MISSLYCKAD HÖGERRADIKAL MOBILISERING

Publicerad i Arbetaren .

Det var en liten skara demonstranter som samlades framför Clarion Hotell på Norra Bantorget i Stockholm, knappt hundra personer. Journalisterna och fotograferna var nästan fler än deltagarna på det ”globala counterjihad­mötet”. Förbipasserande hade svårt att ens se dem, dolda bakom alla motdemonstranter. Det gick inte heller att höra dem. För varje antimuslimsk demonstrant fanns det en ­överröstande antirasistisk vuvuzela.

Islammotståndarna English Defence League, EDL, och Stop ­Islamisation of Nations valde ­datum och plats för att få maximal uppmärksamhet. Manifestationen hölls samma dag som Stockholm Prides stora parad, EDL:s tredje marsch i anknytning till Prideparader den senaste månaden.

HBTQ-rörelsen varnade för att det handlade om ”pinkwashing”, att använda sig av homofrågan för att ge legitimitet åt islamofobi. Flera av talarna på EDL:s scen tog upp islam som det största hotet mot homosexuella och förklarade nödvändigheten i att försvara den ”toleranta västerländska livsstilen” mot islam.

Mötestillståndet söktes nära den plats i Stockholms innerstad där en svensk islamistisk självmordsbombare sprängt sig till döds vintern 2010. Med ett smart taktiskt drag valde polisen att i sista sekund byta plats på counterjihadmötet och den antirasistiska demonstrationen. Genom att flytta islammotståndarna till en mer lättskyddad plats på Norra Bantorget kunde ­poliskommenderingen driva upp motdemonstranterna mot Norra Latins skolgård.

EDL har under våren beslutat att ge sig in i partipolitiken och det nybildade British Freedom Party, BFP, har öppnat upp sina vallistor för dem. Partiledaren Paul Weston deltog som talare tillsammans med EDL:s talesperson Steven Lennon (Tommy Robinson), som nu blivit vice partiledare. Stockholmsmanifestationen var ett led i lanserandet av samarbetet mellan EDL och BFP.

Med demonstrationen hoppades Swedish Defence League, SDL, få en nystart. I maj tog EDL över ledningen för svenska avdelningen och började organisera upp strukturen efter brittisk modell, en organisationsstruktur baserad på Facebook. Men av SDL:s 4  000 supportrar på Facebook dök bara ett tjugotal upp på manifestationen. Inga svenska fanor syntes på scenen, ingen svensk höll tal. SDL:s talesperson fick nöja sig med att ge intervjuer till media.

Steget från att vara en missnöjesrörelse på Facebook och i kommentarsfält till att bli en gatu­rörelse är långt att ta. EDL:s framgång i att använda sociala medier för att skapa en massmobilisering på gatorna har visat sig svår att kopiera. Frågan är om mötet ens var tänkt att bli en massiv gatuprotest från de utländska arrangörernas sida. Syftet var snarare att använda Stockholm som backdrop och manifestationen som rekvisita för inspelningen av nya Youtube-videos, för att massprida ett islamfientligt budskap genom Counterjihadnätverkets nätflöden. Men nu med en irriterande kör av vuvuzelor i bakgrunden.