Dömda nazister som ledningen övergav

Idag meddelade Göteborgs tingsrätt domen mot de tre nazister som åtalats för allmänfarlig ödeläggelse och försök till mord. De döms till 8.5, 5 respektive 1.5 års fängelse. Viktor Melin som åtalats för inblandning i alla dåden får längst straff, följt av Jimmy Jonasson som bland annat tillhandahållit sprängmedlet som använts. Anton Thulin dömdes för inblandning i den bomb som aldrig detonerade och brott mot knivlagen, och får därför det kortaste straffet.

Den 11 november exploderade en bomb utanför Syndikalistiskt forum i Göteborg. Bokcafét som huserar en rad olika verksamheter har en tydlig vänsterprofil och misstankarna riktades snabbt mot Nordiska motståndsrörelsen eftersom det var natten innan organisationen skulle hålla en demonstration i Stockholm. Efter att polisen fått träff på DNA från bomben så inleder säkerhetspolisen en omfattande spaning mot Viktor Melin. I nästan två månader dokumenteras hans rörelser och inköp, vilket leder till att Jonasson och Thulins inblandning uppdagas och misstankar om att fler bomber ska placeras ut kan bekräftas. Dock dröjer det tills en man skadats allvarligt när nazisterna placerat en bomb vid ett flyktingboende innan polisen agerar och griper de tre.

Kort tid efter gripandet försökte NMR distansera sig från dåden. De menade att aktivisterna inte var medlemmar längre och att bomberna inte sanktionerats från ledningen. Efter några veckor publicerades en artikel i organisationens nättidning där en påhittad källa hos Migrationsverket påstod att påsen med bomben kom inne ifrån boendet, och därmed fanns det inget som band de tre nazisterna till den.

När Anton Thulin släpptes från häktet väntade aktivister från NMR på honom och genomförde en intervju. Han förklarade som väntat att han var oskyldig, och efter att han släpptes har han inte synts till på några aktiviteter med NMR och deltog inte heller på organisationens 1-maj demonstration i Falun.

9 juni väcktes så åtalet och åklagaren meddelade att han inte skulle åtala de tre för terrorbrott men istället allmänfarlig ödeläggelse, försök till mord, försök till allmänfarlig ödeläggelse och vapenbrott. NMRs ledare Simon Lindberg skrev i samband med detta en artikel och lade vikt vid att det inte rubricerades som terrordåd, och att det då inte fanns fog för att kalla NMR för en terrorgrupp. I förundersökningsprotokollet kunde man samtidigt läsa hur Anton Thulin och Viktor Melin chattat om att de tyckte inte organisationen accepterade våld. Att de var mesiga. Detta pekade Simon Lindberg på för att visa att de tre åtalade inte längre var medlemmar och hade tagit avstånd från organisationen. Denna delen i förundersökningen var tacksam för organisationen, som har en lång historia av medlemmar som tar kampen längre än vad organisationen förespråkar utåt. Samtidigt är retoriken internt tydlig med vad som förväntas av alla aktivister, och att resultatet blir som i Göteborg bör inte förvåna någon.

I propaganda och tal pratar man om att landsförrädare ska hängas, att deras tid kommer. Men när medlemmar, en tidigare kampgruppchef, följer propagandan och försöker starta raskriget så tar man avstånd. Detta har hänt tidigare. Efter Malexander tog delar av NSF avstånd. Efter mordet på Björn Söderberg tog vissa avstånd medan andra hyllade handlingskraften. På sociala medier och forum diskuterar nazister mest att bevisen mot de tre var planterade, ingen yttrar något som ens kan liknas vid att det var fel att försöka mörda människor eller spränga vänsterlokaler.

I Almedalen har NMR nytta av den bild som byggts upp kring dem. Ett fyrtiotal aktivister har skrämt bort flera organisationer från Gotland, medierapporteringen kretsar till stor del runt dem redan innan de är på plats och exponeringen är enorm för dem. På plats kommenterade Simon Lindberg domen med att han förstår att folk tar till “desperata metoder” i en intervju med Dagens Nyheter, bara timmarna efter att sex av hans aktivister gripits för att egenmäktigt förfarande när de vandaliserat en installation som byggts för att protestera mot nazisternas närvaro. Att tre personer nu dömts till långa fängelsestraff verkar inte ha någon som helst påverkan på NMRs aktiviteter, som hållit en konstant nivå under en längre tid.