Tidslinje över ett mord

14 oktober 1999. Två dagar efter mordet på Björn Söderberg. Hampus Hellekant sätter sig med sin laptop och loggar in med sitt nick Triskelon på irc-chatten #patriot. Det är bara några timmar kvar tills han ska gripas av polisen för mordet.

  1. patriot :garm MasterBen NervGaz @Triskelon @X
  2. patriot MasterItv G [email protected] (3 Ring Mussle)
  3. patriot NervGaz H [email protected] (3 W.Y.B)
  4. patriot Triskelon H@ [email protected] (3 Sions Baneman)
  5. patriot X H@d [email protected] (4 For help type: /msg X help)

Mode is +stnl 1488
<Triskelon>: Tjena
<Triskelon> Läget?
<Garm> Hell. Jo det är bra, själv?
<Triskelon> Lite ont i huvudet annars bra
<Garm> Dagen efter lill-lördag 🙂
<Triskelon> Nej
<Triskelon> Knappast
<Triskelon> Bara ont i huvudet
<Garm> Lite dött i Stockholm för stunden… […]
<Garm> Hörde på P1 idag att det blåser kring Info14.
<Triskelon> haha
<Triskelon> Vadårå
<Triskelon> Berätta
<Triskelon> Hallå?
<Garm> En snut berättade att de skulle åtala redaktören för nån artikel om snutmorden, samt att de misstänkte att han hade koppling till nått mord på en röding i veckan.
<Triskelon> Åh fan
<Garm> Jag har helt missat det…
<Triskelon> jag ska dra nu

1999 har sociala medier ännu inte slagit igenom på internet. De vanligaste forumen är istället chattforumen Internet Relay Chat (IRC, gruppchattar) och ICQ (privatmeddelanden). På IRC-servrar som undernet finns mängder av öppna och slutna chatkanaler. Den största nationella kanalen heter #patriot. Där är Hellekant en av moderatorerna under sitt nick Triskelon.

Även grävande antifascister sitter på chatkanalerna, loggar och sparar ner. En av de alias som används för att kontakta och samla information är nicket Garm. I förundersökningen efter mordet på Björn Söderberg publiceras flera utdrag från Hellekants egna loggar från sin ICQ-chat. Hellekants brevväxlingar med gruppen NS Stockholm läcker våren 1999 ut när en säkerhetslucka uppdagas i mailtjänsten Hotmail och alla mail under några dagar ligger helt öppet. Utifrån dessa data går det att skapa en tidslinje över extremhögerns kartläggningar och radikalisering 1998-1999, som leder fram till bilbomben mot den grävande journalisten Peter Karlsson i Nacka och mordet på Björn Söderberg i Sätra.

Vi hoppar tillbaka ett år, till hösten 1998.

En lägesbild: I Stockholm finns tre nazistiska organisationer. Den första är Svenska motståndsrörelsen (nu Nordiska motståndsrörelsen) och deras ungdomsgrupp Nationell ungdom som är den största. Organisationen, som leddes av Klas Lund, hade vid den tiden tagit över vitmaktmusikens största tidning och skivbolag, Nordland.

Den andra är nätsajten Info-14, ledd av Robert Vesterlund, som har ett löst militant aktivistnätverk runt sig bestående av “oberoende nationalister”. Info14-kretsen håller en nära kontakt med Ariska brödraskapet, de fängslade nynazister som fungerar som en svensk gren av brittiska terrorgruppen Combat18.

Den tredje grupperingen är en ungdomsgrupp född ur Fryshusets ungdomsverksamhet för skinheads, som radikaliserats och tagit namnet NS Stockholm. Gruppen blev mest känd för att på uppdrag av en Aftonbladetjournalist ha tagit hotbilder beväpnade utanför Alexandra Pascalidous och polisens presstalesmans Claes Cassels dörrar. NS Stockholm ägnar sig åt kartläggning av antifascister, så kallad AntiAFA-verksamhet. Organisationen leds av “Stefan”, ett ungt skinhead från Gnesta.

