Althögern lanseras i Skandinavien

Med framgång kommer maktkamp, och med maktkamp kommer splittringar. I helgen lanseras två av varandra oberoende nordiska alternativhögernätverk i Stockholm. Båda försöker surfa på den amerikanska altright-rörelsens framgångar.

Valkampanjen för Donald Trump ledde till det ovanliga att den fragmenterade amerikanska ytterhögern enades. Vulgära rasideologer och antisemiter, politiserade högertroll på nätforum som 4chan, aristokratiska teoretiker från den intellektuella nya högern, konspirationsteoretiker, mansbloggare och libertarianer fann alla ett gemensamt paraply under beteckningen alternativhöger, altright. De kom att utgöra Trumpkampanjens ironiska nätsoldater och ilskna trollsvans. Med altright öppnades dörrar in i offentligheten som tidigare varit stängda för extremhögern.

Nu är Trump president och valkampanjen över. Då är det svårare att hålla samman denna brokiga rörelse. Olika högerteoretiker och skribenter försöker nu stärka sin fraktions grepp över alternativhögern.

Richard Spencer, en av de personer som myntade begreppet altright, gjorde sitt försök att fånga upp intresset genom att lansera sajten Altright.com och bilda Altright Corporation tillsammans med svenskarna Daniel Friberg från förlaget Arktos och Henrik Palmgren från mediesatsningen Red Ice.

På fredag den 19 maj kommer Altright Corporation att hålla presskonferens för att lansera sin skandinaviska organisation, Nordiska alternativhögern. I sitt pressutskick förklarar Richard Spencer och Daniel Friberg tillsammans med den nya organisationens ordförande Christoffer Dulny att Nordiska alternativhögern vill verka för att sprida sina idéer i den kommande valdebatten.

Dulny har fram tills nu varit en högt uppsatt sverigedemokrat som arbetat i sju år på partikansliet som tjänsteman. Han var Sverigedemokraternas förstanamn till Stockholms stad, men fick stiga åt sidan efter att Expressen och Researchgruppen hösten 2014 avslöjade hans skriverier om romer i Avpixlats kommentarsfält. Dulny arbetade för Sverigedemokraterna under partiets utrensning av identitärer 2015, då ungdomsförbundet uteslöts. Nu kliver han själv fram som talesperson för den identitära alternativhögern.

– Målet med rörelsen är att bedriva metapolitiskt arbete, inte bara på nätet, utan även i det offentliga rummet och i den sociala sfären. Det handlar om att vara en relevant metapolitisk kraft i ett samhälle där allt färre enbart tror på en lösning via den parlamentariska vägen, säger Daniel Friberg, vice ordförande för Nordiska alternativhögern.

Fribergs förlag Arktos och bloggportal Motpol arrangerar den årliga konferensen Identitär idé i Stockholm, som har samlat flera hundra deltagare. Nordiska alternativhögern är tänkt att bygga vidare på de seminarierna.

Lanseringen och presskonferensen sammankallades först efter att det hade blivit känt att ett konkurrerande nordiskt seminarium, Scandza Forum, med brittiskt, amerikanskt och franskt deltagande ska hållas lördagen den 20 maj. Scandza Forum lanseras med två internationella seminarier, det första i Stockholm den 20 maj och det andra i Oslo den 1 juli. Bakom forumet finns svensk-islänningen Fróði Midjord och norrmannen Olav Torheim från Bergen.

Några av de teoretiskt viktigaste namnet inom den amerikanska alternativhögern ska tala. Greg Johnson från bokförlaget Counter-Currents, Kevin MacDonald som är redaktör för The Occidental Observer samt tidningens engelska och franska skribenter Andrew Joyce och Guillaume Durocher. Talarna på Scandza verkar i samma tradition som den nordiska alternativhögern, den teoriströmning som brukar kallas ”nya högern” och av forskare som Roger Griffin och Tamir Bar-On betecknas som nyfascism. Men Scandza är ännu mer inriktat på en antisemitisk diskurs, att lyfta ”judefrågan”.

Arktos uteslutne redaktör, John Morgan, gick under våren över till Greg Johnsons förlag Counter-Currents och släpptes inte in på Identitär idé i Stockholm i februari 2017, trots att han stod uppsatt som talare. Daniel Friberg har å sin sida portats från att besöka Scandza Forum.

MacDonalds och Johnsons böcker finns utgivna på svenska av Logik förlag, som växte fram ur nu nedlagda Svenskarnas parti och är närstående den rasideologiska poddradion Motgift. Logik förlag har tidigare stått för liknande seminarier i Stockholm med Greg Johnson och Kevin MacDonald.

Scandza Forum registrerades som förening av Olav Torheim i Bergen i mars. Torheim är redaktör för tidningen Målmannen, en norsk språktidning som 2005 kuppades av identitärer och som sedan dess fungerat som ett språkrör för nya högern och alternativhögern i Norge. Torheim har tidvis bott i Frankrike och där varit verksam i den identitära rörelsen. Han har deltagit och talat på europeiska festivaler, bland annat Festival Boreal, tillsammans med representanter från Svenskarnas parti (se ”Brunt skuggparlament i total medieskugga”, Fria Tidningen 2 oktober 2013). Torheim har en bakgrund i den marxistleninistiska vänstern i Norge, och har passerat genom Rød Ungdom, Rød Valgallianse och Revolusjon, innan han hamnade i den identitära nya högern.

Organisatören Fróði Midjord har varit skribent i Svenskarnas partis tidning. Han har studerat juridik i Umeå och arbetat i Bergen. Midjord och Torheim är bekanta sedan länge, Midjord har bland annat besökt en neofolkkonsert som Torheim arrangerade i Bergen i maj 2014.

Publicerad i Fria tidningen.