Nya tider och Bokmässan

Högerextrema tidningen Nya tiders närvaro på Bokmässan i Göteborg har väckt debatt. Uppmärksamheten har fått fler organisationer från den så kallade alternativmedian på yttersta högerkanten att anmäla sig till mässan. Granskning Sverige och Runeskrift AB, som driver Avpixlat, har båda ansökt om utställningsplats till höstens bokmässa. Maria Källsson, VD för Bok och biblioteksmässan, meddelar till Kulturnytt i P1 att båda organisationerna har fått avslag. Nya tider får däremot vara kvar. Bokmässan har gjort en individuell bedömning av de sökande, utan att gå in på vilka kriterier som varit avgörande för de skilda besluten. Avpixlat har likt Nya tider ansvarig utgivare och en delvis öppen redaktion av skribenter, varav flera gått vidare till Nya tider. Granskning Sverige har försökt hemlighålla sin redaktion, vars självbenämnda medborgarjournalistik består i att ringa upp journalister och göra intervjuer utan att meddela att samtalen spelas in och läggs upp. Beslutet att utestänga Granskning Sverige, men tillåta Nya tider, kan te sig märkligt, utifrån att redaktionsmedlemmar i Nya tider deltar ett liknande projekt – Megafonerna – där de journalister som granskat just Granskning Sverige har fått hembesök av kamerateam i sitt hem.

Rörigt? Det har kommit en vildväxt flora av alternativmedia de senaste tio åren på högerkanten. Projekten överlappar och korsbefruktar varandra, men har tillsammans nått en stor spridning och genomslag. Begreppet alternativmedia hämtades från 60- och 70-talets undergroundvänsterpress. Med genombrottet av sociala media för tio år sedan har det allt mer kommit att beteckna amatördriven internetmedia på högerkanten. De tre stora nätsajterna Avpixlat, Nyheter idag och Fria tider kan alla mäta sig med flera dagstidningar i besökarantal. Politiskt är det ingen homogen grupp. Det finns en uppsättning sajter som befinner sig mellan Sverigedemokraterna och Moderaterna politiskt – dit kan man räkna Nyheter idag och Politikfakta. Ett annat kluster sajter befinner sig till höger om Sverigedemokraterna, mellan dem och rent nationalsocialistiska organisationer som Nordiska motståndsrörelsen. Där återfinns Fria tider, Motgifts och Ingrid & Conrads närmast dagliga poddradios, samt motståndsrörelsens nyhetssajt Nordfront. I takt med att Sverigedemokraterna har genomfört utrensningar, har alternativmedian fångat upp de uteslutna. Det senaste året har gränserna luckrats upp, alla sajter intervjuar varandras skribenter och gästpratar i varandras poddar, oavsett om de är nationalsocialistiska eller socialkonservativa. Alternativmedian är också brokig i sina uttrycksformer. Vissa alternativsajter har specialiserat sig på att ta fram videos eller intervjuer för Youtube, andra bedriver dagliga podcasts, verkar främst genom Facebook, eller fungerar – som Avpixlat – som ett community.

Nya tider visar som tidning på detta sammanflytande. Tidningen har växt fram ur den nedlagda organisationen Nationaldemokraterna under namnet Nationell idag, men redaktionen bröt efter en konflikt sig ut och startade 2012 Nya tider. Artiklarna i sig innehåller aldrig nationalsocialistisk propaganda. Men tidningen har gång på gång använt sig av skribenter, som fått skriva under pseudonym, med nationalsocialistisk bakgrund. Dessa vitmaktveteraner utgör Nya tiders grävredaktion, och samsas i tidningen med öppna krönikörer och intellektuella opinionsbildare utan högerbakgrund. Det som särskiljer Nya tider från övriga alternativmedia är deras djuplodande reportage från krigsområden. Tidningens vice redaktör Sanna Hill har genom högerextrema Syriska Socialistiska Nationalistpartiet och Hatune foundations kontakter specialiserat sig på att besöka konfliktzoner, en ytterhögerns Magda Gad, och rapporterat inbäddad från fronten i Syrien och Irak. Hon övertog Nordiska motståndsrörelsens kontakter till sydafrikanska vita separatister, som tidningen återkommande rapporterar ifrån. Genom dessa internationella kontakter har Nya tider lanserat och finansierar internationella projektet Free West Media.

Nya tiders inblandning i Megafonerna och Free West Media är inte första gången de går in med sin med pressmedel finansierade tidning för att stimulera organisering. Vavra Suk och Sanna Hill finansierade genom Nationell idag organisationen Förbundet nationell ungdom, sprunget ur nynazistiska nätverket kring Info-14. Som Nya tider byggde de sedan upp en tevesatsning med medlemmar ur det antisemitiska och bankkritiska Partiet De fria, en tevesatsning som Expo inför bokmässan 2016 kunde påvisa användes av både Svenskarnas parti och Kent Ekeroth. Tidningen har även aktivt stöttat manifestationerna Folkets demonstration och knutit talarna till sig som skribenter.

Det som skiljer Nya tider från övriga alternativmedian är att det är den enda papperstidningen. 2016 hade de en upplaga på över 4000 exemplar, och har under 2017 fortsatt öka för att passera 5 000 exemplar. Nya tider finansieras genom presstöd och därigenom har fler anställda och betalda skribenter än övrig alternativmedia. De andra alternativsajterna drivs främst på donationer, reklam och försäljning av plusmedlemskap. Flera av sajterna – som Fria tider, Motgift och Motpol – drivs av redaktioner bosatta utomlands, för att få ner kostnaderna.

Publicerad i ETC.