Tidslinjen kan börja.

Hösten 1998 lämnar Hampus Hellekant och Björn Lindberg-Hernlund Svenska motståndsrörelsen, besvikna på ledaren Klas Lunds ledarskap.

1 augusti 1998 Hellekant skriver sig på postboxföretaget Brevia, Box 194, som särskild adress. Senare gör även David Westin och Jimmie Niklasson samma sak.

22 november 1998 Stefans hotmail: Stefan (NS Stockholm) får till sin mail [email protected] filen “AAFA2.TXT”, en lista på 750 namn på antifascister. Listan skickas av en annan av NS Stockholms medlemmar.

Januari 1999 Passmyndigheten: Beställningar börjar göras från Passmyndigheten på passfoton på vänsteraktivister. Beställningarna görs via fax från mailen [email protected] och skickas till Box 194, ofta i namnet Infomedia eller Stockholmsgruppen.

29 januari 1999 Stefans hotmail: NS Stockholm har påbörjat en kartläggning av journalisterna Peter Karlsson och Katarina Larsson, pseudonymer för de två grävande journalister som i slutet av 90-talet är de mest framträdande granskarna av extremhögern och vitmakt-musiken. Kartläggningen ska ligga till grund för en artikel. I en mailväxling mellan Stefan (NS Stockholm) och Robert Vesterlund, berättar Stefan “Sedan har jag även fått reda på “Peter Karlssons” riktiga identitet, det var inte lätt […].”

15 mars 1999 Skattemyndigheten: En begäran om att få ut journalisterna Peter Karlsson och Katarina Larssons samt den dåvarande Exporedaktören Andreas Rosenlunds ansökningshandlingar för att få skyddade identiteter inkommer till Skattemyndigheten från “Stockholmsgruppen”, Box 194. Handlingarna lämnas inte ut.

21 mars 1999 Stefans hotmail: Första sparade mailet från Hellekant till Stefan (NS Stockholm). Hellekant kallar sig “Sions Baneman”, [email protected] och undertecknar breven med “H”. I breven tipsar han om hur Stefan hur han kan börja kryptera sin mail med programmet PGP.

29 mars 1999 Stefans hotmail: Hellekant ber om information och foton på personer från vänsterorganisationen Rättvisepartiet Socialisterna. Han skriver att han ska till Skattemyndigheten dagen efter och hämta ut handlingar. Han ber också Stefan att skicka “artikelmaterialet” så snart som möjligt. Hellekant skickar även med sin krypteringsnyckel, en så kallad PGP-nyckel. I nyckeln så har han epost-adress [email protected].

30 mars 1999 Hampus Hellekant mailar över svaret från Skattemyndigheten till Stefan (NS Stockholm). Han mailar även över en lista över personer skrivna på en fastighet i Stockholm, där journalisten Peter Karlsson tidigare varit skriven.

1 april, 1999 Passmyndigheten. Passfoton på medlemmar i Rättvisepartiet socialisterna samt forskaren Helen Lööw skickas till Infomedia, Box 194.

14 april, 1999 Passmyndigheten: Nya passfotobeställningar skickas till Box 194. Bilderna är på antifascister, men även på en kvinnlig bekant som Hellekant brukar chatta med.

19 april 1999 Stefans hotmail: Hellekant mailar över några av passfotobeställningarna från 14 april inscannade till Stefan. Han använder nu adress [email protected].

3 maj 1999 Skattemyndigheten: Skattemyndigheten får en påminnelse från “Stockholmsgruppen” angående sin beställning av ansökningarna att få skyddad identitet från Expos Andreas Rosenlund, journalistparet Peter Karlsson och Katarina Larsson samt grävande antifascisten Mathias Wåg. Uppgifterna lämnas inte ut. Personnumret till Andreas Rosenlund är felaktigt i beställningen, det som används är från ett falsktips från antifascister till Anti-AFAs register. Stockholmsgruppen skriver att de öppnat ett nytt kontor och nu går att nås på adressen Box 188, på Folkungagatan. Boxen bytte ägare i maj från Höder Dart (Fryshusets projekt för skinheads, Stockholms Skins). Nya ägaren uppgavs som “National research”.

