När Garm skäller vankar domedagen, Ragnarök. Vilket namn är bättre för en watchdog-grupp än vakthunden nummer ett i fornnordisk mytologi.
Garm är också det nick som antifascister använde 1999 för att försöka nästla sin in i vitmaktrörelsens chatkanaler och informationsstrukturer. Chattar loggades, falska identiteter byggdes upp, lösenord knäcktes, förundersökningar genomlästes efter detaljer, myndigheter finkammades efter spår hur den militanta naziströrelsen organiserades och planerade sina dåd. Informationen användes för att förse aktivister med en hotbildsanalys, sprida varningar, avslöja naziststrukturer och planera motaktioner. Genom ett Nordeuropeiskt nätverk kartlades den internationella logistik som hade byggts upp kring vitmaktrörelsen, där musik, terrormanualer och vapen fraktades i samma kanaler.
Tio år efter mordet på Björn Söderberg bildades Researchgruppen, med ett ben i journalistik och ett annat i aktivism. Researchgruppen “ärvde” det ackumulerade kartläggningsmaterial, kunskap och information som samlats under 90-talet och 00-talet. Nu har Researchgruppen funnits i tio år och det är dags att begrava ett projekt som hade sina höjdpunkter och katastrofer. De senaste åren har Researchgruppen legat i träda, men det antifascistiska grävandet har fortsatt och kunskapsbasen som Researchgruppen förvaltat byggts på. Nu lämnas stafettpinnen vidare.
Nästa steg är Garm – ett grävande antifascistiskt researchmagasin (g.a.r.m). GARM kommer att bygga vidare på Researchgruppens och dess föregångares erfarenheter, material och kunskap. Vi kommer inte att skynda fram GARM, det får ske steg för steg. Först och främst behöver vi en kanal att publicera den information vi permanent gräver och grävt fram om extremhögern. Det är skrivandet vi nu kommer att prioritera. Så får den plattform vi skriver på växa med materialet. Nu börjar den nya resan mot ett grävande antifascistiskt researchmagasin.