FOTBOLLSFIRMOR BAKOM LYNCHMOBB

Publicerat i Aftonbladet Kultur 2 februari 2016.

I helgen löpte en lynchmobb genom Stockholms gator. En mobb vars målsättning var att skrämma och misshandla mörkhyade ungdomar som samlats runt Centralen och Sergels torg, platser där marockanska gatubarn brukar befinna sig.

Den svartklädda samlingen bestod av fotbollshuliganer från två av Stockholms huliganfirmor, Djurgårdens Fina Grabbar (DFG) och AIK:s Firman Boys.

Det är ytterst sällan svenska fotbollsfirmor sluter samman över klubbgränserna. Det är också ytterst sällan firmorna tar ställning i politiska frågor och deltar i manifestationer. Ändå var det precis vad som skedde i helgen.

I fredags jagade man marockanska gatubarn, dagen därpå deltog man i Folkets demonstration, en manifestation organiserad av kommentarsherrarna från Avpixlat.

Vid demonstrationen utgjorde huliganerna och högerextremister från bland annat Nordisk Ungdom en skyddsstyrka som hotfullt bevakade utrymmet mellan SD-sympatisörerna och den antirasistiska motdemonstrationen. En massiv polisinsats hindrade dock firmorna från att angripa antirasisterna.

 

När media rapporterat om helgens händelser har huliganernas närvaro beskrivits som ett släptåg till de nationalistiska organisationerna. I själva verket förhåller det sig tvärtom: Initiativet till helgens jakt på ”gatubarn och rödingar” kommer direkt från firmorna.

När nyårsnattens sexuella övergrepp i tyska Köln blev kända började högerextrema webbsidor uppmana till bildandet av skyddsgarden som ska patrullera gatorna i jakt på ensamkommande flyktingbarn.

Frågan är av oerhörd strategisk vikt för den högerextrema miljön. De har arbetat för att sprida en bild av en omfattande medial mörkläggning av asylsökandes brottslighet. Att polismakten tappat kontrollen och att feministiska profiler är ointresserade av att lyfta övergreppen mot kvinnor.

Dessutom har politikers och ledarskribenters alarmistiska tongångar om att flyktingkrisen är nära att orsaka en systemkollaps, spelat högerextremisterna rakt i händerna. I det flygblad som delades ut inför fredagens firmapatrullering i city beskrevs att ”Rättsväsendet har lämnat walk over och samhällskontraktet är därmed brutet”. Alltså måste ett annat slags våldskapital kliva in.

Men det var inte de högerextrema organisationerna som agerade först. I stället var det fotbollsfirman DFG som i en inbjudan till landets övriga firmor föreslog en gemensam gatupatrullering i Stockholm. Hammarbys och IFK Göteborgs huliganer avstod, men AIK:s Firman Boys valde att anta erbjudandet.

Mobiliseringen skedde inom nätverket av huliganer och bägge sidor var eniga om att firmornas namn inte fick användas utåt. Inte heller skulle högerextrema organisationer bjudas in. Det misstaget ville firmorna inte göra en gång till.

 

I maj 2013 rasade kravallerna i Husby, en förort till Stockholm. I flera dagar kunde man via medierna följa utvecklingen med brinnande bilar och utryckningsfordon som attackerades med stenkastning. I samband med detta gjorde DFG ett liknande försök till en firmaöverskridande kraftsamling för att patrullera gatorna.

En sluten Facebookgrupp döptes till Sveriges medborgargarde och ledande huliganer och nazister bjöds in till mobiliseringen.

Under några nätter patrullerade gruppens medlemmar Stockholms södra förorter för att jaga och misshandla bilbrännare. De nazistiska organisationerna Svenska motståndsrörelsen och Svenskarnas parti deltog i sina respektive organisationers namn. Via de egna mediekanalerna tog de kontroll över rapporteringen och kunde på så vis styra hur gardet presenterades utåt och i vilket sammanhang gardet skulle förstås.

 

Genom att skapa Facebookgrupper, liveuppdateringar, intervjuer och samla sina medlemmar från olika delar i landet kunde de nazistiska grupperna skapa ett ideologiskt ramverk som fotbollshuliganerna inte kunde kontrollera. Firmorna svarade med att dra sig ur samarbetet. När det nu var dags igen såg firmorna till att behålla kontrollen.

Inspirationen för att återbilda firmagardet kommer också från det finländska självutnämnda Medborgargardet Soldiers of Odin, som på några månader spridit sig från finska Österbotten till övriga Norden. Deras ambition är att bli en registrerad förening och patrullera öppet med jackor och ryggvästar. Genom Facebook försöker de nu aktivt starta en svensk underavdelning.

Ett 30-tal djurgårdssupportrar kring DFG visade tidigt sitt intresse, men Soldiers of Odin fördömde i helgen attackerna på Centralen och bröt kontakten med fotbollssupportrarna. De söker i stället nya kontaktpersoner för att starta upp svenska gatupatruller kommande veckor.

Att det var just den här helgen firmorna startade sin gatupatrullering är direkt kopplat till att Folkets demonstration arrangerades. Det är ett av få tillfällen då den sverigedemokratiska nätrörelsen visar sig utanför nätets anonymitet.

Organisatörerna är krönikörer på Avpixlat som arrangerar etniskt separatistiska matutskänkningar till enbart svenska hemlösa och i somras genomförde den så kallade Pridemanifestationen på Järvafältet.

 

Det är en vildvuxen nätsvans som vuxit fram kring Sverigedemokraterna och hatsajterna och som nu försöker bli en folkrörelse på gatorna. Utåt förnekade Folkets demonstration att firmorna och de nazistiska organisationerna var där, men inåt välkomnades de för sitt skydd och stöd.

Firmorna bakom helgens lynchmobb och gatupatrulleringar har förklarat att detta var bara början. Framåt sommaren då fotbollssäsongen sätter fart lovar de utöka gardets aktiviteter. Då kommer de även försöka få rekrytera fler fotbollsfirmor till samarbetet – att genom gatuterror ta stadsrummet i besittning. När alla lagens färger blandats, återstår bara en brun sörja.

Mathias Wåg, Researchgruppen