30 maj 1999 Stefans hotmail: Hellekant skriver till Stefan och diskuterar spaningen på en adress de misstänker att någon från Expo eller Peter Karlsson bor på. Hellekant har själv besökt adressen och spanat, han beskriver en äldre fotograf som han misstänker är kopplad till Expo som han har sett lämna fastigheten. I ytterligare ett mail samma dag skriver han “Kanske besöker jag Rosenlund idag”. Han ber Stefan “Skicka tillbaka artikeln så snart som möjligt”. Hellekant berättar även att han lyckats gå in på några AFA-mail den dagen som Hotmail stod öppet. De diskuterar att spana på antirasistorganisationen Hasans vänner och Nätverket mot rasism.

31 maj 1999 Stefans hotmail: Hellekant fortsätter diskutera “artikeln” de skriver på. Det framgår i mailet att artikeln handlar om journalistparet Peter Karlsson och Katarina Larsson.

31 maj 1999 Passmyndigheten. Flera beställningar på personbilder görs till Infomedia, Box 194.

6 juni 1999 Stefans hotmail. Hellekant skriver “Hör av dig så ska du få en lathund i personresearch! Forsätt försöka luska om numret!”

9 juni 1999 Stockholmsgruppen skriver till polismyndigheten i Lund med en begäran att få ut namnet på alla antifascister som identitetskollats under 30 novemberdemonstrationerna på 90-talet. Ber att få uppgifterna till Stockholmsgruppen, Box 188.

 13 juni 1999 Stefans hotmail: Hellekant mailar Stefan att han just träffat Robert Vesterlund och haft ett samtal om journalistparet. “Du ringde ju precis. Hela min skalle bultar och är inpackat i bandage. Jag mår inte så jäkla bra med andra ord. Kollar min andra mailadress på måndag kväll. Jag träffade av en underlig slump “Lill-Robban”. Han talade om dig och diverse andra. Varför är ni osams då? Jag känner ju inte honom, hälsade inte ens på honom men han började snacka. Han såg jävligt combat ut med cammo-kläder. Skulle tydligen gå o träna. Han var nyfiken på KL o PK. Jag sade inget till honom. Satt mest och lyssnade. Vad handlar det hela om?”

26 juni 1999 Söderberg FUPen: Hellekant blir uppringd av ledaren i Brödraskapet Wolfpack, via dennes flickväns telefon. Ledaren var tidigare med i Ariska Brödraskapet och Svenska motståndsrörelsen.

28 juni 1999 Journalisten Peter Karlsson och hans son skadas i en bilbomb i Nacka, utanför parets bostad. Bomben hade placerats under Peter Karlssons bil och aktiverades när bilen startade.

29 juni 1999 Dagen efter bilbomben skriver Hellekant sig på postboxföretaget Brevia, Box 80, som särskild adress.

30 juni 1999 Svenska motståndsrörelsen publicerar artikeln “Angående bilbombsattentatet mot journalisten ‘Peter Karlsson'” på sin sajt Folktribunen.

4 juli 1999 IRC-chatten #patriot. Hellekant/Triskelon frågar på chattkanalen vilket datum den antijudiska demonstrationen året innan var, eftersom han försöker få ut TV-sändningen där journalisten Katarina Larsson medverkade från SVT Arkiv, med syfte att få en bild på henne. Filmen beställs ut från Aktuellt till Stockholmsgruppen. Bilden publiceras senare i Info-14s specialtidning Kampnytt.

