandel men även rån, övergrepp i rättssak, rattfylleri m.m. Han är sen tidigare åtalad för det våldsamma upploppet i Stockholm i januari 2016. Rättegången planerades att hållas den 12 april men eftersom häktet inte kunde ordna en videolänk till Stockholms tingsrätt ställdes den in.

Den 31 januari anhålls två personer till i sin frånvaro misstänkta för inblandning i bomberna. Den 1 februari grips en 20-årig man i sitt hem som misstänks för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Den 2 februari grips en 50-årig man i norra Sverige.

Den 20-åriga mannen dök även upp i början på 2015. Han bor på en liten ort mellan Lidköping och Skara och tillhör även han näste2. Han är tidigare ostraffad men greps misstänkt för våldsamt upplopp i Stockholm i januari 2016 men i början av 2017 väljer åklagaren att lägga ned misstankarna emot honom.

Den 50-åriga mannen dök upp i slutet av 2015 och syntes på flera aktioner och demonstrationer. Han bor på en liten ort utanför Kinna. Även hans dotter deltog på flera aktioner. Mannen är tidigare ostraffad och driver en dykarfirma tillsammans med sin bror.

Alla tre nazisterna deltog på demonstrationen i Stockholm den 12 november 2016, dagen efter bombdådet mot Syndikalistiskt forum i Göteborg. Enligt källor som såg den 23-åriga mannen så anlände han sent och deltog inte på Nordiska motståndsrörelsens interna samling på Västra skogen tunnelbanestation.

Även alla tre nazisterna deltog på NMRs demonstration på 1 maj i Borlänge.

Den 20-åriga mannen häktades 3 februari för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Samma dag häktas den 50-åriga mannen men han häktas misstänkt för två fall av allmänfarlig ödeläggelse och ett fall av förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Den 23-åriga mannen var enbart häktad för den första bomben men tre dagar senare håller åklagaren en ny förhandling och häktar honom för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse för den sista odetonerade bomben.

I samband med häktningen så avslöjar åklagaren att den 20-åringen mannen greps för bort mot knivlagen utanför Lilleby Camping i Torslanda den 31 december 2016.

En fjärde person grips den 16 februari på morgonen men släpps samma dag och åklagaren uppger att alla misstankar är avskrivna för den personen. Åklagaren uppger att den personen även har koppling till NMR:

Den 15 mars griper polisen två nya misstänkta. De blir anhållna men släpps två dagar senare innan de blir häktade. De är enligt åklagaren fortsatt misstänkta. Åklagaren har inte velat uttalat sig om de två personerna har koppling till NMR. En av de misstänkta begär att byta advokat till Ulrika Borg, en Stockholms advokat personen uppger hen har använt flera gånger. Mycket pekar på att den personen är en 25-årig man aktiv i NMR som åtalades för mordförsöket i Hökarängen 2013 och dömdes senare för våldsamt upplopp i Kärrtorp.

Den 29 mars släpptes den yngsta, 20-åringen, då åklagaren menade att utredningen gick in i en ny fas och kollussionsfaran var över och eftersom han enbart var häktad för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse förelåg inte obligatorisk häktning. De två andra männen var fortsatt häktade.

I samband med omhäktningen 29 mars avslöjade åklagaren de tyngsta bevisen mot de två häktade.
I 23-åringens fall står det:

När det gäller den allmänfarliga ödeläggelsen i november 2015 på Övre Husargatan i Göteborg har gärningen tidigare vid ett antal prövningar rubricerats som allmänfarlig ödeläggelse. Ett brott där obligatorisk häktning är föreskriven. 23-åringens DNA finns på ett flertal ställen på vitala delar av bomben samt på den cykel som bomben hade placerats på. Sammantaget pekar förundersökningen med styrka för att 23-åringen tillverkat samt placerat ut den aktuella bomben.

För den 50-åringa mannen uppger åklagaren:

När det gäller den allmänfarliga ödeläggelsen i november 2015 på Övre Husargatan i Göteborg sant bomben på Axel Adlers gata i Västra Frölunda har gärningarna tidigare vid ett antal prövningar rubricerats som allmänfarlig ödeläggelse. Ett brott där obligatorisk häktning är föreskriven. Förundersökningen pekar på att de sprängmedel som använts vid båda tillfällena kommer från det förråd av sprängmedel som hittades hos 50-åringen. Det har vidare hos denne hittats en instruktion som beskriver tillverkningen av bomber av den typ som använts. Sammantaget pekar förundersökningen med styrka för att 50-åringen tillhandahållit de sprängmedel som använts. Även andra vitala delar i bomberna har kunnat spårats till 50-åringen.

Åklagaren uppger att NFCs utredning kommer dröja 4-6 veckor och att 53 föremål har lämnats för att undersökas.

Samtidigt har NMR skrivit flera artiklar om händelsen och menar att det finns inga bevis och även citerar en egen källa som säger att en av bomberna kom inifrån ett av boendet, en uppgift ingen annan bekräftar.  NMR och personer nära de häktade menar även att mannen som häktades först var på väg bort från NMR och inte längre medlemmar. NMR menar även att om de utfört brotten så är det inte sanktionerat från organisationen.

I nuläget har åklagaren förlängt åtalstiden till den 10 maj och utredningen börjar nå slutet.Enligt åklagaren så förväntas åtal väckas i slutet av maj 2017, runt den 25 maj. Frågan är vilka åtalspunkter det kommer bli och om åklagaren kommer att åtala för terroristbrott genom allmänfarlig ödeläggelse.

Vi kommer fortsätta följa målet och komma med en uppföljningsartikel om och när åtal väcks.