Mediekanalen Swebbtv har sedan starten 2016 gjort en kometkarriär inom alternativmedian på högerkanten.
Så vilka är Swebbtv, hur har de fått ekonomi i projektet och vilka är deras målgrupp?
Hösten 2019 sker en ovanlig Finlandskryssning. Viking Line Cinderellas största konferenslokal har bokats av Swebbtv. Bortåt 300 deltagare har anmält sig för att få delta på konferensen “Det stora bedrägeriet”. Alla ryms inte ens i konferenssalen, utan får se på de streamade talen i aulan utanför. Swebbtv:s VD Mikael Willgert visar triumferande några powerpoints och förklarar framgångssagan. Swebbtv har en miljon visningar per månad på sina teveprogram, berättar han. På Youtube ligger de enskilda visningarna av programmen på mellan 25 000 – 100 000 visningar. 45 000 abonnerar på deras kanal. Det är betydligt större än någon av de andra alternativsajternas (Samhällsnytt, Nya tider, Exakt24) tevesatsningar. Programmen sänds också på mornarna på Öppna Kanalen. Och tittarna kommer fortsätta rassla in de följande veckorna. Willgerts intervju med Scanias fd VD och Svenskt näringslivs tidigare ordförande, Leif Östling, väcker uppmärksamhet i riksmedia. När Youtube dagarna efter stänger av kanalen väcker det en stor proteststorm, där allt från althögerfascister till moderater protesterar mot “censuren” av Swebbtv. Youtube väljer att återöppna kanalen, efter att ha granskat den.
Swebbtv:s uppkomst
Teveprojektet startade inom Sverigedemokraternas Stockholmsavdelning. De flyktingar som kom under migrantvågen började 2016 att kommunplaceras, efter att under sin första tid bott i förvar. För att inte ta bostäder från allmännyttan satte Stockholms stad upp provisoriska modulhus i flera av Stockholms mer välbärgade medelklassförorter. Byggena förankrades genom så kallade dialogmöten, där Stadshusets politiker och byråkrater anordnade offentliga informationssamtal. Det här såg Sverigedemokraterna i Stockholms stad en chans att mobilisera kring. Maggi Haglund anställde en politisk sekreterare med uppgift att organisera lokala protestgrupper. Kontaktpersonen för Västerort var Mikael Willgert och Kungsholmen-Spånga var Jan Sjunnesson. SD:s medel att nå lokalprotester i villaområdena var flygbladsutdelningar och erbjudanden om juridiskt stöd för överklaganden. Men de hjälpte även till med att skapa opinion- och medial täckning genom att filma politikernas dialogmöten och lyfta fram arga grannars invändningar. Detta var Sjunnesson och Willgerts uppgift, och blev Swebbtv. Mediekanalen var officiellt fristående från Sverigedemokraterna, men producerades av samma krets inom lokalavdelningen som organiserade modulhusprotesterna. 14 april gjorde Swebbtv en av sina debutsändningar genom att filma från en kaosartad dialogmöte och frågestund på Spånga Folkan
Sjunnesson använde Swebbtv för att promota sina föredragsseminarier han organiserade. Swebbtv blev ännu ett i raden av hans (ofta kortvarande projekt), där han tidigare bildat en sverigedemokratisk fackförening, hållit konfrontativa Pridemarscher i Järva, arrangerat ”fri folkbildning” om islam, haft informella pubträffar (”Onda bordet”) för att nätverka ”svärjevänner”. Men Swebbtv hade inte blivit långvarigt om det inte var för Mikael Willgert. Willgert, som bor i en stor villa i Spånga, är utbildad civilingenjör på KTH och har jobbat på flera större företag som utvecklingsmanager, bland annat på Ericsson med att bygga ut GSM-nätet. Svensk Webbtelevision AB bildades som ett dotterbolag till hans bolag Mighty Systems Sweden AB, med honom som VD och Sjunnesson som vice.
Studioprogram
Två dagar efter frågestunden i Spånga sändes Swebbtv:s första egna teveprogram inspelad i en professionell studio, ”Lördagsmorgon med Svensk Webbtelevision” med Jan Sjunnesson som programledare och Lennart Matikainen som en återkommande bisittare. Programmen gjordes i miljardären Lars ”Stockis” Liljeryds hemmabyggda studio. Liljeryd har varit en doldis inom svensk extremhöger och finansierat flera projekt. Den gamla musikern spelade tidigare i bandet The Moonlighters och är en internationellt erkänd innovatör inom ljudteknik och kodning för streamat digitalt ljud, genom sitt företag Coding Technologies. I sin villa i Stocksund, Djursholm, har Liljeryd byggt upp studion StockSound TV Studio, som kunde spela in studiosamtal med greenscreen och flera kamerapositioner. Liljeryd bistod inte bara med studio. Under Almedalsveckan genomförde Swebbtv sin egna rapportering med dagliga panelsamtal – inspelade i Visbys hamn från Liljeryds lyxyacht.
Swebbtv var inte de enda som använde sig av Liljeryds studio. Hösten 2016 började även näringslivstankesmedjan Den nya välfärden under ledning av Patrik Engelau spela in Det goda samhället TV i samma studio. (Läs mer om Engelau här)
Radikaliseringen av Swebbtv
Ett år efter starten av Swebbtv lades projektet på is. Anledningen var en konflikt mellan Mikael Willgert, som radikaliserats, och Jan Sjunnesson. En stor del av Sverigedemokraternas Stockholmsavdelning, däribland hela modulhuskampanjen, uteslöts ur partiet tillsammans med ungdomsförbundet SDU 2016-2017. De uteslutna lanserade i stället partiet Alternativ för Sverige. Willgert rapporterar för Swebbtv från lanseringsmötet. Sjunnesson väljer däremot att ställa sig utanför det nya partiet. Konflikten och sprickan i SD Stockholm får effekten att Swebbtv i maj 2017 meddelade att satsningen lades på is.