11 juli 1999 Irc-chat #patriot: Hellekant/Triskelon berättar om hur han satt i system att skriva sig på postboxar och falska adresser. Söker kontakt på vänsterchattkanaler för att se reaktionen på bombdådet mot Peter Karlsson

14 augusti 1999 Irc-chat #patriot. Hellekant/Triskelon berättar i en chat att Info14 gick till tryck i helgen och skulle innehålla en artikel om Peter Karlsson och Katarina Larsson med foton.
<Triskelon> Märker du inte hur tyst det är i media om det?
<Triskelon> Det är därför att dels rödingarna talar väldigt lite om det
<Triskelon> Sedan är vasnliga media knäpptyst
<Triskelon> Det beror på att de av hänsyn till paret håller tyst och att det inte ser bra ut att gärningmannen/männen lyckats i sitt uppsåt
<Triskelon> Patrioter ska helst vara fyllon som bråkar
<Triskelon> inte kompetenta bilbombsmakare
<Triskelon> Ser det bra ut att man kan göra något sådant och komma undan?
<Triskelon> Rödingarna är ju livrädda nu
<Triskelon> Inga är gripna och tiden går
<Triskelon> Klart att de vill att ingen ska höra om det
<Triskelon> Tom SMR vågar inte gå ut med journalistens rätta namn
<Triskelon> helt sjukt
<Triskelon> Klas Lund är väl feg
<Triskelon> Info14 kommer att köra hårt
<Triskelon> med foton och allt
<Garm> Har inte sett info14 på länge. Hur har de fått tag på foton?
<Triskelon> Jaaaa du….du får väl se fotona 🙂
<Garm> Hehe.
<Triskelon> Finns bra foton på dem båda
<Garm> Enligt Aftonbladet hade de ett register på typ 800 namn, det skulle vara intressant att se om man stod med där.
<Triskelon> De har ännu större register
<Triskelon> Jag vet att jag är med iag
<Triskelon> iaf
<Triskelon> Jävla åsiktsregistrerare…
<Triskelon> De fick vad de förtjänade

16 juni 1999 På Svenska motståndsrörelsens hemsida Folktribunen läggs den stora artikeln “Brandbombs och gatstensjournalism” om journalistparet upp, på över tio sidor. Artikeln undertecknas med “All text och research av oberoende patrioter”. Samma kväll sätter Hellekant/Triskelon följande topic på chattkanalen #patriot: ”¯`•.¸¸.-> Läs sanningen om terroristen Peter Karlsson!”

25 juli 1999 Hellekants ICQ-logg: Hellekant skriver till vän i chatt: “Idag fick jag SMS från ledaren i Brödraskapet. Jag är fan lite cool.”

10 augusti 1999 Passmyndigheten. Passfotobeställningarna skickas nu till Box 80. På ICQ uppmanar Hellekant en vän att hjälpa till med research och beställa passfoton till Box 80.

15 augusti 1999 ICQ-chatt: Hellekant skriver till en kvinna på chattprogrammet ICQ om sin nya pistol, kaliber 6,35.

”Jag scannar just nu en bild på min 6,35” […] “jag sitter och taffsar på min nya fina silvriga 6,35:a… den är så cooool.” […] ”Ptja, när vi ses… så fort jag har ammo till den så ska jag bära den.

19 augusti 1999. ICQ-chatt. Hellekant skriver till annan kvinna om sin pistol.

”men den är så jävla häftig… 4000 spänn köpte jag den för… den är asliten… ryms i handflatan. Kromad… du måste se… tyvärr blev den inte bra scannad (lade den direkt i scannern)”
”visst är den fin… den ryms i framfickan på ett par tajta jeans och det är en 6,35… rätt juste firepower… jag älskar den… har inte testat den dock… ska göra det. Erkänn visst är den fin… och den ryums i handflatan… den är lika liten som min Ericsson T18”
”Prylbög? Kanske det… men vaddå… det finns klädbögar, riktiga bögar, sminkhoror, stilbögar, bilbögar osv… Klart att det finns ett visst mått av vapenbögar… men va fan… den är så fin… visserligen lite sliten… men som jag och vissa andra säger Flickor kommer och går och förändras, vapen består och dem kan man alltid lita på”.
”Sant, iof… men jag är snäll mot kompisar.. det är jag faktiskt… jag ställer alltid upp… Jag vet dock med mig att jag kanske inte är så sansad när det uppstår konflikter… Alla säger det om mig… även mina päron”

8 september 1999 Passmyndigheten: Passfoto beställs på Björn Söderberg, till Stockholmsgruppen, Box 365, Info14s postbox.

