Althögerkonferens avbröts i Köpenhamn

I helgen hölls Scandza Forum i Köpenhamn. Scandza forum har på bara några år blivit ett av Nordens viktigaste idéforum för den så kallade alternativhögern, högern till höger om Sverigedemokraterna. Konferensen som arrangeras av Fróði Midjord, svensk med bakgrund i Färöarna och boendes i Norge. Han har tidigare arrangerat konferenserna i både Sverige och Norge. Scandzakonferenserna kan ses som en fortsättning på de föreläsningsserier Midjord organiserade åt Logik förlag, Scandza samlar amerikanska föredragshållare från Logiks stall (Kevin Macdonald, Greg Johnson), som de gett ut de svenska översättningarna av. Scandza forum har hållit en mer akademisk, men också en mer antisemitisk profil (“judefrågan” har varit ett centralt tema), än den nu insomnade konkurrenten Identitär Idé.

På helgens konferens skulle flera namnkunniga inom den amerikanska alt-rightmiljön och välkända antisemiter tala på temat “National populism”. Men antifascister i Danmark lyckades upptäcka lokalen de hade bokat hos KFUM på Amager och blockerade vägarna in, vilket ledde till att flera av talarna tvingades ställa in. Arrangörerna hade uppgett att det var en konferens för tolkar och när KFUM upptäckte att de hade ljugit om mötets syfte försökte de bli av med deltagarna och polisanmälde arrangören.

Konferensen väckte uppmärksamhet i Danmark eftersom det var det planerat att danska enmanspartiet Stram Kurs partiledare Rasmus Paludan skulle tala tilllsammans med antisemitiska rasideologer som Greg Johnson från amerikanska CounterCurrents (som uppmärksammades i Hope Not Hates Undercover in the alt-right dokumentär), Mark Collett, Tomislav Sunic, Mike Enoch (driver antisemitiska podden “The Daily Shoah”) och Colin Robertson (bloggaren “Millenial Woes”).

Scandzas konferenser har vid sidan av temat med en moderniserad antisemitism, ofta förklarad med gruppevolutionära och gruppsykologiska pseudoakademiska resonemang, har även inriktat sig på så kallad “rasrealism”, en uppdaterad form av rasbiologi. Om ett par veckor ska en uppfölningskonferens hållas i Oslo på temat, “Human biodiversity”. Talare blir Kevin MacDonald, Helmuth Nyborg och den stående föredragshållaren Greg Johnson.

Läs mer:
Bakgrundsartiklar av våra danska kamrater Redox
Konfront:s liveuppdatering under dagen.
Transit magazines rapport inifrån konferensen.

Foto: Redox