PRIDE – EXTREMHÖGERNS NYA ARENA

Publicerat i Fria tidningen 20 juli 2012.

Den brittiska organisationen English Defence League höll den 14 juli en demonstration i Bristol, i anslutning till stadens Gay Pride. Lokalavdelningen Finnish Defence League har gått ut med att de kommer delta i Tammerfors Pride den 21 juli. I samband med Stockholm Pride den 4 augusti håller English Defence League en internationell demonstration med samling på Karlaplan.

English Defence League har ända sedan starten, 2009, haft en egen hbt-division, ledd av öppet homosexuella. Hbt-divisionen skriver på sin hemsida att deras uppgift är att uppmärksamma hur ”Islam är institutionellt homofobiskt och under islamskt styre hotas de friheter som vi som hbt-community åtnjuter”. I april förra året blev det en skandal i den brittiska gayrörelsen sedan det avslöjats att en av grundarna av EDL arrangerade East End Gay Pride. Hbt-divisionen höll tal på EDL:s nationella manifestation i Bristol, som samlade 300 personer. Ett stort polisuppbåd såg till att hålla EDL separerade från motdemonstranter och Gay Pride.

Göteborgsgruppen Queers against pinkwashing har varnat för hur English Defence League använder sig av en strategi av så kallad pinkwashing.

– De vill använda hbtq-frågan för att utmåla sin islamofoba retorik som liberal. ”Här kommer muslimerna och hotar våra bögar och flator”. Därigenom hoppas de nå ett större politiskt genomslag och ett större gehör i majoritetssamhället, säger Anders Rundberg från Queers against pinkwashing.

För den nya extremhögern är homosexualitet inte ett hot mot samhällets värderingar, som för den gamla, utan snarare ett slagträ som kan användas mot invandringspolitiken, påpekar Anders Rundberg. En nationell europeisk identitet skapas genom att beskriva ett hot utifrån, ett civilisationernas krig där stora abstraktioner som ”våra västerländska liberala värderingar”, ”vår kristna värdegrund” eller det ”europeiska upplysningsidealet” hotas av de ociviliserade ”andra”. Alla muslimer dras över en kam och ses stå för samma värderingar, värderingar som är oförenliga med ”våra”.

– Pinkwashing drabbar hbtq-rörelsens ömma punkt, rädslan för förföljelse. Det är en smutsig användning av en utsatts minoritets säkerhet i en skrämselpropaganda för sina egna politiska syften.

Finska avdelningen Finnish Defence League försvarar i ett uttalande på sin Facebook-sida sitt beslut att delta i Pride, efter att ha mött intern kritik. ”Vi erkänner det populistiska i att vi använder deltagandet som ett svepskäl, precis på samma sätt som de politiker som skyltar med sin tolerans på glansiga bilder”, skriver mediekontakten James Gonzo. ”Vi vill rikta människors uppmärksamhet på hbt-personers situation i Islam och att informera folk om vilket öde homosexuella går till mötes i dessa länder. Den liberala och multikulturellt sinnade homocommunityt har gjort sig medskyldiga till våldet mot muslimska homosexuella genom att tysta ner denna fråga. Vi hoppas att vårt deltagande kan väcka upp dem ur deras törnrosasömn.”

English Defence League gjorde sig kända genom sina stora konfrontativa demonstrationer i invandrartäta förorter, förlagda samtidigt som högriskmatcher för att locka fotbollshuliganer. Med sina ”frihetsmarscher” i samband med Pride har de hittat ett nytt sätt att provocera fram reaktioner och väcka uppmärksamhet för sin fråga, utan att framstå som lika våldsamma.

Breiviks terrordåd den 22 juli i fjol blev ett bakslag för den så kallade counterjihad-rörelsen, som English Defence League är en del av. De parlamentariska högerpopulistiska partierna blev försiktigare att synas med counterjihadisterna. Men nu ett år senare har dörrarna öppnats igen. EDL:s talesperson ”Tommy Robinsson” är nu vice partiledare för nybildade British Freedom Party och höll den 6 juli tal på counterjihad-rörelsens årliga möte, som i år tack vare belgiska partiet Vlaams Belang kunde hållas i EU-parlamentets lokaler i Bryssel. Klyftan mellan gatuaktivister, intellektuella bloggförfattare och högerpopulistiska partier håller på att minska.

De nordiska motsvarigheterna till EDL har fungerat dåligt och English Defence League har nu gått in direkt och försökt styra upp dem. Den 31 mars samlade Tommy Robinsson de nordiska systerorganisationerna till English Defence League och counterjihad-rörelsen till en gemensam manifestation i Århus. Nu kommer uppföljningen. Manifestationen den 4 augusti i Stockholm i samband med Pride organiseras utifrån av English Defence League, för att vara ett första ”globalt counterjihadmöte”, dit de bjudit in en rad kända europeiska och amerikanska toppnamn från den antiislamska rörelsen för att tala.

Även antirasister och queeraktivister kommer att bege sig till Karlaplan, för att med vuvuzelor och visselpipor under pridekarnevalska former störa extremhögerns manifestation.

– Vi kommer att kalla till en samling för alla som motsätter sig English Defence Leagues islamofoba och rasistiska politik, för att visa att hbtq-frågor inte är något område de kan plocka politiska poäng på, säger Deniz Yusuf från kampanjen Stoppa EDL.

/ Mathias Wåg, Researchgruppen