17 september 1999 Tidningen Arbetaren släpper en artikel om hur Robert Vesterlund fått fackligt styrelseuppdrag, med Björn Söderberg som källa.

19 september 1999 ICQ-chat. Hellekant/Triskelon diskuterar med Ivalde (ansvarig för NSF:s anti-AFA-register i Sverige) om gatufesten Reclaim the city dagen innan. Hellekant berättar om hotmailläckaget, att AFAs mail i huvudsak var krypterade med PGP. Han klagar på att NS Stockholm vägrade använda PGP, vilket lett till att “rödingarna” nu fått hans namn.

20 september 1999 Hellekant skapar på sin laptop den krypterade PGP-disken Secure.pgd på 300 meg. Polisen har inte kunnat knäcka lösenordet, men genom att Hellekant öppnat bilder i Internet Explorer så finns en logfil över var bilderna ligger på pgp-disken. Hellekant har även förvarat en stor del av filerna i en zipad fil, aa.zip. Den är på 128 meg, skapad 991005 och innehåller 2241 filer. Troligen har han kopierat in dem på sin krypterade disk och inte raderat originalfilerna. Den krypterade diskens struktur:

E:/ innehåller:
E:/Anti-AFA.xls (Excel-register)
E:/ Redwatch (Huvudkatalogen) Redwatch innehåller:
E:/ Redwatch/Anti-AFA.FP3 (FileMaker-register)
E:/ Redwatch/aa (Anti-AFA) aa innehåller mapparna:
1) Anti-AFA-Sweden-9905
2) Organisationer
3) Orter
1) Anti-AFA-Sweden-9905 Här ligger Anti-AFA Stockholms public key: AASW-08a.pub
2) Organisationer
-Mappar (AFA, AKF, Alarmkaldendern, E-Zines, Media, KPML(r), PBR, Regeringen1999, RKU, RS, Sion, SP, Val-98, Vp)
-Filer: Inform-juni1999.pdf, Expo.pub och Säpo-hot.pdf
3) Orter
-Mappar (Halmstad, Helsingborg, Ängelholm, Landskrona, Klippan, Stockholm-Södertälje-Hanninge)
-Mappar:
990228-BilbombenMotPeter: innehåller 50-60 filer.
Foto Ken Ring: Innehåller 8 filer/mappar.
Våldtäkt: 60 foton + register
-Filer: NS-Sthlm.jpg

25 september 1999 IRC-chat. Hellekant/Triskelon går in på en vänsterchattkanal och diskuterar kartläggning och AntiAFA-verksamheten.

<xxx> vad jag vet så är ni dåliga på info om vänsterfolk. det som har kommit ut är rätt dåligt underbyggt. typ jag har en kille i min skola jag inte tycker om så jag anmäller honom till antiafa.
<yyy> vad händer då då?
<Triskelon> Njae…det som har kommit ut är ju Werwolf…har ju inget med nätverket att göra
<xxx> jasså? vad jag vet så var det presis vad det var
<Triskelon> Det som sker idag är registrering av domar och häktesprotokoll samt även en del snappat från demos osv

2 oktober 1999 Säpo inleder sitt spaningsarbete mot Hampus Hellekant för Nackabomben. De spanar när David Westin, Hampus Hellekant, Björn Lindberg-Hernlund och Jimmy Niklasson går på Mc Donalds på Folkungagatan.

5 oktober 1999 Hellekant skickar ett chattmeddelande till en vän där han berättar att ”Jimmy the Saint” (Jimmy Niklasson) har en vit Volvo med ett bagageutrymme som kan rymma lik.