Men nedläggningen blev inte långvarig. Efter sommaren startar Mikael Willgert upp Swebbtv:s verksamhet igen, med egna studieprogram, Lördagsintervjun. Tidigare hade Swebbtv filmat Sjunnessons föredragsseminarier som Swebbtv Forum. Willgert tog upp den formen, med seminarieserien ”Det stora bedrägeriet”. Den första konferensen hölls hösten 2017.
Swebbtv under Willgert fortsatte, som under modulhuskampanjen, att hålla sin närhet till den högerextrema miljön och gatuaktiviteterna. Swebbtv följde Alternativ för Sveriges torgmöten och rapporterade från Nordiska motståndsrörelsens demonstration. Vintern 2018 deltog Willgert som talare på Mynttorgsmanifestationerna mot FN:s nya ramverk för migration, Global Compact, och talen från manifestationerna sändes på Swebbtv. Willgert deltog även i Niklas Palmkvists samtalsmiddagar Sällskapet hösten 2018. Han deltog i panelsamtal om alternativmedians roll på Sveahuset 28 november 2019, i samtal med althögerns Palaestra media, högerextrema Nya tider och konspirationssajten Newsvoice. (Läs mer här).
Från att under sitt första år ha hållit till i Stocksound Studio byggde Swebbtv upp en egen studio och kunde utöka sin verksamhet. Swebbtv:s lördagsintervjuer följdes av fler program. Willgert startade i januari 2019 programmet Fjärde statsmakten med Lars Bern. Lennart Matikainen och Erik Berglund, båda från Alternativ för Sverige, startade i juni 2019 sitt samtalsprogram ”Erik och Matti”. December 2019 startades Swebbtv:s nyhetsprogram med Willgerts Spångaväninna Anita Bååth som nyhetsankare.
Budskap och målgrupp
Swebbtv ska verka inom tre områden enligt Mikael Willgert, de ska lyfta andra perspektiv kring ”invandring, klimatfrågan och familjen”. Rent konkret innebär det att föra fram teorin om det stora folkutbytet, föra fram klimatskeptiska röster och varna för ”hoten mot kärnfamiljen” i form av feminism och HBTQ. Swebbtv har därigenom blivit det viktigaste forumet i landet för klimatskeptiker, där Lars Bern är den framträdande rösten. (En bra genomgång av Swebbtv:s klimatlögner finns här, här, här och här). Willgert och Berns världsyn, som genomsyrar programmen, är konspirativ och formulerad som att Swebbtv är den nationella motkraften mot det som konstant benämns som ”Den mörka agendan”, en plan som genomdrivs av ”globalisterna” om omfattar den ekonomiska/finansiella, politiska och kulturella makten i Sverige och globalt. Det konspirativa tonläget innebär att Swebbtv även låter andra konspirationsteorier få luftas i programmen, om exempelvis terrordådet mot World Trade Center 11 september.
Med Willgerts bakgrund inom industrin som civilingenjör och projektmanager har han också inriktat sig på att bjuda in (oftast före detta) akademiker, egenföretagare och företagsledare som fått uttala sina privata teorier på de tre temaområdena. Intervjun med Scanias fd VD och Svenskt näringslivs tidigare ordförande, Leif Östling, som väckte omfattande medial uppmärksamhet, är på det sättet typisk för programmet.
Det har talats mycket om hur den nationella rörelsen (främst Sverigedemokraterna) ätit sig in i LO-kollektivet och växer bland arbetarväljare. Men rösterna hämtas till lika hög grad från de borgerliga partiernas klassiska kärnväljare, bland egenföretagare och småföretagare. Det är denna borgerliga kategori som är Swebbtv:s tydliga målgrupp, vilket kommer till uttryck i programmens gäster. Medelåldern på Swebbtv:s seminarier är hög, åhörarskaran verkar främst vara från den så kallade babyboomers-generationen som också är storkonsumenterna av alternativmedia.
Den nationella högern är i Sverige indelade i två tydliga grupperingar, placerade på var sin sida om Sverigedemokraterna. Dels finns extremhögern, med nyfascistiska och alternativhögerns grupperingar och sajter, till höger om Sverigedemokraterna. Dels finns den högerradikala miljön, den kulturkamps-fokuserade höger som i artiklar här kallats ”kulturhögern”, som befinner sig i gränslandet mellan SD, KD och Moderaterna och utgör gräsrötterna mellan partierna för närmandet av ett konservativt block. Swebbtv utgör en brygga mellan dessa två högersfärer, den extrema och den kulturkampsinriktade: medieprojektet har utvecklats parallellt och nära med Alternativ för Sverige, samarbetat med antisemiter som Ingrid Carlqvist och har sina försänkningar in i konspiracistmiljön, men också haft nära kontakt med Patrik Engelaus skribenter på Det goda samhället och mer konservativa strömningar inom näringslivet.
När Swebbtv under några korta veckor hösten 2019 stängdes av på Youtube utbröt en bred stödkampanj, från moderater som Henrik Sundström, komiker som Aron Flam över till alternativhögerns Jonas Nilsson och extremhögerns Ingrid Carlqvist