Atomwaffen Division – dödligt nätforum

Det amerikanska nynazistiska terrornätverket Atomwaffen Division har börjat sprida sig över världen. I USA kan de kopplas till minst fem mord [1]. Terrorgruppen bildades troligen 2013 men kom först till allmänhetens kännedom oktober 2015. De har verksamhet i minst 32 amerikanska stater.

2015 annonserade gruppen på forumet Iron March att de bildats och presenterade sig själva som en fanatisk grupp med fokus på aktivism och militär träning. Forumet Iron March grundades 2011 av en rysk nationalist och användes fram till november 2017, då hackare attackerade sidan och stängde ner den. 2019 släpptes alla poster och information om användarna på Iron March offentligt, vilket resulterade i att den största delen av Atomwaffen Divisions medlemmar nu kunde kartläggas.

I USA har Atomwaffen Division främst gjort sig kända för vara en av de få grupper som öppet förespråkar och stödjer våld och terror. Organisationens ambition är att sätta igång en vit revolution genom terrordåd, utförda av både av en underjordisk cellstruktur och ensamvargar. En egenart hos gruppen är att många av dess medlemmar även är satanister och gruppens ideologi kan närmast beskrivas som nihilistisk snarare än nazistisk. Flera av gruppens medlemmar ha kopplingar till den satanistiska ordern Order of the Nine Angels (O9A). O9A bildades i England på 1970-talet och en av dess grundare David Myatt var länge medlem i Blood & Honour, Combat18 och senare National Socialist Movement.

Atomwaffes ideologiska ledare är James Mason. Mason har en lång historia inom den amerikanska naziscenen och gick som 14 åring 1966 med i ​George Lincoln Rockwells American Nazi Party (ANP), för att senare gå vidare till organisationen National Socialist Liberation Front (NSLF). På 1980-talet blev han ansvarig för NSLF:s nyhetsbrev Siege, som 1992 sammanställdes till boken Siege: The Collected Writings of James Mason.
Boken Siege har på senare år fått stor betydelse för Atomwaffen Division och är obligatorisk läsning för alla deras medlemmar. Efter att AWD Colorados cell-ledare Ryan H (aka Ryan AW) träffade Mason i mars 2017 började AWD sammanställa Masons opublicerade skrifter och andra texter på hemsidan Universal Order. Ryan AW har senare figurerat som Masons sekreterare och regelbundet besökt Mason. Mason är en kontroversiell figur inom den amerikanska extremhögern eftersom han är flerfaldigt dömd för pedofili. Han levde ett tag på att sälja porr och polisen har vid husrannsakningar mot hans hem hittat nakenbilder som han har tagit på unga flickor. Efter att han som 16-åring planerade en skolskjutning har han hävdat att han var den första skolskjutaren, även om han aldrig utförde dådet. I november 2019 rapporterades det att Mason bodde i govement housing (statligt ägda boende) och åt på soppkök[4].

Maj 2017 greps Brandon R, grundaren till Atomwaffen Division, efter att den dåvarande ledaren Devon A mördat två AWD-medlemmar i Brandons hem i Tampa, Florida. Polisen hittade vid husrannsakan de stora mängder material för att konstruera bomber, vilket ledde till att Brandon dömdes till 5 års fängelse för inhemsk terrorism. Den tidigare ledaren väntar fortfarande på sin dom för mord. Devon A har förklarat att han mördade de två AWD-medlemmarna på grund av att de hånat honom för att ha konverterat till islam och för att ha förhindrat ett av AWDs tänkta terrordåd. Efter de två ledarnas frånfälle så tog cell-ledaren i Texas, John C D alias ‘RAPE’ över som organisationens nationella ledare.

Medan Atomwaffen Division har lyckas skapa systergrupper i flera europeiska länder har nazister i Sverige inte varit positiva till gruppen. På Iron Marchforumet fanns endast några få svenska användare, varav flera uppger att de hade kontakt med Nordiska motståndsrörelsen. Vi har kunnat identifiera ungefär 10 stycken användare, av de totalt 20 svenskar, varav de flesta är yngre personer. Ett par av de aktivaste användarna har på senare tid gått vidare att bli aktiva i Nordiska motståndsrörelsen men de flesta verkar idag leva vanliga liv. Samtidigt talar nazister aktiva i NMR nedsättande om personer som sympatiserar med Atomwaffen Division och kallar de för siegetard med syftning på Siege och retard (förståndshandikappad). Flera svenskar uppger att de varit med i Atomwaffens chattar, där de har skickat runt våldtäktsvideos. I nuläget ser vi ingen i Sverige som hävdar att de är medlemmar i någon grupp nära Atomwaffen Division.

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Atomwaffen_Division
[2] Siege: The Atomwaffen Division and Rising Far-Right Terrorism in the United States – by Jacob Ware.
[3] https://www.nate-thayer.com/secret-identities-of-u-s-nazi-terror-group-revealed/
[4] https://www.nbcnews.com/news/us-news/influential-neo-nazi-eats-soup-kitchens-lives-government-housing-n1091681