6 oktober 1999 Hellekant ringer hem till Björn Söderberg från en telefonkiosk vid Hard Rock Café.

8 oktober 1999 Hellekant skickar ett chattmeddelande till en vän om att han, Björn Lindberg-Hernlund och M gjort “en aktion, pangat en ruta hos kaxig snubbe”. I förhör med M uppger han satt han kvar i Lindberg Hernlunds bil, medan de andra gick och slängde in stenen.

12 oktober 1999 Mellan klockan 7.49 och 14.10 ringer Hellekant och David Westin varandra 12 gånger. De träffas 16.30 vid Medborgarplatsen och går bort till ett postboxföretag och tömmer postbox 63.

12 oktober 1999 Björn Söderberg skjuts till döds. Polisens spanare har observerat Hellekant, Lindberg-Hernlund och Westin utanför Björn Söderbergs lägenhet, ¨men Säpo hade avbrytit sin spaning för kvällen när mordet begicks. Utredningen visar att två pistoler använts, men alla träffar kommer från samma pistol, Hellekants.

14 oktober 1999 Två dagar efter mordet grips Hampus Hellekant, Björn Lindberg-Hernlund och Jimmy Niklasson. Polisen hade haft span på dem och observerat dem utanför Söderbergs bostad i två veckors tid.

16 oktober 1999 Westin är på Brödraskapet Wolfpack-fest i Västerås.

29 november 1999 Robert Vesterlund grips i Bandhagen och har då på sig en laddad pistol i byxlinningen. Hemma hos honom hittas dopingpreparat. För detta fick han 5 månader och 22 dagar plus det gamla kvarvarande straffet. Han hamnar på öppen anstalt i Sundsvall och släpps under våren 2000. David Westin frias.

14 april 2000 Hellekant, Lindberg-Hernlund och Jimmy Niklasson döms i Stockholms tingsrätt för mordet på Björn Söderberg.

22 september 2000 Hellekant påbörjar det 11 år långa fängelsestraffet.

Avslut? Nej, historien fortsatte. Hellekants kartläggningar fortsatte. Och andra tog vid medan han satt inlåst. Även idag är han aktiv på Twitter och lägger upp sitt gamla grävmaterial. Lika besatt i samma frågor som då, i samma personer som då. Försöker konstant historierevisionistiskt skriva om sin historia, lägga skulden någon annanstans.

Så grävande antifascister visste om varje steg Hellekant tog i sina kartläggningar 1999. Men spelade det någon roll? Mordet på Björn Söderberg skedde ändå. Bilbomben i Nacka skedde ändå.

Kartläggningarna kunde hålla flera av dem som fick en förstärkt hotbild informerade. Journalistparet Peter Karlsson och Katarina Larsson kunde tidigt under våren få informationen om att nazister fått reda på deras riktiga identiteter och bostad. De kunde få ett skyddspaket. Det skyddade dem i deras hem, men de slutade inte vara sårbara för det. Däremot kunde de tidigt få in informationen om Hellekants och Stockholmsgruppens kartläggning av dem och andra i polisens förundersökning. Vilket gjorde att Säkerhetspolisen hade Hellekant och hans terrorcell under övervakning när mordet begicks. Det hindrade inte mordet, men ledde till att de kunde gripas direkt.

Bilbomben i Nacka, mordet på Björn Söderberg och polismorden i Malexander blev kulmen på en våg av nazistisk terror (se separat artikel), en vändpunkt. Därefter bytte extremhögern strategi, från försöken att starta väpnade celler till att utmåla sig själva som offer, som förföljda. Deras våld upphörde inte, men bytte form. Extremhögerns kartläggningar uppehörde inte heller, utan flyttade in i den gryende bruna alternativmedian som kom att växa explosionsartat. 1999 var en slutpunkt på många sätt. Men det var också en början.

Läs även:

Arbetaren: Johan Apel Röstlund: 20 år sedan mordet på Björn Söderberg – och ett förändrat Sverige
ETC: Mats Deland: Vi glömmer aldrig Björn Söderberg